Posavje – smaragdna dolina doživljaja

1
Posavje
Foto: Dubravka Kalin

Željni prekograničnih putovanja i novih doživljaja, prvi poziv za ukrcavanje u autobus i odlazak s one strane granice, u Posavje, dočekali smo s velikim oduševljenjem. Naši vrijedni domaćini priredili su nam obilje enogastronomskih doživljaja u predivnoj prirodi i obilasku kulturnih znamenitosti.

Prva stanica našeg putovanja kroz Posavje, Muzej Grad Brežice , smješten je od 1949. godine u dvorcu sagrađenom u XVI. stoljeću na obali tadašnjeg korita rijeke Save. Muzejski prostor nudi izniman prikaz kulturne baštine Posavja. Interpretacijski postav su priče o ljudima, radu, praznicima, umjetnosti, ratu i miru. Trenutno je u Muzeju prigodni postav u čast stotog rođendana kuhara Ivana Ivačiča, prve slovenske kuharske TV-zvijezde.

Posavje
Foto: arhiva Muzeja

Osim tog postava, imali smo priliku vidjeti i izložbu Četiri elementa – zrak, voda, vatra i zemlja koji su i oslikani na stropu predivne barokne Viteške dvorane.

Foto: arhiva Muzeja

Ekskluzivno smo zavirili i iza vrata nekadašnjeg Vinskog podruma vinarije Brežice u kojem smo osim ugodne temperature otkrili bogatu arhivu vina, a kako se arhiva ne smije dirati, osim u slučaju konzumacije, ostavili smo čeznutljivo ugodnih dvanaestak stupnjeva i vratili se vrućini atrija iz kojeg smo nastavili put prema našem sljedećem odredištu.

U podrumu Vinarije Krško ponudili su nam rosé pjenušac, napravljen klasičnom metodom od žametne črnine, jedne od četiri sorte koja se može naći u najpoznatijem vinu u Sloveniji, Cvičeku. Posavje

Uz kušanje ostalih etiketa Vinarije, uz svako vino poslušali smo kratku priču, ”zgodbu” oko njegovog naziva. Frankovka, Zeleni Silvanac, Prešerno i Cviček – svako vino ima svoju vrlo interesantnu priču koja je, u stvari, priča o ljudima. Svoju posjetu Vinariji Krško zaokružili smo u Vinsko gastronomskom centru Turn iz kojeg smo okrijepljeni krenuli prema Sevnici.

Kroz masivna, širom otvorena vrata Grada Sevnica, smještenog na vrhu brda iznad same Sevnice ušli smo u bajkovitu priču nekih davnih vremena kada su zemljom kročili vitezovi.

Osim sale za vjenčanja, dvorane grbova, predivno oslikanih stropova drugog kata na kojem je boravilo plemstvo – uz napomenu da ni jedan svod nije isto oslikan a svaki ima po dvije zrcalno oslikane slike, kapelice u sklopu dvorca, Grad Sevnica u parku ima i zanimljivu kružnu energetsku stazu od 8 točaka od kojih je sedam povezano s čakrama a osma točka harmonizira energijsko, duhovno i fizičko stanje tijela.

Posavje
Foto: arhiva Grad Sevnica
Posavje
Foto: arhiva Grad Sevnica

Ispod Grada, na terasama, nalazi se vinograd s 500 trsova frankovke. Trsovi se mogu iznajmiti i time možete sudjelovati u orezivanju i berbi uz bogat ugostiteljski i kulturni program. Vino nastalo preradom ubranog grožđa s terasa prodaje se u vinoteci dvorca u numeriranim buteljama pod imenom Grajska kri.

Iz hladovine dvorskih hodnika krenuli smo put Radeča, u još jednu oazu koja krasi Posavje. Didaktički krug smješten u šumi na obali jezera, svojevrsna je učionica na otvorenom s kućicom u kojoj možete osluhnuti zvukove prirode i odmoriti na klupama i ležaljkama postavljenim u šumi. Mi nismo dugo odmarali nego smo se ukrcali na splav i Savom lagano zaplovili uzvodno. Saznali smo tko su bili vlačugari i zašto je nekad njihova uloga bila jako važna.

Da doživljaj splavarenja bude potpun, serviranim delicijama pobrinuo se chef Rok Martinčič iz Gostilne Jež koju je Gault&Milleau uvrstio u svoj vodič dodijelivši mu jednu kuharsku kapicu.

Uz glazbenu podlogu lagano smo se bližili sljedećoj postaji gdje su nas s autohtonim kolačima čekale dvije gazdarice. Lagano prepuni svega, isprobali smo po zalogajčić nadajući se da smo došli do kraja s gastronomskim iznenađenjima. No, ukrcavši se na splav, saznali smo da nas na zadnjoj postaji očekuju vrhunske palačinke. I zaista su bile.

Posavje nije daleko a nudi pregršt znamenitosti, lijepih priča i vrhunsku gastronomiju te je idealno za vikend izlet. Do nekog novog splavarenja, na svidenje!

Fotografije:M.Vidović

Mirjana Vidović