Dokumentarni film „Vatreni“ oduševio Japance

0
vatreni

Priča o senzacionalnom pohodu na svjetsku nogometnu broncu osvojila je Grand Prix na Yokohama Football Film Festivalu u Japanu

Dokumentarni film „ Vatreni “ o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njenom senzacionalnom pohodu do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine proputovao je mnoge kino dvorane od zagrebačke premijere 2018. godinete još uvijek oduševljava kritiku i publiku širom svijeta. O tome najbolje svjedoči i Grand Prix osvojen na ovogodišnjem Yokohama Football Film Festivalu u Japanu, gdje je film privukao mnogobrojne stare i nove navijače Vatrenih, ali i poklonike Lijepe naše, koja u Zemlji Izlazećeg Sunca uživa zavidan status.

„Velika je čast osvojiti Grand Prix na ovakvom festivalu. Svi znamo koliko su Japanci predani svemu što rade, pa tako i ovakvim festivalima, što ovoj nagradi daje dodatan značaj. Osim toga, tek sam sada uistinu vidio koliko nas Japanci vole i poštuju, ne samo našu nogometnu reprezentaciju, već i cijeli hrvatski narod. Uz to sam ostao zapanjen vrijednostima koje njeguju i koje su duboko ukorijenjene u njihove živote –velikodušnost, poštenje i iskrenost“, rekao je Miroslav Blažević junior, izvršni producent filma Vatreni.

Dokumentarac ” Vatreni ” napravljen je u nezavisnoj produkciji, režirao ga je Meksikanac Edson Ramirez, a film gledatelja vodi kroz priču o osamostaljenju Hrvatske, povijesnim i društvenim situacijama u kojima su sudjelovalii članovi tadašnje hrvatske nogometne reprezentacije i glavne karike povijesnog uspjeha u Francuskoj. Uz „trenera svih trenera“ Miroslava Blaževića, u filmu nastupaju i Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Igor Štimac, Goran Vlaović,Mario Stanić, Dražen Ladić, Goran Ivanišević i drugi.

Vatreni

„Prije ovog filma nisam znao toliko detalja o raspadu Jugoslavije i građanskom ratu, no sada su mi neke stvari puno jasnije. Otkrio sam kako nogomet između ostalog može biti i simbol mira, ali se nogometna lopta u određenim situacijama može pretvoriti u ubojiti metak. Uživao sam gledati ovaj film prepun poruka, uključujući i one koje prenosi neponovljivi, empatični Ćiro“, rekao je Mitsuru Murai, predsjednik japanske nogometne lige i jedan od članova žirija.

Povijesna priča o Vatrenima nakon više od 20 godina još uvijek privlači obožavatelje, podjednako one koji su proživjeli te dane, ali i nove kojise tada možda nisu ni rodili. Tako je i u Japanu film naišao na veliko zanimanje, pa je organizirana i projekcija za 20 ambasadora, 4 ministrai japansku princezu Masako, koja je tom prigodom primila poklone od hrvatske delegacije.Uz to, film je prikazan i u Tokamachiju, gdje je bio pripremni kamp i baza hrvatske nogometne reprezentacije tijekom SP-a u Japanu i Koreji 2002.

“Tamo smo dočekani kao rock zvijezde. Nakon te 2002. godine grad je nastavio živjeti i disati hrvatski, pa danas tamo postoji i Kuća hrvatsko-japanskog prijateljstva. Nakon projekcije filma, kojoj su prisustvovali čelni ljudi prefekture Niigata,zamolili su nas za prava prikazivanja Vatrenih učenicima osnovnih i srednjih škola u edukativne svrhe. Naravno da smo pristali, čast nam je da na ovaj način možemo pridonijeti ovom idiličnom odnosu Japana i Hrvatske. Pritom se moramo zahvaliti Draženu Hrastiću, veleposlaniku Republike Hrvatske
u Japanu, koji nam je bio od velike pomoći, a jednako tako i Japancu hrvatskih gena -Yasuyuki Nagatsuka –ili od milja Jozo, koji je bio s nama cijelo vrijeme i po potrebi se pretvarao iz prevoditelja u vodiča ili štogod je trebalo“, rekao je Blažević junior i dodao o planovima za budućnost:„Nećemo stati na ovome, odlična smo ekipa, imamo puno ideja, trenutno se prilagođavamo ovom novom vremenu u kojem živimo i nastavljamo s produkcijom i promocijom hrvatskih sportskih priča, kojih ima pregršt, a koje još uvijek nisu ispričane na pravi način“.