Baumit Life Challenge 2020.: tko ima najbolje arhitektonsko rješenje u Europi?

0
Baumit

Za sudjelovanje u prestižnom arhitektonskom natjecanju – Baumit Life Challege 2020., prijavljeno je više od 500 kandidata koji dolaze iz 27 zemalja, a među njima i Hrvatska koja će se predstaviti s ukupno 13 građevina. Glasanje je otvoreno za javnost.

Baumit Life Challenge 2020. natjecanje promovira znanje, održivost, kreativnost i estetiku. Uvjet za prijavu bio je da su zgrade nastale od Baumit materijala, između 2018. do 2020. i da se uklapaju u jednu od šest kategorija. Među njima se biraju najljepše obiteljske kuće, višestambene zgrade, nestambene zgrade, uzima se u obzir i najbolja energetska obnova, povijesna obnova te u posebnoj kategoriji struktura koja naglašava dizajn (zanimljive teksture i fasadne strukture iz svih kategorija).

Od Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske, Grčke do Malte, Moldavije, Turske, Hrvatske… između čak 500 prijavljenih impozantnih primjera vrhunske arhitekture stručni žiri arhitekata, među kojima je i predstavnik Hrvatske – svjetski priznati arhitekt, Ante Vrban, birat će najbolje! Glasanje je otvoreno do travnja, a finalni izbor i proglašenje dobitnika održat će se 14. svibnja na velikom eventu u španjolskoj Valenciji.

Hrvatske građevine koje oduzimaju dah

Boje Hrvatske brani moderna obiteljska kuća koja kombinira moderne materijale i kamen kroz tradicionalni istarski stil iz Pule, zatim luksuzna vila – Villa PS Deluxe s pogledom na pješčani zaljev i Jadransko more, smještena u idiličnom medulinskom području. Moderna i minimalistička obiteljska kuća iz Požege se također našla u ovom društvu. U kategoriji višestambene zgrade je i višekatna zgrada iz atraktivnog gradskog naselja u Rijeci s pogledom na more. A u istoj kategoriji je i stambena zgrada iz Zagreba koja je smještena pored jezera Bundek sa zelenim krovom i modernim pristupom održivoj gradnji. U kategoriji nestambenih zgrada je studentski dom iz Požege kao i resort Marbera Flora kojeg čine zelene vile, smješten u hrastovoj šumi u blizini obale. U kategoriji toplinske izolacije našle su se dvije građevine, obje iz Osijeka: Graditeljsko – geodetska škola te zgrada Elektroslavonije. U kategoriji povijesne obnove, natječe se bajkovita Villa Justina iz 1901. koja je potpuno obnovljena. U kategoriji strukture koja naglašava dizajn predstavit će se luksuzna vila Mubahay iz Pule.

”Pozivi za sudjelovanje poput Baumit Life Challenge 2020. su važni jer govore vrlo konkretno o trenutku moje karijere i relevantnosti u poslu kojim se bavim. Velika je čast biti u društvu internacionalnog žirija s kolegama iz Europe. Ponosan sam na naše kandidate i njihov sam najveći navijač”, rekao je Ante Vrban.

Birajte i vi!

Osim stručnih ocjena ocjenjivačkog suda zbrajaju se i glasovi javnosti, pa možete do travnja i vi dati svoj glas putem linka i tako doprinijeti pobjedi hrvatske arhitekture u svibnju u Valenciji.

Više informacija: https://baumit.hr/lifechallenge2020