Dnevnik prehrane : 5 savjeta za uspješno vođenje

1
dnevnik

Svakodnevnim zapisivanjem i praćenjem onoga što jedete moguće je napraviti promjene u prehrani i pomoći organizmu

Većina će ljudi za dnevnikom prehrane posegnuti prilikom kretanja na dijetu, no on je posebno važan osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Iako za pomoć kod ove vrste tegoba ne postoji dijeta, neka pravila vrijede za sve koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Preporučuje se smanjen unos ili potpuna eliminacija namirnica poput alkohola i gaziranih pića. Javlja li vam se često jaka bol u trbuhu ili vas muči nadutost i vjetrovi, trebali biste smanjiti, ili iz prehrane izbaciti, hranu poput graha, zelenog lisnatog povrća, zatim banane, jabuke i grožđe te mliječne proizvode koji sadrže laktozu. Uz već spomenuti alkohol i kavu bi također trebalo konzumirati što manje, a tijelu pružiti dovoljno hidracije pijući vodu i prirodne sokove ili čajeve koji ne sadrže kofein, poput mente, komorača ili kamilice.

Ako je jedan od simptoma iritabilnog crijeva zatvor, u prehranu biste trebali uvrstiti integralne mekinje, klasičan kruh i tjesteninu zamijeniti onim od integralnog brašna te jesti više povrća i voća. Idealno bi bilo sve to podijeliti u četiri do pet manjih obroka tijekom dana. Dajte si vremena za pripremu hrane te uživanje u svakom zalogaju i tijelo će vam biti zahvalno.

Važan korak je vođenje dnevnika prehrane

Da biste što lakše i brže shvatili koje namirnice su okidači za pojavu vaših simptoma, počnite voditi dnevnik prehrane. Možda mislite da vam smetaju stvari poput luka i banana ili da je treća kava u danu ipak previše? Kako biste bili što sigurniji, u dnevnik prehrane svakodnevno upisujte  sve namirnice i pića koja ste konzumirali te opis i učestalost simptoma.

Jednom kad putem dnevnika uvidite pogreške u prehrani, lakše ih je ispraviti te time pozitivno utjecati  na zdravlje.

  1. Upisujte obroke odmah

Većina nas će se na kraju dana sjetiti samo velikih obroka, zaboravljajući usputna grickanja voća, slatkiša ili konzumaciju sokova. Važno je što prije u dnevnik prehrane upisati svaki obrok, uključujući i svaku čašu soka, zalogaj kruha ili usputno isprobavanje smjese za kolače.

  1. Napravite tablicu na razini tjedna

Upisivanje i praćenje svega što ste pojeli tijekom jednog dana omogućava vam uvid koju grupu namirnica unosite u kojoj količini. Dnevnik pišite svaki dan, od ponedjeljka do petka, a na kraju tjedna napravite rezime i napišite zaključke.

  1. Važno je kada ste i koliko jeli

Nije isto jeste li posljednji obrok u danu imali u pet poslijepodne ili dva sata prije ponoći. Možda niti ne primjećujete da kasno doručkujete ili da navečer jedete pred TV-om, a već nakon nekog vremena dnevnik prehrane će vam na sve to ukazati.

  1. Svrstavajte namirnice u grupe

Da biste mogli shvatiti koje su to namirnice koje vam uzrokuju simptome i poteškoće, u dnevniku ih grupirajte. Primjerice: kruh i žitarice, proteini, voće i povrće, mliječne namirnice i piće. Vrlo brzo ćete zaključiti unosite li premalo voća i povrća na dnevnoj bazi te pijete li previše gaziranih pića koji mogu uzrokovati nadutost i pojačanje simptoma iritabilnog crijeva.

  1. Opisujte veličine porcija

Spomenuli smo već da je bolje, umjesto dva ili tri puta dnevno, jesti četiri do pet. Isto tako, važna je veličina obroka, pa ih u dnevniku opisujte koristeći veličinu šake. To će vam pomoći da bolje osvijestite količinu hrane koju unosite, posebice ako vam te namirnice uzrokuju simptome.

Kod sindroma iritabilnog crijeva uspješno si možete pomoći i selektivnim enterosorbentom Enterosgelom. On se temelji na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu, kao što su endotoksini i enterotoksini, koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva. Enterosgel se uklanja iz tijela stolicom, uklanjajući tako i toksine i štetne tvari, što može biti korisno za liječenje  indiciranih stanja akutnog proljeva i kroničnog proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva.

ABECEDA KOMUNIKACIJE