Optimalna njega božićne zvijezde

0
božićne zvijezde

Ako se pravilno brinete za božićne zvijezde, mjesecima ćete uživati u raskošnoj atmosferi koju daju vašem domu. Njihovi veličanstveni listovi dolaze u raznim bojama, oblicima, veličinama i daju osebujnu notu svakoj prostoriji, stvarajući ugodu u tmurnim zimskim danima. Stručnjaci iz Stars for Europe (SfE) imaju savjete za optimalnu njegu kako bi vaša Božićna zvijezda bila zdrava i jaka te zadržale svoje sjajne boje još dugo nakon Nove godine.

Kupite biljke s najboljim izgledima za rast

Divlji oblik naših božićnih zvijezda dolazi iz Meksika. U tropskoj klimi ove srednjoameričke zemlje biljke rastu u metar visoke grmove. Svoju sklonost svjetlu i toplini prenijeli su i na moderne kultivirane oblike. Mrak, propuh i hladnoća otrov su za božićnu zvijezdu. Stoga pri kupnji vodite računa da biljke budu izložene na odgovarajućem mjestu. Božićne zvijezde postavljene u mračni kut dućana, na ulazu s propuhom ili vani na temperaturama nižim od 15°C obično gube lišće nekoliko dana nakon kupnje i često ugibaju ubrzo nakon toga. Zdravu božićnu zvijezdu s najboljim izgledima za dug život možete prepoznati po snažnom, gustom neoštećenom lišću i žutozelenim cvjetovima koji pupaju u središtu obojenih brakteja. Tlo ne smije biti ni presušeno ni natopljeno. Stručnjaci iz SfE također savjetuju da ne kupujete svjetlucave biljke. Koliko god svjetlucanje bilo lijepo, nije dobro ni za božićne zvijezde ni za naš okoliš.

božićne zvijezde

Zamotajte ih i požurite kući

Nakon kupnje, božićnu zvijezdu dobro zamotajte i brzo je donesite kući. Specijalizirane trgovine, kao što su vrtni centri i rasadnici, obično nude besplatan materijal za zaštitno umatanje vaših biljaka tijekom transporta. Na vanjskim temperaturama ispod 15°C iskoristite ovu ponudu u potpunosti. Čak i pri višim temperaturama, božićne zvijezde umotavanjem se štite i od propuha. Što više slojeva papira omotate oko svoje biljke, to će ona biti bolje izolirana od hladnoće. Na temperaturama ispod nule zamotajte i posudu, jer ni ona ni zemlja ne nude dovoljno zaštite za osjetljivo korijenje. Ako svoju božićnu zvijezdu prevozite u automobilu, izbjegavajte duga zaustavljanja za vrijeme jako hladnih dana. Bez grijanja, u automobilu brzo postane jako hladno – čak ni dobro umotane biljke to neće moći dugo izdržati.

Polako navikavajte biljku na novu temperaturu okoline

Kada stignete u svoj dom, brzo skinite omot s božićne zvijezde. Kako bi prijelaz iz hladnog u toplo za biljku prošao bez stresa, najbolje je ne premještati je odmah u toplu prostoriju. U hladnijoj i svjetlijoj prostoriji poput kuhinje ili zimskog vrta, vaša se božićna zvijezda može u miru aklimatizirati. Nakon nekoliko sati premjestite je na konačno mjesto.

Odaberite odgovarajuće mjesto

Savršeno mjesto je svijetlo, toplo i zaštićeno od propuha i velikih temperaturnih oscilacija. Primjerice, mjesto tik uz ulazna vrata nije prikladno. Idealna sobna temperatura je između 15-22°C. Također, nema ništa loše u tome da božićnu zvijezdu stavite pored dobro izoliranog prozora, ali je važno da je premjestite na zaštićeno mjesto kada provjetravate sobu, kako ne bi patila od propuha. Na prozorskim daskama tanjurić ispod posude štiti vašu biljku od ‘hladnih nogu’. Božićne zvijezde vole toplo, ali ne prevruće. Mjesto uz radijator ili peć nije idealno, jer na visoke temperature reagiraju odbacivanjem lišća. Uglavnom, što je toplije, biljka treba više vode.

Redovito i umjereno zalijevanje

Božićne zvijezde bolje podnose malu suhoću nego previše vlage. Tek kada se površina zemlje osuši, vrijeme je za zalijevanje. Unutrašnjost korijenove bale nikada se ne smije osušiti. Nemoguće je dati konačan odgovor o učestalosti zalijevanja. Uz temperaturu i vlagu, važni čimbenici uključuju, na primjer, veličinu tegle. Mini božićne zvijezde u posudama od 6 cm češće trebaju vodu nego biljke u posudama od 12-13 cm, zbog manjeg volumena zemlje.

Božićne zvijezde možete zalijevati odozgo, odozdo ili potapanjem. U idealnom slučaju, koristite vodu sobne temperature. Kada zalijevate odozgo, koristite male količine svaka dva do tri dana dok korijenska bala ne bude ravnomjerno vlažna, a da se potpuno ne natopi. Kada zalijevate odozdo, ulijte vodu u žardinjeru ili tanjurić. Tlo će upiti onoliko vode koliko božićnoj zvijezdi treba. Nastavite dodavati vodu sve dok se korijenska bala ne natopi i ostane tekućina u tanjuriću. Kada uranjate gotovo suhu korijensku balu, potpuno je potopite otprilike jednom tjedno dok voda ne prestane raditi mjehuriće. Zatim brzo podignite božićnu zvijezdu, pustite da se ocijedi i stavite biljku natrag u lonac. Kod sve tri metode važno je ukloniti višak vode iz tanjura ili lonca najkasnije nakon 15 minuta kako biste izbjegli nakupljanje vode i oštećenje korijena.

Slijedite sve ove savjete i uživat ćete u šarenim božićnim zvijezdama do Nove godine.

Za više informacija i mnoštvo dekorativnih ideja uz božićne zvijezde posjetite www.starsforeurope.com/hr/

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) marketinška je inicijativa europskih uzgajivača božićne zvijezde Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants i Syngenta Flowers. Inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem promicanja i osiguranja dugoročne prodaje božićne zvijezde u Europi. SfE aktivnosti trenutno postoje u 22 europske zemlje. Od 2021. do 2024. marketinške aktivnosti podržavat će EU u sklopu kampanje “Zvijezde ujedinjuju Europu” u sedam zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

PRODUKT