Sektorsko usporavanje: cijene drva i narudžbe pale za 20%!

0

Prošlomjesečna upozorenja o mogućem sektorskom usporavanju i početku krize obistinila su se tijekom siječnja, moglo se čuti od strane mnogobrojnih sudionika tijekom jučerašnje sjednice izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i udruge za biomasu CROBIOM.

Sukladno navedenom, drvoprerađivači su pripremili prijedlog konkretnih mjera za Hrvatske šume, a iste trebaju amortizirati tržišni udar kojem su najviše izloženi proizvođači primarnih pilanskih proizvoda te energetskog drva, uz napomenu kako je doba konjunkture iza nas te da hrast više nema poziciju zlatne sirovine.

Navedene oscilacije su povezane s kretanjima na globalnim tržištima i dovele su do trenutnog smanjenja cijena od preko 20% te do manjeg obima narudžbi od čak 25% – istaknuo je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Za energetsku sirovinu predlaže se Hrvatskim šumama smanjenje nabavnih cijena od 15% kao i produženje rokova plaćanja sa 60 na 90 dana. Upozoreno je i na mnogobrojne nelogičnosti u maloprodaji drva, budući da se po sadašnjem modelu osiguravaju niže cijene drva za građanstvo u odnosu na veleprodajne cijene. Sjednica je pobudila veliko zanimanje drvoprerađivača te je obrađivala niz razvojnih sektorskih tema, uključujući i informacije o europskim politikama i Zelenom planu EU-a, a također su predstavljene konkretne mjere koje se pripremaju u području poticanja i većeg korištenja OIE i biomase.

drva

U radu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a indikativnim je ocijenjen izostanak prisustva predstavnika Hrvatskih šuma, po prvi put tijekom protekle četiri godine.Prerada drva u padu, proizvodnja namještaja stabilnaJučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju daljnju stagnaciju u preradi drva (C16), budući da je u 12. mjesecu 2019. zabilježen pad industrijske proizvodnje od 5,9% dok je industrija
namještaja (C31) zabilježila rast proizvodnje od 3,4%. Ovi mjesečni indeksi potvrđuju sličan godišnji trend od -1,8% u preradi drva te rast od čak +8,8% kod namještaja. Izvorni indeksi su još nešto povoljniji, iako su zalihe gotovih proizvoda u 12. mjesecu 2019. bile kod prerade drva veće za čak 22,9% u odnosu na isto razdoblje pred godinu dana, dok je industrija namještaja povećala zalihe tek za 0,8%. Zaposlenih osoba u C31 je bilo 6,2% manje, dok je prerada drva zadržala istu razinu radnika (+0,8%), ali zbog manjeg obima proizvodnje njezin indeks proizvodnosti rada iznosi 97,4, dok je stabilniji i tržišno konjunkturniji sektor proizvodnje namještaja zabilježio indeks proizvodnosti rada 116,0.