”Early warning” – projekt konkretne podrške obrtnicima

0
ugostitelja

Projektom „Early Warning“ pružat će se konkretna podrška obrtnicima koji se susretnu s mogućim poteškoćama u poslovanju

Ako se poslovna kriza prepozna u ranom stadiju te se poslovnom subjektu pruži pomoć i podrška kako bi iz iste izašao, velika je vjerojatnost da će tu poslovnu krizu i prebroditi. Upravo na ovo se oslanja projekt „Early Warning“ kojim će se uspostavljati mehanizmi te osiguravati alati ranog upozoravanja. Njime će se obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima omogućiti rano otkrivanje teškoća u poslovanju te će im se osigurati savjeti, podrška i stručna pomoć za izlaz iz krize.

Early warning
Na razini Europske unije projekt „Early Warning“ već je dao rezultate. Naime, od 2017. do 2019. godine u tzv. „prvom valu“ mehanizmi ranog upozoravanja uspostavljeni su u četiri države članice: Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj te je njime obuhvaćeno više od 2500 malih i srednjih poduzeća.
„Drugim valom“ uz Finsku, Litvu i Sloveniju obuhvaćena je i Hrvatska. Prepoznajući važnost i korisnost za obrtnike, Hrvatska obrtnička komora uključila se u ovaj projekt te tim povodom u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala radionicu „Uspostava Early Warning mehanizama u Hrvatskoj – radionica za konzultante“.
Za provođenje ciljeva projekta „Early Warning“ stručnjaci – konzultanti najvažnija su karika. Na radionici se govorilo se o načinu rada konzultanata te o primjerima dobre prakse iz zemalja Europske unije koje već provode ovaj značajan projekt. Hrvatskoj će u procesu uspostave mehanizma na raspolaganju biti mentorska organizacija iz Danske. Pružanje konzultantskih usluga predstavio je Bent Aage Madsen iz Danske te konzultantice iz Grčke, Popi Vasilaki i Evangelia Daratsanou.