Iločki podrumi zasjali u magičnoj Noći vina

0
Iločki podrumi

Iločki podrumi nadaleko su poznati po svom čuvenom Tramincu koji rade u 8 različitih stilova. Publika Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom imala ih je priliku kušati početkom srpnja ove godine.

No, u ”novom normalnom” život nije stao nego je u Turističkom naselju Stari podrum doživio još jednu, osmu po redu Noć vina, manifestaciju koja u jedinstvenom ambijentu terase stoljetnih podruma otkriva priču starog vinskog svijeta i najstarijeg vinskog podruma.

Iločki podrumi

Posjetitelji su mogli kušati sedam odabranih vina Iločkih podruma a uz nastup izvođača urbane glazbe plesalo se dugo u noć.

Vinogradarski položaji Vukovo i Principovac

Jedinstvenost vinogradarskih položaja Vukovo i Principovac dočarala nam je svojim neiscrpnim znanjem Karmela Tancabel, članica Uprave te direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma.

Vinogradarstvo na području Iloka prepoznato je još u prapovijesti, u antičkom i rimskom dobu te u zlatno doba srednjeg i novog vijeka.

Za vrijeme najpoznatijeg gospodara Nikole Iločkog, zabilježen je značajniji napredak i razvoj vinogradarstva kada je sagrađen vinski podrum, prvi objekt građen u svrhu proizvodnje i čuvanja vina.

Talijanska kneževska obitelj Odescalchi 1697.g. kao naknadu za pomoć Pape Inocenta XI. od 336.000 forinti za vojnu protiv Turaka, dobila je od cara Leopolda Ilok i posjede u Srijemu.

Odescalchijevi su podigli visokosortne vinograde, modernizirali podrum i uveli punjenje vina na posjedu. Bačve i etikete označavali su pečatom obitelji Odescalchi kao oznaku kvalitete i izvornosti. Danas Iločki podrumi koriste redizajniranu oznaku.

1864.g. Odescalchijevi na posebnom vinogradarskom položaju Principovac grade ljetnikovac i ladanjsko imanje na kojem borave za vrijeme berbe grožđa i sezone lova.

Posjed se 1945.g. nacionalizira i Odescalchijevi napuštaju Ilok.

1970.g. gradi se novi podrum vinarije Iločkih podruma koji se nalazio u sastavu tadašnjeg PPK Vupik Vukovar a 1999.g. Iločki podrumi se prvi puta osamostaljuju. Nova uprava provodi značajne investicijske cikluse u obnovi podruma i vinograda te obnavlja ljetnikovac i ladanjsko imanje Principovac koji s pravom zaslužuje epitet jedinstvene eno-gastro turističke destinacije.

Ilok, najistočnije naselje Republike Hrvatske, gradić duge povijesti i baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti ali prije svega dunavsko kraljevstvo vina, dočekao nas je i ispratio svim svojim čarima i gostoprimstvom kojem ćemo se rado ponovno vratiti.

I još jedna zanimljivost za kraj. Na kraljevskom dvoru služi se najbolji Traminac Iločkih podruma. Osim izvrsnog vina, kraljica je ljubiteljica corgija, malih simpatičnih pasa divnog karaktera.

Iločki podrumi imaju svog Andriju, križanca corgija koji je dolutao u mir terase T.N. Iločki podrumi i ostao čuvati tradiciju. Slučajnost? Ništa nije slučajno…

Mirjana Vidović

Fotografije: Rene Karaman, Mirjana Vidović, Ivana Begović