Hrvatski glazbeni zavod iako ranjen, još uvijek je prekrasan i uskoro spreman za publiku

0
Hrvatski glazbeni zavod

Hrvatski glazbeni zavod ugostio je novinare i najavio skori završetak radova na hitnoj sanaciji te pokazao senzacionalne povijesne oslike koji su se otkrili na zidovima oštećenim od potresa.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, arhitekt Roman Šilje, violončelistica Liina Leijala, pijanist Petar Klasan i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

„Korona je zaustavila naše programe, a potres nam je teško oštetio zgradu. No, vjerovali ili ne, mi ipak imamo neke dobre vijesti koje želimo podijeliti s vama.“ – riječi su kojima je započela svoje izlaganje predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Radove na hitnoj sanaciji Hrvatski glazbeni zavod je započeo ubrzo nakon potresa zahvaljujući spremnosti projektanta i izvođača da se uhvate posla unatoč tome što znaju da je financijsko stanje udruge iznimno loše jer je prestankom rada zbog pandemije prestao i dotok prihoda. Ravnateljstvo je pokrenulo opsežnu donatorsku kampanju u koju su se uključile brojne privatne i pravne osobe te iznimno veliki broj umjetnika koji su svojim online nastupima snažno doprinijeli i potaknuli mnoge da pomognu obnovi. Pijanist Petar Klasan s bečkom adresom i finska violončelistica Liina Leijala koja živi i radi u Palestini govorili su o akciji koju su organizirali u suradnji s Lions klubom Kontesa Nera i koja je prerasla u pravi online festival u trajanju od 20 dana na kojem su nastupili umjetnici iz cijelog svijeta. Predsjednica LC Kontesa Nera Olivera Buzadžić osobno im je zahvalila i uručila darove u znak zahvalnosti za golemi angažman na ovom zahtjevnom projektu kojim je do sada skupljeno 40.000 kuna za obnovu HGZ-a.

HGZ je zahvalan za svaku uplaćenu donaciju jer su troškovi hitne sanacije procijenjeni na oko 800.000 kn. Do sada je prikupljeno 334.610 kn, kampanja se nastavlja, a najstarija hrvatska glazbena ustanova nada se i pomoći od Grada Zagreba te Ministarstva kulture.

„Već na dan potresa sam obišla centar grada i nekoliko kulturnih ustanova te odmah održala prvi u nizu sastanaka oko hitnih mjera sanacije. Zgrada HGZ-a, netom obnovljena i u kojoj smo planirali održati brojne programe za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, pretrpjela je znatnu štetu, no žurnoj sanaciji tog dragocjenog kulturnog dobra se pristupilo odgovorno – uzimajući u obzir sve relevantne propise za zaštitu baštine, a prije svega sigurnost ljudi. Zgrada je već sada sigurna za odvijanje kulturnih programa i manifestacija, a slijedi i cjelovita obnova. Ministarstvo kulture će u skladu s mogućnostima financijski poduprijeti obnovu doma ove vrijedne građanske inicijative s tradicijom od gotovo 200 godina – važne i za kontinuitet hrvatske kulturne tradicije i glazbene umjetnosti.“ – rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Druženje s novinarima završilo je u Velikoj dvorani gdje su arhitekt Roman Šilje, restaurator Andrej Dokić i knjižničarka Nada Bezić gostima pokazali povijesne oslike koji su se otkrili na zidovima oštećenim od potresa. O tim prekrasnim oslicima struka će se tek izjasniti nakon opsežnijeg istraživanja, a važno je istaknuti da je jedan od slojeva oslika izradio glasoviti Johannes Clausen, suradnik Hermanna Bolléa.

Pratite sve aktivnosti Hrvatskog glazbenog zavoda na: www.hgz.hr

Fotografije: Marko Pletikosa