Trajna šminka nije nepoznanica

0
šminka

Kozmetičko tetoviranje i trajna šminka postoje od vremena Kleopatre. Umjetnost je to koja postoji tisućama godina. Prvi dokumentirani tretman trajne šminke napravio je poznati britanski tatoo majstor Sutherland MacDonald, 1902. u svom salonu u Londonu. Postupak se zvao “cjelogodišnje nježno ružičasto toniranje obraza”. 1920. godine tretman se proširio i preko Atlantika. Tehnika je 1930. postala jako popularna u Americi te je tatoo majstor George Burchett u svojim memoarima opisao kako su beauty saloni nanosili trajni make up mnogim ženama čak i bez njihova znanja nudeći im tretman pod nazivom ”Tretman injektiranjem biljnih boja ispod gornjeg sloja kože”.

U zadnje vrijeme jako je porastao interes za trajnu šminku ili permanentni make up (PMU).
Razlog tome je zasigurno činjenica da smo uz trajnu šminku konstantno blago našminkane i bezbrižne, jer je ona postojana, ne briše se uslijed tjelesne aktivnosti, boravka na suncu ili kupanja.

Dobro napravljena trajna šminka trebala bi naglasiti prirodnu ljepotu žene, nikako ju ne bi trebala promijeniti na način da se prirodne konture lica promijene. Kod usnica konkretno, najgore što linergist može učiniti je precrtati usne tako da se prijeđe na kožu nausnice.
Zato se za trajnu šminku kaže da je filigranski posao jer zahtijeva posebnu preciznost linergista i stručno oko istog.

šminka

Usnice se mogu napraviti na dva načina. Ako su usnice blijede i male, mogu se vizualno povećati i pigmentirati željenom bojom. Prvi način je iscrtavanje ruba usnica, dok je drugi način popunjavanje cijelih usnica. Pigmentacijom se usnice mogu povećati i postići simetriju.
Kako usnice imaju tri ruba, iscrtavši dva ruba koja nemaju pigment postiže se povećanje usana za do 40%.
Boju usana tj. trajnog ruža klijentica i linergist određuju zajedno prolazeći kratku anketu ne bi li linergist stekao dojam koju boju klijentica želi nositi svakodnevno kroz period do 5 godina koliko trajna šminka može potrajati.

Tretman traje 3-4 h i u to vrijeme je uključeno preiscrtavanje usana posebnom olovkom koja može ići pod kožu, iscrtavanje mašinicom, konstantno apliciranje anestetika ne bi li tretman bio što bezbolniji te postretmanska njega i savjeti za njegu usana nakon tretmana.
Kroz 3-4 tjedna bi bilo poželjno ponoviti tretman kako bi pigmentiranost usana bila trajna i do 5 godina.

šminka

Uz usne , trajno se također mogu iscrtavati oči i obrve.

Tetoviranje obrva primjer je tehnike “ispunjavanja prahom”, za razliku od pojedinačnih poteza iscrtavanja dlačica jer klijentica već ima dlačice na obrvama ali ih jednostavno želi poboljšati i oblikovati. Eyeliner na gornjem kapku predstavlja tanku tetovažu eyelinera i postupak koji se koristi za definiranje oka, a da ne izgleda pretjerano našminkano.

Cjelokupnu uslugu i informacije o permanentnom make-upu možete dobiti u salonu za uljepšavanje Beauty by Viktorija, u Sesvetama, Bjelovarska 31/1 ili na broj telefona:  098 672 200.

Fotografije: Beauty by Viktorija