Moslavina: eno – gastronomski raj koji budi sva čula!

2
natječaj

Zadnji put smo Moslavinu posjetili dan – dva prije blagdana Sv. Vinka, koji obilježava početak radova u vinogradu, gdje smo se sjajno družili u vinariji Trdenić. Da ne bi prošlo puno vremena do ponovnog druženja, pobrinuo se vlasnik vinarije i prijatelj Ivica Florijanović, koji je ovom prilikom pripremio sjajan eno-gastro itinerar prikazavši tek dio onoga što Moslavina nudi. Baš kako žene vole.
Otvorivši naše vinske putovnice, započele smo putovanje najpoznatijom sortom moslavačke vinske karte – Škrletom. Ovo vrlo pitko, lepršavo bijelo vino jako se lijepo sljubljuje s hranom. Sedam vinara ovoga kraja, Florijanović, Miklaužić, Voštinić-Klasnić, Trdenić, Jaram, Mikša i Đozo iz vinarije Lagena (prije Ilovčak) okupljeni su u udrugu proizvođačke organizacije “Škrlet”. Zajedničkim i složnim nastupom proizveli su Škrlet Moslavina – Croatia – Eu u ograničenim količinama od 5000 boca, koji je na tržištu vrlo brzo pronašao svoj put te opravdao očekivanja sjajnim omjerom cijene i kvalitete. Da je Škrlet samo dio bogate ponude koju Moslavina nudi uvjerile smo se otisnuvši se u taj vinorodni kraj.

Dobrodošlica u vinorodni kraj
Tog jutra krenule smo put Popovače i kroz razgovor i šalu vrlo brzo stigle na naše prvo odredište, vinariju Miklaužić, smještenu na obroncima Moslavačke gore. Iako se ”u zraku” već osjeća proljeće, hladan vjetar potjerao nas je u toplinu vinarije.

Vinarija je to bogate i zanimljive povijesti u kojoj već četvrta generacija obrađuje vinograde. U svojoj ponudi imaju Škrlet, Frankovku, Bijeli pinot, Crni pinot, Graševinu, Moslavac, Chardonnay, muškat imena Dunja i pjenušce Glamour. Uz sjajnu edukaciju vinara Marka Miklaužića za zdravicu dobrodošlice smo isprobale pjenušce Glamour Rose iz 2017. i Glamour Blanc De Noirs.

Nastavak je uslijedio uz Škrlet berbe 2019., čija najveća prednost leži u autohtonosti i dugoj tradiciji uzgoja u moslavačkom vinogorju te Chardonnay berbe 2015 iz ekološke proizvodnje. Oba su se vina odlično sljubila s posluženim domaćim suhomesnatim delicijama uz grickanje pogače od medvjeđeg luka koju sam pripremila za ovo specijalno druženje. Doručak smo završile uz mirisnu Dunju, bijelo polusuho vino, lijepu kupažu muškatnih sorata.

Miris ljubavi na selu
U priči punoj zanimljivosti koja je tekla poput vina koje smo pile, vrijeme je proteklo vrlo brzo i morale smo krenuti dalje prema našem sljedećem odredištu, restoranu i vinoteci Šatović u Topolovcu. Šarmantni ugostiteljski objekt s kušaonicom vina osvaja toplinom već pri samom ulasku u dvorište (ne, nije zbog roštilja 😊). Restoran je to u kojem se osjećate kao u vlastitom domu, kako bismo rekli u slobodnoj komunikaciji – restoran „s dušom“. U tom ambijentu zaboravlja se na vrijeme i sve ostale čimbenike koji ometaju dobro druženje. Tu nas je dočekao vinar, kuhar i vlasnik Marko Šatović (poznato lice iz pete sezone serijala „Ljubav je na selu“) i njegova zaručnica Ana Kufrin, vrijedni mladi ljudi koji svojom neposrednošću čine boravak u restoranu još ugodnijim.

