EIB će financirati Bolt s 50 milijuna eura

0
EIB

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je plan poduzetničkog financiranja (quasy-equity loan) Bolta s 50 milijuna eura, estonskom platformom za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja pruža svoje usluge u svim većim gradovima Hrvatske kao što su Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Pula, Dubrovnik te najnovijem pojačanju Osijeku. Financiranje podržava Europski fond za strateško ulaganje, glavni stup Plana ulaganja za Europu poznatim pod nazivom Junckerov plan.

Cilj ulaganja je poduprijeti Boltov razvoj proizvoda i istraživanja na područjima gdje korištenje tehnologije može poboljšati odnosno unaprijediti sigurnost, pouzdanost i održivost usluga uz održavanje visoke efikasnosti poslovanja tvrtke. To podrazumijeva ulaganja u postojeće usluge kao što je prijevoz na zahtjev te nove usluge kao što je dijeljenje automobila, dijeljenje bicikla i dostava hrane.

Potpredsjednik EIB-a, Alexander Stubb komentirao je: „Bolt je zaista dobar primjer europske izvrsnosti u tehnologiji i inovaciji. Kao što se kaže, stajati mirno jednako je kao i ići unatrag, a Bolt nikada ne miruje. Banka je iznimno sretna što može poduprijeti tvrtku u unaprjeđenju usluga te omogućiti širenje i pružanje novih usluga. Drugim riječima, u potpunosti podupiremo Bolt!”

Paolo Gentiloni, Europski povjerenik za gospodarstvo, rekao je: “Estonija je predvodnik digitalne transformacije u Europi. Ponosan sam što Europa, kroz Plan ulaganja, podupire estonsku platformu Bolt u njihovim istraživanjima i razvoju strategije kojom će stvoriti inovativne i sigurne usluge koje će unaprijediti urbanu mobilnost.”

Suosnivač Bolta, Martin Villig, rekao je: “Mobilnost je jedno od područja na kojem će Europa zaista imati koristi od lokalnog prvaka koji dijeli vrijednosti europski potrošača i regulatora. Stoga smo oduševljeni što se Europska investicijska banka pridružila redovima Boltovih pristalica jer nam to omogućava brži korak prema služenju mnogo više ljudi u Europi.”

Bolt je platforma koja se u vrlo kratkom periodu uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske te neprestano širi svoje poslovanje i iznenađuje novitetima na tržištu. Hrvatsko tržište u sljedećoj poslovnoj fazi očekuje pokretanje usluga koje su već dostupne i uspješno prihvaćene na drugim tržištima koje nas, uz ovakve EU potpore, očekuju možda i brže od očekivanog.

Popratne informacije:

Europska Investicijska Banka (EIB) je institucija za dugoročne zajmove i financiranje projekata Europske unije u vlasništvu država članica. Omogućuje dugoročno financiranje dobrih ulaganja kako bi doprinijela ciljevima EU politike. U posljednjih 5 godina, EIB je estonskim projektima osigurala gotovo 830 milijuna eura, između ostalog, u tehnološkom, infrastrukturnom i prometnom sektoru.

Bolt je vodeća europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev koja je usmjerena na jednostavniji, brži i pouzdaniji urbani prijevoz. Tvrtka pruža usluge od prijevoza na zahtjev do mikro mobilnosti i dostave hrane. Platformu je osnovao Markus Villig, a pokrenuta je 2013. godine te trenutno ima više od 30 milijuna korisnika u 35 zemalja diljem svijeta.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) je glavni stup investicijskog plana za Europu. Daje prva jamstva za gubitke omogućujući EIB-u da više ulaže u, često, rizičnije projekte. Očekuje se da će projekti i sporazumi odobreni za financiranje u okviru EFSI-a mobilizirati više od 458,8 milijardi eura investicija, podržavajući više od milijun start-up poduzeća te manjih i srednjih poduzetnika svih 28 EU članica.