Koji nas prirodni repelenti i kako štite od insekata?

0
repelenti

Repelenti, sredstva za odbijanje insekata, na prirodnoj bazi su neškodljivi za zdravlje, a pritom nas jednako učinkovito štite baš kao i oni na sintetskoj osnovi od napada komaraca, životinjice teške od 2,5 do  10 miligrama koja nas nerijetko tjera da udaramo sami sebe.

Dočekali smo ljeto, a prije toga i proljeće, godišnja doba kada najviše vremena provodimo van doma što u obiteljskim, što prijateljskim, a što u sportskim aktivnostima. Međutim, vrijeme zabave i odmora svojim nam ubodima, ujedima te noćnim, dosadnim i agresivnim zujanjima vrlo često kvare insekti. Taman kada utonemo u prvi san, kreću napadi komaraca, životinjice teške od 2,5 do  10 miligrama koja nas nerijetko tjera da udaramo sami sebe.

Iako mogu biti rizični te se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) komarci smatraju zaslužnima za prenošenje najvećeg broja smrtonosnih bolesti kao što su malarija i opasne gripe, ubodi insekata se uglavnom smatraju bezopasnima, ali zbog svrbeži i alergijske reakcije znaju bili vrlo neugodni i iritirajući.

Komarci, na primjer, imaju savršen sistem kako pronaći svoj cilj – žrtvu – u čemu im uvelike pomažu naša temperatura i bakterije na koži. Uz to, boja odjeće, krvna grupa i sam metabolizam neki su od razloga zašto komarci mogu više napadati. Istraživanja su pokazala da češće grizu lude prekomjerne tjelesne mase jer proizvode više CO2, ljude s krvnom grupom 0, a vole i pivopije te trudnice. Privlače ih i amonijak i mliječna kiselina koju lučimo putem znoja pa su im i pojedinci koji vježbaju savršena meta. Rješenje su repelenti.

Uz sintetske repelente postoje i oni na prirodnoj osnovi koji su potpuno neškodljivi za naše zdravlje, prilagođeni djeci, a ljubitelji životinja ih također vole jer su ne smetaju njihovim ljubimcima.

Koji su to neškodljivi sastojci koji odbijaju komarce, krpelje, ose, stršljene i ostale insekte te kako oni djeluju?

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću, podove ili okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. Ipak, valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često aplicira i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje osim što odbija komarce učinkovito djeluje i protiv krpelja. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce. Citridiol je spoj koji se prirodno nalazi u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, posjeduje visoku repelentu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET-klasični sintetski repelent. Iz aroma-terapijskog kuta gledanja Limunski eukaliptus smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja uglavnom ne stvara iritaciju kože.

Stoga je ulje limunskog eukaliptusa dobar izbor za zaštitu cijele obitelji, ugodnog je mirisa a i u odgovarajućim dozama siguran za primjenu kod djece.

Geraniol je molekula koja se nalazi uglavnom u esencijalnim uljima limunske trave i Palmarose, timijana i bora vrlo je ugodnog, moćnog i snažnog mirisa koji odbija insekte. S obzirom na to daje geraniol organskog podrijetla, on nije sintetični insekticid i ne djeluje štetno na zdravlje.Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s ostalim sredstvima za zaštitu protiv ineskata.

Melissa

Melissa, ili kako je još često nazivamo matičnjak ili limunčica, se ubraja u ljekovito bilje i pripada porodici mente, a prepoznatljiv je po svježem mirisu nalik na limun. Upravo taj miris odbija komarce, ali i neke druge insekte. Osim što odbija komarce, odličan je i za ublažavanje svrbeža od ugriza komarca.

Farmakol PikoStop i PikoStop Kids su sprejevi, repelentnog učinka,  za slobodniji i ugodniji boravak u prirodi, ali i u zatvorenom prostoru! Učinkovita su zaštita od uboda komaraca, drugih insekata i krpelja. Nježna emulzija u obliku spreja  na prirodnoj osnovi, kombinacija je ulja limunskog eukaliptusa, geraniola i matičnjaka (melise) koji imaju dokazana repelentska svojstva. Sprejevi su ugodnog  mirisa, lako se nanose na kožu, brzo upijaju i ne maste. Pritom valja napomenuti kako je Farmakol PikoStop Kids sprej prilagođen za primjenu kod djece od njihove najranije dobi.

PRAGMA KOMUNIKACIJE