Muzej Louvre predstavlja prvo iskustvo virtualne stvarnosti

0
muzej Louvre

U muzeju Louvre na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinciju nalazi se i Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti

Muzej Louvre i HTC VIVE Arts sklopili su partnerstvo radi predstavljanja prvoga iskustva virtualne stvarnosti u tome muzeju, Mona Lisa: s druge strane stakla, koje je počelo 24. listopada 2019. Uz ovaj novi pristup Mona Lisi, posjetitelji i gledatelji mogu uroniti u najpoznatije remek-djelo Leonarda da Vincija na potpuno nov način u sklopu povijesne retrospektive muzeja Louvre, Da Vincijeve umjetničke karijere, ali i pomoću usluge digitalne pretplate VIVEPORT s bilo kojega mjesta na svijetu.
Mona Lisa: s druge strane stakla gledateljima pruža nov pogled na Da Vincijevu poznatu sliku i priliku da dožive snažan osobni susret s umjetničkim djelom u virtualnome prostoru. Zahvaljujući tome inovativnom i interaktivnom iskustvu Mona Lise, muzej publici diljem svijeta može ponuditi dosad neviđen pristup Da Vincijevu čuvenu remek-djelu.

Muzej Louvre
Fotografija reproducirana uz dopuštenje HTC Vive Artsa i Emissivea.

Na početku sedmominutnoga iskustva tijekom kojega uranjaju u virtualnu stvarnost sudionici će se zateći u dvorani Salle des États u muzeju Louvre, u kojoj je trajno smještena Mona Lisa, zahvaljujući najnovijemu naglavnom sustavu za virtualnu stvarnost tvrtke HTC, VIVE Cosmos. Sudionici se na početku nalaze iza skupine promatrača koji stoje ispred slike u muzejskoj galeriji.
Kako se gomila razilazi, gledatelj se približava slici, a zaštitno staklo i okvir nestaju. Sudionici, koji su u tome trenutku sami pred remek-djelom, vide žive pojedinosti toga slavnog ulja na drvetu, uključujući teksturu drvene ploče koja se razabire ispod sloja boje te stražnju stranu ploče, na kojoj mogu vidjeti napuklinu u drvetu i kako je restaurirana.
Iskustvo virtualne stvarnosti nudi spoj pokretnih slika, zvuka i interaktivna dizajna kako bi posjetitelji na iznimno poticajan način uronili u Da Vincijev svijet i naučili što infracrvenim skeniranjem njegova čuvenoga umjetničkog djela možemo saznati o modelu. Putujući kroz vrijeme, gledatelji će ovim iskustvom steći uvid u to kako je umjetničko djelo izvorno stvoreno i kako se mijenjalo tijekom posljednjih 500 godina. Pripovjednim se elementom iskustva ruše se mnogi mitovi o poznatoj Mona Lisi uz otkrivanje više pojedinosti o njezinoj odjeći i identitetu.
U iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla ističe se Da Vincijeva upotreba tehnike sfumato koja podrazumijeva nanošenje brojnih tankih slojeva boje kako bi prijelaz svjetla u sjenu postao gotovo neprimjetan. Gledateljima se učinak Da Vincijeva sfumata u sklopu ovoga iskustva dočarava dimom koji ispunjava prostor i omekšava svjetlost. Iskustvom virtualne stvarnosti usto se otkrivaju skrivene pojedinosti izvornoga prirodnog krajolika koji je Da Vinci naslikao iza svojega modela.
Iskustvom Mona Lisa: s druge strane stakla ističe se šira važnost osmišljavanja novih načina za pobuđivanje zanimanja publike za muzejske zbirke te važnost toga da ustanove prihvate inovacije kao ključni element svojih izložbenih programa kako bi doprle do publike u muzejima, ali i izvan njih.
Proširena kućna inačica za publiku diljem svijeta može se preuzeti pomoću HTC-ova neograničenoga pretplatničkog servisa za doživljaj virtualne stvarnosti VIVEPORT Infinitiy te na drugim većim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, uključujući mobilnu virtualnu stvarnost za sustave iOS i Android. Uz sadržaj koji posjetitelji mogu vidjeti u muzeju, publika diljem svijeta ima priliku iskusiti posjet muzeju Louvre ulazeći u muzej kroz slavnu Piramidu u virtualnome prostoru prije nego što posjeti Grand Galerie i razgleda sve Da Vincijeve slike koje se nalaze u Louvreovoj zbirci u virtualnoj stvarnosti.
Ovo nevjerojatno iskustvo virtualne stvarnosti zajedničkom su suradnjom omogućili muzej Louvre, HTC i studio za produkciju virtualne stvarnosti Emissive.
Dominique de Font-Réaulx, voditeljica Odjela za interpretaciju i kulturni program u Louvreu: „U središtu Louvreove misije jest ideja da se javnosti ponudi nov način razgledavanja umjetničkih djela iz naše zbirke. Partnerstvo s programom HTC Vive Arts pružilo nam je divnu priliku da svojoj publici prvi put ponudimo iskustvo virtualne stvarnosti. Predan rad na razvoju iskustva virtualne stvarnosti Mone Lise dopustio nam je da povežemo stručna znanja Louvreovih zaposlenika s digitalnom kreativnošću u korist svih naših posjetitelja.“

Victoria Chang, direktorica programa VIVE Arts u HTC-u: „VIVE Arts ponosan je na partnerstvo sklopljeno s Louvreom radi predstavljanja njihove prve izložbe koja uključuje virtualnu stvarnost, Mona Lisa: s druge strane stakla. Da Vinci je bio neizmjerno kreativan mislilac koji je unio inovacije u niz umjetničkih i tehničkih disciplina. Virtualna je stvarnost inherentno interdisciplinaran medij koji suvremenim kreativnim praktičarima omogućuje da nadiđu granice među poljima koja su se nekoć smatrala odvojenima. Nadamo se da ćemo upotrebom virtualne stvarnosti za pričanje priče o ovome glasovitom umjetničkom djelu i predstavljanjem toga djela u posebno poticajnu i intimnu okružju obogatiti iskustvo Louvreovih posjetitelja. Počašćeni smo što možemo poduprijeti Louvre u njegovoj misiji da svoju zbirku podijeli s publikom diljem svijeta i nadamo se da će zahvaljujući ovome novom iskustvu više ljudi moći ostvariti interakciju s tom slavnom ustanovom.“

Naslovna fotografija:Chris Karidis