Bijeli grozd 2020

0
Bijeli Grozd

Upravni odbor udruge za kulturu stola G.E.T. (što je skraćenica za gastronomija, enologija, turizam) priopćio je da se ove godine neće održati dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

“Razlog je epidemiološka situacija”, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T., “ali ne samo zato što bi bila upitna organizacija svečane podjele diploma. Bijeli grozd je prvenstveno nagrada u vinskom turizmu i odnosi se na regiju, a ne samo na Hrvatsku, no ove godine su nam putovanja itekako smanjena pa čak i onemogućena. Stoga smo zaključili da je bolje ove godine ne provesti anketu. Svi se nadamo i očekujemo da će nam sljedeća godina donijeti poboljšanje pa se unaprijed veselimo Bijelom grozdu za 2021. godinu.”

bijeli grozd
Foto: Markus Winkler

Nagrada Bijeli grozd utemeljena je 2012. godine. Publika svake godine prema svojem  mišljenju i iskustvu bira vinarije s najboljom turističkom ponudom; uključene su vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Tradicionalno se priznanja najboljima dodjeljuju krajem studenog u svečanom tonu u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Ove se godine neće održati, ali kao što je rekao gospodin Stiplošek – unaprijed se veselimo Bijelom grozdu za 2021. godinu.

Opći ciljevi platforme Centar za razvoj vinskog turizma i nagrade Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta su se počeli odnositi  na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.