G Točka

Osječki Wine and Walk ponudio pravi spektakl doživljaja

wine & walk

Gliserom po Dravi, vrhunska gastronomija i nevjerojatna urbana vinska šetnja!

Osijek je proteklog vikenda bio domaćin prvog urbanog Wine and Walk događaja koji je oduševio posjetitelje iz Hrvatske i regije. Ova jedinstvena manifestacija pružila je mladenačku atmosferu i nezaboravan vikend u urbanoj kulisi Grada na Dravi.

Prije negoli smo se otisnuli na nekadašnji Weinplatz (Vinski trg),  gdje je smješten Arheološki muzej u kojem je bio priređen Wein šmekeraj – svojevrstan MasterClass u opuštenijoj atmosferi, svratili smo u pizzeriju Pepe po dozu energije. Oduševili smo se  raznovrsnom ponudom talijanskih specijaliteta, a konobar nas je uveselio svojim bećarskim šarmom. Osim pizza, u ponudi imaju lazanje, burgere, sendviče, salate i pokoji desert. Što god odabrali iz ponude, udovoljit će vašem nepcu. Mi se vraćamo sigurno.

Nakon trudbeničkog rada za stolom, bili smo spremni uz zvuke vinil glazbe i rasplesani podij s elegantnim plesačima športsko-plesne udruge Feniks, koji su nam izveli engleski i bečki valcer, kušati deset baranjskih i erdutskih vina lokalnih vinara. Sommelieri Damir Zrno, Zoran Vorkapić i Albin Smiljan vodili su nas kroz različite stilistike i arome vina te rakija pod nazivom Jedna, dok je pravi osječki pandur podijelio zanimljive priče o vinskim avanturama i nezgodama iz prošlosti Tvrđe. Sve je začinila miksologinja Stela Baričević s osvježavajućim i inovativnim vinskim koktelima – Rose Love i Botanical Chardonnay.

Drugi dan vinskih doživljaja započeo je božanstvenom vožnjom gliserom po, od kiša nabujaloj,  rijeci Dravi s kojeg smo mogli promatrati predivne panoramske vizure Osijeka i uživati u ljepoti njegove obale, zelenila i arhitekture. S vode sve nekako izgleda impozantnije pa tako i ručak u „brodskom“ restoranu imena Projekt 9 u kojem smo kušali riblja jela pripremljena na različite načine. Nakon što smo zasladili nepca, bila nam je nužno potrebna doza adrenalina te smo posjetili Escape Room, iz kojeg smo se, zajedničkim radom sivih stanica, uspjeli na vrijeme izbaviti. Naš brainstorming pokazao je da žene iz ove ekipe jako dobro funkcioniraju pod pritiskom vremena i da dobar timski rad osnažuje svaku od nas.

Na krilima adrenalina, otisnuli smo se na Trg Ante Starčevića gdje smo preuzeli startne pakete u vinskoj kućici. U paketima su se nalazili nagradni listovi koje smo trebali ispuniti sa žigovima na navedenim postajama. Prva vinska postaja bila je u prigodno dekoriranom tramvaju gdje smo mogli kušati vina vinarija Iuris i Erdutskih vinograda. Tu smo, također, saznali da je Osijek imao prvi tramvaj u Hrvatskoj još davne 1884. godine.

Šetnja se nastavila Europskom avenijom, najljepšom ulicom u gradu, do dvorišta Muzeja likovnih umjetnosti. Ondje su nas dočekala vina vinarija Royal Hill i Kalazić, uz ukusne domaće štapiće od sira, maka i paprike. Gastronomsku ponudu na postajama osigurali su učenici i učitelji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Tko je želio, imao je priliku vinom oslikati razglednicu te time ostvariti besplatan posjet spomenutom muzeju.

Treća vinska postaja smjestila se uz rub Parka kralja Petra Krešimira IV., podno Sokolskog doma, gdje su nas zabavljali izvođači poput sjajnog Dinka Pleše uz kojeg smo i zapjevali. Pored tri vrhunska vina vinarija Antunović, Siber i Brzica, uživali smo i u ukusnom vinogradarskom gulašu.

Naš Wine & walk završio je na posljednjoj službenoj vinskoj postaji, u zelenoj oazi Parka kralja Držislava, u predivnom ružičnjaku, s najstarijom vinovom lozom na svijetu iz prijateljskog grada Maribora. Studenti osječke Akademije oduševili su kako nas, tako i brojne posjetitelje svojim zabavnim pričama i pjesmama o “bećarini” (nametu iz 18. st. kojim se globio svatko tko se u kasne sate skitao gradom). Vina vinarija Josić, Kusić i Svijetli dvori upotpunila su vinsku ponudu, a đakovački učenici strukovne škole poslužili su slatke čokoladne Sofijine praline.

Sve je kulminiralo Urban Wine Partyjem kod Kulturnog centra Osijek uz nastup NO Jazz Benda, svjetlosnim efektima, 360 photo booth i raznolikom gastronomskom ponudom. Zabava je trajala do kasnih noćnih sati pružajući posjetiteljima jedinstven i mladenački doživljaj.

Ukoliko ove godine ipak niste uspjeli sudjelovati na Wine and Walku, nova prilika je već sljedeće godine. Zaista vrijedi posjetiti Osijek u čijoj ljepoti možete uživati uz bogatu eno – gastronomsku ponudu i vrhunsku gostoljubivost.

Živjeli!

 

 

Exit mobile version