Orhideje rastu svuda oko nas

1
orhideje

Na sam spomen orhideje, svi pomislimo na divne lončanice raznih boja koje možemo kupiti u cvjećarnama, trgovačkim lancima i specijaliziranim prodavaonicama. No, orhideje rastu i na našim prostorima. U Hrvatskoj ih ima preko 170 vrsta te se tako naša zemlja svrstala među pet europskih sredozemnih zemalja s najvećom zastupljenošću. Na području NP Plitvička jezera nalazi se između 60 i 70 vrsta orhideja.

orhideje
Resort Fenomen Plitvice

Ovog puta nismo krenuli utabanim stazama oko jezera, nego smo se odmetnuli istražujući vidikovce pored velikog slapa i doživjeli Plitvička jezera iz druge perspektive. No prije nego što smo došli do slapa prošetali smo kroz dvorište resorta Fenomen Plitvice, do samog potoka Plitvica, čije vode, na kraju svog puta dugačkog 4 km, formiraju veliki slap Plitvičkih jezera. Zelenilo i šum slapova potoka Plitvice odmor su za oči, duh i tijelo a voda stvara bazene koji mame na osvježenje.

orhideje
Potok Plitvica

Pored velikog slapa nekoliko je vidikovaca a na samom vrhu slapa obnovljen je Radekin mlin, zdanje izgrađeno u prvoj polovici 20. stoljeća. Obnovljeni mlin zorno prikazuje tradicionalnu graditeljsku baštinu u NP Plitvička jezera u kojoj dominiraju sedreni blokovi i drvo hrasta i smreke.

orhideje

orhideje
Kaćuni

orhideje

Kroz šumu dolazimo do proplanka na kojem, na naše veliko veselje, nalazimo nekoliko primjeraka orhideja. ”Ubrali” smo ih fotografski, da im se možemo diviti kad god to poželimo a njima smo poželjeli sretan ostanak u netaknutoj prirodi koju krase svojim cvjetovima. Orhideje većinom rastu na travnjacima no zbog lošeg gospodarenja danas su izrazito ugrožene. U parku se na nekoliko lokaliteta može naći i naša najljepša orhideja, gospina papučica koja je ujedno i Natura 2000 vrsta.

orhideje

orhideje
Jezera Kaluđerovac i Novakovića Brod

S druge strane slapa, našli smo se u šumi u kojoj smo ponovo nabasali na orhideje, ovaj puta na šumske kokoške, jedine predstavnice tog roda. Šumske kokoške su heterotrofna vrsta potpuno ovisna o gljivama, rasprostranjene su u svim tipovima šuma i cvatu od travnja do lipnja. Ostavili smo ih da se šepure u svojoj šumskoj ljepoti.

orhideje
Šumske kokoške

Prije nego li smo krenuli prema našem sljedećem odredištu, bacili smo pogled s vidikovca i sa sobom ponijeli dio prirode zabilježen na fotografijama.

orhidejeMirjana Vidović