Moslavina
Čim smo se smjestili, premjerno nam je poslužen rose pjenušac napravljen klasičnom metodom od sorte pinot crni. Prema slobodnoj procjeni sadrži manje od 15g/l neprovrelog šećera. Poželjne losos boje, gusto se i dugo perla od dna čaše, osvježavajućeg je cvjetno-voćnog okusa s laganim citrusnim završetkom, prava je senzacija i otkriće iz vinarije Florijanović. Ime mu je u skladu s pitkošću i sigurno ćete poželjeti još.
Florijanović Frankovka rose 2018., stigla je nakon pjenušca. Osvježavajućeg voćnog okusa ovo vino bilo je prava uvertira u slijed delicija koje su nam naši domaćini pripremili.

Moslavina

Na stol nam je poslužena slasna juha s vidljivim komadima vrganja koja nas je očarala totalnim savršenstvom okusa u svakoj žlici. Jušnik se učas ispraznio i u našim čašama ubrzo se našlo sljedeće vino, Škrlet Mons Claudius 2016. Mons Claudius je ime koje su Moslavačkoj gori nadjenuli Rimljani po caru Klaudiju (Klaudijeva gora) pa je tako i ovaj sjajan Škrlet dobio svoje ime. Vino je nježne svijetlo žute boje i veselo se vrti u čaši. Prevladavaju aroma jabuke koju slijedi pire od kruške, zatim breskva i na kraju limeta. Jako fino vino koje je lijepo pratilo posluženi slijed jela.

Teletina ispod peke s pekarskim krumpirom i pljeskavica od pola kilograma punjena sirom poslužena je s zapečenim lukom i šampinjonima na žaru. Treba li više išta reći? Od samog mirisa doživjeli smo totalnu destrukciju volje da uzmemo samo jedan komad mesa koje je bilo božanstveno mekano, divno začinjeno i jednostavno je zvalo na još. Uz Škrlet Mons Claudius 2016. imali smo priliku kušati i Škrlet Mons Claudius 2018. u kojem se prepoznaju arome breskve i začina, a neznatna gorkastost uz slatke tonove odlično se slagala uz pečenje.

Foto: Josip Novosel – @Dear Leader Joe

Slatki završetak uz „pečat“ kasne berbe
Uz neodoljiv čokoladni desert za koji se pobrinula naša Željka bila je ponuđena Graševina sur lie iz 2013.  mekano i kremasto vino ali uz ovaj desert se savršeno uklopila Frankovka vrhunsko 2017., čiji je okus trešanja i kupine dodatno istaknuo tamnu čokoladu u desertu.

Iz kuhinje chefa Marka stigao je neobičan desert iznenađenja koju je za tu priliku pripremio Josip Mešnjak. Dekonstrukcija savijače od jabuka, na posteljici od šlaga sadrži ribane jabuke sorte Granny Smith, prelivene limetom i posute prosušenim rezancima od kora za savijaču. Desert je serviran uz ganache od bijele čokolade. Uz ovaj desert iznenađenja poslužena je Florijanović Chardonnay kasna berba 2007., polusuho vino u elegantnoj izvedbi svjetski poznate sorte. Vino harmonično i lijepe zlatno žuto boje s naglašenim sortnim mirisom i završnim mednim notama oduševilo je naša istančana nepca.


Eno-gastro izlet šaljivog naziva „Ladies Cook(am) Day“ – jer žene kuhaju, kukaju i pritom znaju što žele, završio je u vinariji Trdenić gdje smo premjerno kušali kupinovo i jagodno vino. Jagodno vino može biti sjajan aperitiv ili posluženo uz deserte. Lijepe ružičasto – crvene boje istoimenog voća, slatkastog je okusa i mirisa te izrazito pitko.

Moslavina se svojom vinskom kartom i gastro ponudom profilirala u odredište za bijeg od gradske vreve i na samo sat vremena udaljenosti od Zagreba nudi pravi „city break“, a u ponudi ima rješenje kako udovoljiti i onim najprobirljivijima. Zato pripremite svoje „vinske putovnice“ jer Moslavina zove!

Fotografije: Željka Balja,Marina Obradović i Spomenka Saraga