Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene

0
damu
Finalisti izbora za Vinsku Damu i vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020

U četvrtak, 15.10.2020., u restoranu predivnog boutique hotela Le Premier održano je svečano predstavljanje finalista izbora za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu. Organizator izbora je G.E.T. Report, medijska platforma zagrebačke Udruge G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam).

Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da.. Da, vino je glamour.“, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.

Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina; ne samo svoje vinarije, nego općenito. “U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru.“, kaže Stiplošek.

Nominacije i izbor su se odvijali u Facebook grupi “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” gdje je publika lajkovima glasala za svoje favorite, dok je žiri ocjene slao direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donosili su 50% ocjene, a ocjene žirija 50%. Nominirani su mogli biti vinari i djelatnici vinarija koji su istaknuti u javnosti. Kod ocjenjivanja je trebalo uzeti u obzir osobni stil, karizmu, način komunikacije,… uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom.

Članovi žirija su različitih zanimanja, no redom poznavaoci vina i vinske scene, a dolaze iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija. To su: Tomislav Stiplošek, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Vlatka Vužić, Andrea Pančur, Dijana Grgić, Vedrana i Giuliano Dodig, Ronald Braus, Slobodan Kadić i Rene Karaman.

Predstavljanje finalista proteklo je u svečanom, ali ležernom i zabavnom tonu uz voditeljski dvojac Vlatku Vužić i Tomislava Stiplošeka.

damu

Zabavni dio programa obilježili su nastup našeg, internacionalno proslavljenog blues glazbenika, jedinstvenog kantautora Tomislava Golubana i mini revija modnog brenda Etna Maar. Izbor modela iz kolekcije In Vino Veritas, inspirirane bojama crvenog vina, predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik, a nosila manekenka Sandra Dimlić.

Priča o glamouru, modi i umjetnosti uključuje i ljepotu pa je dobro spomenuti da je za frizure mladih hostesa, ali i za njihov i Sandrin make-up bio zadužen hair & beauty salon Scissors & Tweezers. Ines Beranek, suvlasnica salona, nositeljica je certifikata svjetski poznatog libanonskog frizera Mounira te s njegovim proizvodima i tehnikom bojenja kose postiže odlične rezultate bez uništavanja kose.

Vina za proslavu donijeli su vinari finalisti pa je izbor bio bogat i za sve ukuse, a da se ne pije na prazan želudac posluženi su fini zalogaji; suhomesnati naresci tvrtke Buretić Bregi i sirevi Paške sirane. Osim vina, pila se i voda: Radenska i Studena.

Posebno su predstavljene nagrade, drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene su od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u među vinarima vrlo cijenjenoj bačvariji Srnec iz Nedelišća.

Uz ove umjetničke nagrade, finalisti su dobili i vrijedne poklon pakete Barcaffèa i destilerije Aura, dame buket cvijeća, a oni koji su osvojili prva mjesta, Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene, dobili su još i šampanjac, poklon Miva galerije vina i lentu s natpisom.

damu
Karmela Tancabel i Saša Tancabel

Evo i popisa finalista s mjestom koje su osvojili u izboru za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene 2020:

Dame:

5. mjesto: Izabela Vitasović, vinarija Teraboto iz Vodnjana

4. mjesto: Mara Špoljar-Barundić, vinarija Barun iz Krašića

3. mjesto: Lana Alujević; vina Alujević s Plešivice

2. mjesto: Maja Čorak Perak; vinarija Perak iz Kutjeva

  1. mjesto: Karmela Tancabel, vinarija Iločki podrumi iz Iloka

Gospoda:

5. mjesto: Tomislav Trdenić; vinarija Trdenić iz Popovače

4. mjesto: Marko Fakin; vinarija Fakin iz Motovuna

3. mjesto: Ivan Sladić; vinarija Sladić iz Plastova

2. mjesto: Ivica Matošević; vinarija Matošević iz Krunčića

  1. mjesto: Klaudio Tomaz; vinarija Tomaz iz Motovuna

    Klaudio Tomaz

Finalisti su svoja priznanja primili uz mnogo emocija, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvojit ćemo riječi Karmele Tancabel, Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020.

Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske.

Vrijedna i spretna ekipa hotela Le Premier s lakoćom se i strpljenjem brinula da večer prođe besprijekorno, a za završetak večeri iznijeli su vrlo ukusnu i elegantno, vinski ukrašenu čokoladnu tortu, djelo njihove slastičarke Sanje Sajko.

Projekt ‘Vinska Dama i Vinski Gospodin‘ nastali su u našem nastojanju da vinare kao pojedince i osobe istaknemo ispred njihovih vina. Vrlo smo zadovoljni reakcijom publike i samih vinara koji su to prihvatili vrlo dobro i pozitivno. Nažalost, epidemiološka situacija nas je spriječila da organiziramo veći event… Bilo je puno upita, tražila se pozivnica više. Iduće godine nastavljamo s ovim izborom; spremamo još malo unapređenje procesa izbora, ali neka to ostane iznenađenje. Kao organizator, u ime udruge G.E.T. čestitam svim nominiranim vinarkama i vinarima, finalistima ovogodišnjeg izbora, a posebno Karmeli Tancabel i Klaudiju Tomazu.” – zaključuje Tomislav Stiplošek.

Fotografije: Rene Karaman