52.obrtnički sajam MOS

0

Dvadeset i četvrto predstavljanje hrvatskih obrtnika

U 2019. godini MOS hrabro korača dalje te ove godine donosi još bogatiju ponudu a za Hrvatsku obrtničku komoru to je dvadeset i četvrta obljetnica uspješnog prisustva na sajmu. Najveći sajam u regiji, koji se održava od 10. do 15. rujna u Celju, ostaje vjeran segmentaciji u pet kijučnih područja: MOS Dom, MOS Turizam, MOS Tehnika, MOS B2B i MOS Plus. Širok spektar različitih područja najveća je prednost obilaska sajma jer omogućuje brzo i jednostavno informiranje o svemu što vam je potrebno.
Celjski sajam u rujnu na svoje izložbene prostore privlači više od 800 izravnih i 1.500 posrednih izlagača te ukupno viSe od 100.000 posjetitelja. MOS je takoder spojna točka znanosti, različitih obrta, tehnologije, gospodarstva, inovacija i, s druge strane, svakodnevnih praktičnih proizvoda.
Država partner
Ideja partnerskog povezivanja država jest poboljšanje gospodarskih odnosa među njima i to je priča koja rezultira konkretnim rješenjima i pozitivnim ishodima. Ovogodišnja je država partner Crna Gora koja je za sajam MOS pripremila obilje bogatih događaja. Srijeda 11. rujna bila je posvećena turizmu Crne Gore, četvrtak je namijenjen poslovnim susretima i prezentaciji ”Crna Gora — vaš partner”, petak će se usredotočiti na investicijske projekte, a subota će biti u znaku poljoprivrede i poduzetništva. Sve to bit će popraćeno atraktivnim događajima, predstavljanjem njihovih običaja, kulture, hrane i pića. Koliko će bogato biti pod okriljem Crne Gore pokazuje i broj izlagača iz drzave partnera koji je premašio brojku od 40 sudionika.
U prvom su planu kamping i karavaning
Sloboda, neovisnost, spontanost i avanturistički duh one su značajke koje su osigurale snažno povećanje omiljenosti kampinga i karavaninga u posljednjih nekoliko godina. Za taj način putovanja odlučuju se stariji, koji kreću u otkrivanje mirnijih kutaka, ali i mladi koji su žedni novih iskustava. Što je ono pravo za vas možete saznati od 10. do 15. rujna na MOS-u koji će osigurati široku ponudu kampera, prikolica za odmor, šatorskih prikolica, šatorske opreme (tende, baldahini, ponjave, cerade, namještaj za kampiranje, kuhinje za kampiranje…), uklonjivih nadgradnji za boravak, mobilnih kućica, SUP-ova, bicikala… Naime, MOS Turizam jedini je i najveći sajam u području kampinga i karavaninga te turizma u Sloveniji.

Gradnja i obnova doma
Prikupljanje informacija o građevinskim i stambenim rješenjima koja su dostupna na tržištu dugotrajan je proces. Drastično ga mozete skratiti posjetom sajmu koji nudi građevinska i stambena rješenja. To je izvrsna prilika za sve one koji uskoro kreću u slične projekte. Ovogodišnji MOS Dom pruža još veću ponudu drvene stolarije (prozori, vrata), podnih obloga i drvenih stubišta, a možete pogledati i sjenila, ograde, sve za izgradnju kuća, kamine, peći, štednjake, sustave dimnjaka, keramiku, opremu za grijanje, ventilaciju, senzornu tehniku, sve za krovove, popločavanje, građevinski materijal kao i opremu za vrt.
Za profesionalce i kućne majstore
MOS Tehnika posjetiteljima nudi bogat program opreme i ručnog alata za kućne majstore i profesionalce. To je svijet strojeva, robota, mehanizacije, profesionalnog alata i odrzžavanja vozila. To je i svijet tehnologa, razvojnih inženjera, tehničara koji rade na održavanju, programera, obrtnika, poznavatelja tehničkih struka i mehaničara- amatera. Izložbeni program kategorije opreme i materijala za obrt i industriju i ove je godine unaprijeden i pun novosti.
Celjski sajam i Zagrebački velesajam s rukom u ruci
Suradnja Celjskog sajma i Zagrebačkog velesajma rezultirat će objedinjavanjem Sajmova Energetika (Celjski sajam) i Interklima (Zagrebacki velesajam) u novi međunarodni sajam s područja energetike koji će se od 31. ožujka do 3. travnja 2020. prvi puta održati u Celju.
Povodom obilježavanja 110. obljetnice, koju je Zagrebacki velesajam proslavio u srijedu, 5. lipnja 2019., Celjski sajam i Zagrebački velesajam potpisali su Memorandum o suradnji i razumijevanju.


Na štandu Hrvatske obrtničke komore razgovarali smo s Dragutinom Ranogajcem , predsjednikom HOK-a od kojeg smo doznali da ove godine na Sajmu u Celju izlaže 16 hrvatskih obrtnika od kojih su dva nova.Hrvatska obrtnička komora sufinancira izlagački prostor u visini 50% cijene izložbenog kvadrata koja iznosi 195 €.Gospodin Ranogajec ističe da je sajam prozor u svijet ali jednako tako stavlja naglasak da su rezultati mjerljivi tek nakon dva ili tri nastupa na sajmu.
Gospodin Ranogajec osvrnuo se na kronični nedostatak radne snage i zalaganje Hrvatske obrtničke komore za ukidanje kvota i žurnog donošenja Zakona o strancima.Ujedno napomenuo je potrebu uređivanja stanja na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gdje veliki broj radnika ne želi raditi te takva situacija obrtnicima još više otežava pronalazak adekvatne radne snage.
U segmentu obrazovanja a posebice dualnog obrazovanja mišljenja je da se eksperimentira gdje se ne bi trebalo.U strukovnim školama praktična nastava trebala bi imati veći fond sati što poslodavci obrtnici i očekuju ali to se nažalost,ne dešava nego se trogodišnja zanimanja prevode u četverogodišnja sve u cilju nastavka obrazovanja na fakultetu.Ranogajec smatra da onaj tko želi ići na fakultet i dalje se obrazovati ne treba pohađati strukovnu školu nego gimnaziju a budući obrtnici trebali bi imati daleko više praktične nastave.
U svrhu školovanja kvalitetnog kadra centri kompetencija trebali bi biti drugačije organizirani.Primjerice, u Njemačkoj centri kompetencije za automehaničare imaju automehaničarsku radionicu s 9 modula od kojih je jedan za električna vozila.Sva znanja koja učenici prikupe u centrima kompetencija daju im širinu i mogućnost zapošljavanja u bilo kojoj automehaničarskoj radionici.Tome bi centri kompetencija u Hrvatskoj trebali težiti pri osmišljavanju nastavnog programa , bio je kategoričan predsjednik Hrvatske obrtničke komore,Dragutin Ranogajec.

Fotografije:Iris Ivičević