KLM – zrakoplovna kompanija osigurala 3.4 milijarde eura

1
KLM

Kako bi se nosio s izazovima u trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa te osigurao budućnost kompanije, KLM je već poduzeo veliki broj mjera za održavanje likvidnosti , no ipak im je  potrebno dodatno financiranje u narednom razdoblju. Nizozemska država i 11 banaka od kojih 3 nizozemske i osam stranih banaka dogovorili su se za paket mjera koji će pomoći KLMu da prebrodi krizu.

Financiranje osigurava nastavak  aktivnosti KLM-a i ojačanje položaja tvrtke u budućnosti. Uvjeti koje je nizozemska država nametnula za paket financiranja odnose se na čitavu KLM Grupu i uključuju uvjete zaposlenja svih zaposlenika KLM Grupe, promjenjivu naknadu uprave i najvišeg menadžmenta, restrukturiranje, dividendu, upravljanje, kvalitetu mreže, održivost i održivost.

Paket financiranja trebao bi biti odobren i od Europske komisije u skladu s Privremenim okvirom mjera državnih potpora uvedenih u kontekstu COVID-19.

Nakon što dobije ovo odobrenje, KLM će se savjetovati sa sindikatima kako bi razradili i detaljno objasnili uvjete koje Vlada propisujea tiču se zaposlenika KLM-a.

Paket financiranja sastoji se od:

• 90-postotni revolving kreditni instrument za koji jamči nizozemska država od 2,4 milijarde eura s rokom dospijeća od 5 godina. Osigurano od strane  11 banaka, od čega tri nizozemske i osam stranih.

• Izravni državni zajam od 1 milijardu eura s rokom dospijeća od 5,5 godina. Zajam koji je pružila nizozemska država bit će podređen revolving kreditnom mehanizmu.

Prvih 665 milijuna eura dobivenih iz novog revolving kreditnog instrumenta koristit će se za otplatu i ukidanje postojećeg revolving kreditnog instrumenta dobivenog 19. ožujka 2020. Tada će kompanija povući i proporcionalni iznos (277 milijuna eura) izravnim državnim zajmom. Daljnje povlačenje sredstava pod revolving kreditnim instrumentom i izravnim državnim zajmom moguće je samo ako su ispunjeni određeni uvjeti koje je propisala država.

KLM će stoga izraditi plan restrukturiranja koji ispunjava ove uvjete i odrediti strategiju oporavka nakon krize uzrokovane virusom COVID-19. Plan će također uzeti u obzir trenutne aktivnosti kompanije i prilagoditi KLM promijenjenoj ekonomskoj stvarnosti.

PRESENT COMMUNICATIONS