Restoran Grad Otočec i chef restorana Nejc Ban u priznatom Michelinovom društvu

0
restorana

Michelinova potraga i nagrađivanje najprepoznatljivijih kulinarskih destinacija u svijetu dovela je anonimne i stroge ocjenjivače u Sloveniju

U lipanjskoj objavi slovenskih primatelja poznatih zvjezdica u Ljubljani je posebnim sjajem zablistalo šest restorana i njihovih kulinarskih majstora, a posebnim priznanjem i predstavljanjem u poznatom crvenom vodiču može se pohvaliti nekoliko slovenskih restorana – jedan od njih je i Grad Otočec sa chefom Nejcom Banom.


Michelinov tanjur (The Plate Michelin), priznanje kojim su ocjenjivači između 37 restorana nagradili restoran na otoku i mladog majstora kuhinje Nejca Bana te prezentaciju svježe sirovine i pažljivo pripremljen i dobar obrok. Impresionirala ih je orijentiranost na lokalne karakteristike i sastojke, te sezonsku ponudu povrća, bobičastog voća i začinskog bilja iz vlastitog gradskog vrta, kao i interijer restorana. Za njega kažu da je jedan od »najljepših« iz njihovog društva i ocijenili ga s 3 »pribora za jelo«. Michelinov tanjur koji znači i da je vrijedno posjetiti restoran Grad Otočec, jednu od najljepših slovenskih turističkih atrakcija, na Otočcu nas je vrlo razveselio.

Michelinova priznanja, a prije svega zvjezdice, vrhunska su kulinarska nagrada, a predstavljaju ugled, prepoznatljivost, kao i veliku gastronomsku odgovornost – očuvati, njegovati i nadograđivati ponudu, kvalitetu, ambijent i atmosferu. U Otočcu ćemo napraviti sve kako bismo se dodatno usavršili na svim područjima.

NEJC BAN, chef

Nejc Ban kreativan je i živopisan kulinarski umjetnik koji inspiraciju pronalazi u lokalnim i sezonskim okusima iz domaćeg okruženja i nikoga ne oponaša.  

 U dvorskoj kuhinji na otoku razvijao se sve od svojih kulinarskih početaka – okruženje i mogućnosti kulinarskog izražaja toliko su ga očarale da ih više nije napustio. Unutar dvorskih zidina i u društvu entuzijastičnih suradnika uvijek iskušava nove tehnike pripreme vrhunskih jela i dizajnira kreacije na tanjuru kojima se trudi razveseliti goste otoka.

restorana

Prirodne okuse mesa i povrća održava takvima kakvi jesu, a kvalitetne lokalne i sezonske sastojke prezentira na regionalno specifičan način. Raznovrsnim teksturama i osmišljenom prezentacijom isprepleće ih u inspirativnu kulinarsku dvorsku priču i gradi njihov prepoznatljiv značaj.

restorana

Michelinove ocjenjivače u Sloveniji koja je 34. Michelinova destinacija najviše je oduševio restoran Hiša Franko, u kojem stvaraju pod vodstvom Ane Roš. Prva u regiji dobila je dvije kulinarske zvjezdice i pridružila se društvu od 472 restorana po svijetu koji su ih do sada dobili. S po jednom zvjezdicom nagrađeno je pet slovenskih restorana i njihovih chefova: Hiša Denk i Gregor Vračko, Restoran Pri Lojzetu (rezidencija Zemona) s Tomažom Kavčičem, Vila Podvin i Uroš Štefelin, Restoran Dam i Uroš Fakuč, te Restoran Atelje i Jorg Zupan.