Beograd je domaćin međunarodnog vinskog ocjenjivanja vina ” BIWC ” 2020

0
BIWC
Deveto izdanje međunarodnog ocjenjivanja vina Balkans International Wine Competition ( BIWC ) održat će se od 15. do 17. srpnja u Beogradu, nakon njegovog odgađanja zbog trenutačne situacije. BIWC je prvo takvo “putujuće” vinsko ocjenjivanje izvan Bugarske i označava početak gostovanja u zemljama domaćina, kojima je cilj bolja integracija vinskih podruma te bolja pozicioniranost u regiji i Europi.
BIWCF
„Vjerujem da će nam energija i nadahnuće koji ulažemo u organizaciju Balkanskog vinskog ocjenjivanja vina omogućiti da nadoknadimo izgubljeno vrijeme. Kriza je bila neočekivana i nanijela je veliku štetu vinskoj industriji. No, vinari su ljudi koji rade sa strašću, ambicijom i inspiracijom. Vjerujem da događaj,kao što je Balkans Wine Competition and Festival, nudi platformu koju vinski podrumi mogu iskoristiti za rješavanje krize!“, izjavila je Galina Niforou, direktorica BIWC-a.

Glavna misija BIWCF-a je promocija balkanskih vina i vinske kulture, kako u Bugarskoj, tako i širom svijeta. Predsjednik natjecanja i žirija je već tradicionalno Konstantinos Lazarakis MW, prvi nositelj titule Master of Wine na Balkanu.
„Vina Balkana su simbol kvalitete i autentičnosti koju potrošači cijene! Deveto izdanje BIWC-a pomoći će ne samo ljubiteljima vina, već i predstavnicima HoReCa sektora da upoznaju regionalna vina i njihove proizvođače“, obećava Lazarakis. Nakon ocjenjivanja vina, održat će se i vinska smotra 17. srpnjau hotelu Falkensteiner u Beogradu, na koju su pozvani profesionalci iz vinskog svijeta, sommelieri, distributeri i ljubitelji vina.
BIWCF
Najbolje vino na Balkanu ocjenjuje i bira prestižni žiri koji uključuje i četiri nositelja titula Master of Wine, prvog bugarskog Master sommeliera Svetoslava Manoleva, koji radi u Londonu, te vinske profesionalce i stručnjake iz cijelog svijeta.

BIWC jedno je od rijetkih vinskih ocjenjivanja u Europi koje je najsličnije australijskom modelu degustacije i ocjenjivanja, a koji omogućava bolju evaluaciju konkurentskih vina.
Iako je održavanje vinskog festivala bilo planirano za početak lipnja, vinski grad u srcu Sofije, održat će se ispred Nacionalne palače kulture (NDK) 11. rujna i omogućit će gostima te stanovnicima glavnog grada Bugarske da uživaju u “dugom vinskom vikendu” sve do 13. rujna.

S gotovo 1,8 milijuna tona proizvedenog vina godišnje, Balkan je na 5. mjestu u svijetu, odmah iza najvećih zemalja proizvođača vina – Italije, Francuske, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država. Balkansko međunarodno ocjenjivanje vina – BIWC je događaj koji okuplja svjetsku vinsku elitu kako bi vidjeli, pili i otkrili bogatstvo i raznolikost vina sudjelujućih zemalja. Svake se godine povodom ocjenjivanja održava i svečana večera, poznatija kao “Balkan Wine Oscar“.

Vinari svoje uzorke mogu prijaviti sve do 1. srpnja, a više informacija mogu pronaći na njihovoj stranici: https://balkanswine.eu/en/pages/Entry-Forms/Dates-deadlines/

Balkans Wine Competition and Festival 2020. održava se uz potporu Općine Sofija, Bugarske trgovinske i industrijske komore, Bugarsko-srpske privredne komore, SAVEZA vinara i vinogradara Srbije, SERSA – Nacionalnog udruženja sommeliera Srbije uz mnogobrojno medijsko partnerstvo.