5. međunarodni kongres o ruralnom turizmu izazvao velik interes turističkog sektora 

0
ruralni turizam

Dodjela nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u čak osam kategorija

Oko 350 sudionika, predstavnika ministarstava, turističkih zajednica, znanstvenih i stručnih institucija iz 15-ak država, sudjelovat će od 27. do 30. 4. u radu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Na otvorenju događanja, u cavtatskom hotelu Croatia, uz direktora Hrvatske turističke zajednice, g. Kristjana Staničića, uvodna će izlaganja održati gđa. Silvia Michelini,  ravnateljica za ruralni razvoj u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Europskoj komisiji; g. Miguel Gallego, voditelj marketinga i komunikacija Europske putničke komisije; gđa Diane Dodd, predsjednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam te g. Stefano Dominioni, ravnatelj Europskog instituta za kulturne rute. Posjetitelji će moći poslušati tri atraktivna panela i stotinjak znanstvenih i stručnih izlaganja, prisustvovati izboru za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske te uživati u ruralnom turizmu konavoskog područja. Slogan ovogodišnjega kongresa je “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane pandemijom Covid-19”. Organizatori Kongresa su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Veleučilište u Virovitici i Balkan Environmental Association uz partnere iz znanstvenog i stručnog okruženja.

ruralni turizam
Vinski piknik na planini

Sve veća potražnja za ponudom ruralnog turizma stvara priliku za brendiranje turističkih proizvoda i usluga u ruralnom okruženju. Kakvi su globalni trendovi, a kakva su hrvatska iskustva na tom području? Odgovorit će sudionici panela, uz moderatora dr. sc. Božu Skoku s Fakulteta političkih znanosti. Vinska baština Europe postala je važan element kulture življenja i putovanja, o čemu će nam, uz ostale paneliste, više reći Robert Baćac, predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur”, dok će govornici na trećem panelu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, razgovarati o „Poticanju alternativnih djelatnosti u ruralnim područjima kroz sredstva EAFRD-a”.

ruralni turizam
Vinarija Coner

Svakako vrijedi istaknuti i okrugli stol u okviru projekta „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom”. Predstavnice udruga iz cijele regije podijelit će svoja iskustva na temu: “Ruralne žene kao ključni nositelji ruralnog, gospodarskog i demografskog razvoja Europske unije i zapadnog Balkana”, uz sudjelovanje gđe Marijane Petir, predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. U ovom projektu sudjeluje osam udruga iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, a zajedničkim radom na području gospodarstva, turizma, održivog življenja, poljoprivrede i ruralnog razvoja žele pokrenuti jedinstvenu inicijativu i model dugoročno održivog razvoja te ispunjavanje Agende 2030 – Globalnog razvojnog programa UN-a. Nositelj projekta, koji je sufinanciralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

ruralni turizam
Eko etno Salaš Savus

“Hrvatska turistička zajednica ponosni je partner 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, segmentu turističke ponude koji tijekom posljednjih nekoliko godina postaje sve prepoznatljiviji i traženiji, kako na našem domaćem, tako i na međunarodnom turističkom tržištu. Iako je Hrvatska u međunarodnim okvirima vrlo dobro prepoznata kao ljetna mediteranska destinacija, ruralni turizam za našu zemlju predstavlja izvrsnu priliku za dodatnim isticanjem ukupne turističke ponude, odnosno za privlačenjem još većeg broja gostiju kojima su motivi putovanja vezani uz manje sredine, održivi razvoj, očuvanu prirodnu i kulturnu baštinu, aktivni turizam te uz tradicionalnu eno-gastronomiju kojom naša ruralna područja obiluju”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako će se i tijekom ove godine provoditi promotivne kampanje s ciljem dodatne promocije naših ruralnih destinacija.

ruralni turizam
Eco holiday house Cive

Jako mi je drago da smo uspjeli okupiti velik broj znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, koji djeluju na području ruralnog turizma. Posjetili smo i evaluirali više od stotinu prijavljenih kandidata za nagradu Suncokret ruralnog turizma iz cijele Hrvatske i jako sam ponosna što je ovaj oblik turizma u velikom porastu, jer mnogo je kvalitetnih projekata.  Vjerujem da će dodijeljene nagrade dobitnicima predstavljati dodatnu motivaciju da i dalje unaprjeđuju svoje poslovanje, izjavila je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

ruralni turizam
OPG Sandra Božac

U sklopu Kongresa, 28. 4. od 20.30 h održat će se dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award. Kandidati su se ocjenjivali u osam kategorija, a 138 prijavljenih projekata iz 19 županija pokazatelj su velike kvalitete projekata u ruralnom turizmu.

Više informacija dostupno je na web stranici Kongresa: https://kongres.klubselo.hr/

Kompletan program: https://kongres.klubselo.hr/program/detaljnije/okvirni-program-kongresa

FOTO: Arhiv HUTRR “Klub članova Selo”

Naslovna fotografija: Unsplash

KLAIN PR