Prekrasna zelena destinacija koja spaja biciklizam i hedonizam

0
Požeško-slavonska

Ima sve – odličnu biciklističku infrastrukturu, ravničarske terene pogodne za početnike i rekreativce, šumovite predijele i brdske uspone idealne za utrke u brdskom biciklizmu. Požeško-slavonska županija raj je za bicikliste.

Za sebe kažu da su gorštaci među Slavoncima jer imaju čak pet gora, atraktivna su vinska oaza s više od tridesetak vinarija na tri vinske ceste, poznati su po tradicijskoj kuhinji i specijalitetima od crne svinje i riječne ribe, njihovi gradovi mame ambijentalnom ljepotom, a tajanstvene šume Parka prirode Papuk oduševljavaju. Volite li prirodu, biciklist ste i gurman, Požeško-slavonska županija vaša je destinacija.

Ova zelena oaza s tri državne i 43 županijske rute, godinama je hit među biciklistima, a ovisno o preferencijama biciklirati možete na tri područja: Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, svaka staza upisana je na interaktivnoj karti koja je dostupna na stranicama Turističke zajednice Požeško-slavonske županije ili tiskanoj biciklističkoj karti, pa nema šanse da se izgubite u kojem god dijelu bili.

Paralela 45,3 za vinoljupce

Najatraktivnije su one rute koje spajaju biciklizam i hedonizam, a takvih barem u Slavoniji ne manjka. Vode vas živopisnim slavonskim vinogradima, od vinarije do vinarije u kojima obavezno morate kušati izvrsnu graševinu i tradicionalne slavonske sušene mesne specijalitete, slaninu, slavonski kulen, kobasicu,… jer jedno bez drugog ne ide. U provjereno odličnoj slavonskoj kuhinji najbolje ćete uživati odaberete li neki od restorana s oznakom Okusi Zlatne Slavonije, a o kalorijama se ne brinite, brzo će se istopiti na biciklu.

Vinogradi – Igor Seler

Ako niste znali kroz nagrađivano Vinogorje Kutjevo prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Bordeaux, Oregon i Istru. Po kutjevačkim vinorodnim obroncima najpoznatije su hrvatske vinarije s kušaonicama, a u srcu gradića nekoliko je ambijentalnih vinarija, ali i najmoderniji hrvatski podrum kao i onaj najstariji iz 1232. Uživat ćete.

Kutjevo podrum – Siniša Uštulica

Volite li brdske uspone i vožnju šumom…

U vinogorju Požega-Pleternica Cesta ruža i vina za svaku je preporuku. Kreće iz središta Pleternice i prolazi zelenim vinogradima po brdima Starac i Klikun s najpoznatijim pleterničkim vinarijama. Biciklom možete i po vinogorju Pakrac oko Pakraca i Lipika, a volite li izazove odabrat ćete kratku, ali zahtjevniju off road vožnju Stazama lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik i spaja jezera Raminac i Pakurnovac ili uspon do planinarskog izletišta Omanovac na Psunju.

Za one u top formi brdski biciklizam na Papuku pun je pogodak. Vožnja biciklom šumskim putevima sjajan je način rekreacije i upoznavanja s najljepšim predjelima Parka prirode, a zbog visinskih razlika dobar je izbor za timske i individualne treninge. Ako ne spadate u tu kategoriju ne trebate se odreći vožnje Papukom. Odaberite električni bicikl i uživajte u izletu za pamćenje. Požeško-slavonska županija vas čeka!

Više na:

https://tzzps.hr/bike-rute-tzpsz/

LOLIPOP KOMUNIKACIJE