Neočekivano buđenje planete: Najveće smanjenje emisije CO2 još od Drugog svjetskog rata

0
pad

Medijski prostor proteklih mjeseci zauzimale su vijesti koje nisu baš uobičajene. Ipak, uslijed svih negativnih vijesti pojavile su se i neočekivane, lijepe vijesti. Naime, podaci svjetskih centara za mjerenje kvalitete zraka, kao i satelitski snimci koje je ustupila NASA i Europska svemirska agencija, svjedoče o smanjenju globalnog onečišćenja zraka. Dakle, naša planeta Zemlja konačno je prodisala!

Emisija ugljikovog dioksida prema procjenama će se u tekućoj godini smanjiti za oko 2,6 milijardi tona. Usporedno gledano, to je čak šest puta veći pad emisije od onog koji se dogodio prije nešto više od desetljeća uslijed svjetske ekonomske krize. Također je i dvostruko veći od svih padova emisije od Drugog svjetskog rata[1]. Ako vam ovo zvuči nevjerojatno, zasigurno ste naišli na slike iz Indije koji svjedoče da se vrhovi Himalaje prvi put nakon trideset godina vide i s 200 kilometara udaljenosti.

Pored ovog prizora, svijetom su kružile i druge pozitivne vijesti koje svjedoče procvatu prirode. U nastavku donosimo neke od najupečatljivijih.

  1. Životinje ponovo caruju, i to ne samo prirodom

Manjak ljudi na ulicama gradova, pad turizma, čišći zrak i voda bili su “vjetar u leđa” kretanjima životinja koje su se uputile tamo gdje inače ne bi bile ili gdje dugo nisu bile. Labudovi i ribe okupirali su nikad bistrije venecijanske kanale, dok su dvije patke “uhvaćene” kako provode večer u fontani na Španjolskom trgu u Rimu. Krokodili su tako prvi put nakon nekoliko desetljeća izašli na meksičku plažu Ventanila koja je inače poznata po eko-turizmu.

  1. Maska i narukvica od plastične boce

Znate li da se od jedne plastične boce mogu napraviti čak dvije zaštitne maske za pametni telefon i nekoliko desetina narukvica za sat? Ova neobična ideja nastala je iz najnovije suradnje skandinavskog tekstilnog brenda Kvadrat i kompanije Samsung. Cijeli proces topljenja plastike i izdvajanja tekstilnih niti za pravljenje maski je ekološki prihvatljiv. Nastavljajući u istom duhu, dio prihoda od prodaje ove specijalne linije maski za Galaxy S20+ bit će doniran program Ujedinjenih naroda koji je posvećen održivom razvoju.

  1. Još malo brojčanih podataka

Kina, kao jedan od najvećih zagađivača, bilježi pad emisije CO2 od čak 25 posto u odnosu na isti period lani. Znanstvenik sa Sveučilišta Stanford iznio je nevjerojatnu činjenicu o smanjenju emisije CO2 koja je kao takva tijekom siječnja i veljače potencijalno spasila gotovo 77 tisuća života u Kini[2].

  1. Proljetne kolekcije – recycle bin ili upcycle?

Modna industrija jedan je od većih zagađivača okoliša, kako zbog korištenja neobnovljivih resursa, tako i zbog uništavanja robe koja se nije mogla prodati te time i uskladištiti.  Zato se danas modne kuće sve više okreću upcycling modelu, odnosno prerađivanju i prepravljanju postojećih komada tkanine. Posebno kreativan i društveno odgovoran primjer dolazi nam od strane jednog dansko-nizozemskog brenda, koji svu odjeću izrađuje od iskorištene posteljine i zavjesa pariških hotela.

Načini na koje možemo zaštititi našu planetu i sve njene stanovnike zaista su raznoliki, djelovanjem kao pojedinci ili u okviru velikih organizacija i kompanija. Svaki napor je važan i predstavlja korak bliže ka ljepšoj i čišćoj budućnosti, u kojoj ovakve pozitivne vijesti više neće biti nesvakidašnje.

[1] Istraživanje Međunarodne agencije za energetiku (IEA)

[2] Blog profesora Maršala Burka sa Sveučilišta Stanford, zasnovan na informacijama dobivenim od senatora američke Vlade iz četiri grada u Kini.

MPR