U sklopu projekta „Energetska tranzicija otoka” Pokret Otoka organizira otočni dijalog o E-mobilnosti

0
DIJALOG

Dijalog će se održati u srijedu, 25. listopada 2023. godine, od 19:00 do 20:30 sati, a možete ga pratiti live na Facebook stranici Pokreta otoka

Otočni dijalog okuplja stručnjake koji će zajedno istražiti održive pristupe i inovacije u mobilnosti, s fokusom na energetsku tranziciju otoka. Na dijalogu će se raspravljati o budućnosti e-mobilnosti, istražujući aspekte poput razvoja obnovljivih izvora energije, implementacije projekata temeljenih na zelenom vodiku, unapređenja javnog prijevoza te promicanja korištenja električnih vozila.

Stručnjaci na otočnom dijalogu

Ivan Zoković, moderator

Ekspert za razvoj zajednica, zadruga i projekata obnovljivih izvora energije. Aktivni je član Pokreta Otoka te zadrugar u tri zadruge: energetske zadruge Apsyrtides na cresko-lošinjskom arhipelagu, zadruge Novi otok na otoku Korčuli te Zelene energetske zadruge u Zagrebu. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga.

Filip Margan, Voditelj projekta “Dolina vodika Sjeverni Jadran”

Voditelj projekta u tvrtki Ecubes – slovenske tehnološke tvrtke, autora Doline vodika i član konzorcija zajedno s još 36 partnera iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Partneri će razvijati 17 različitih projekata u trajanju od 6 godina. Lani su na natječaju Horizon dobili 25 milijuna eura bespovratnih sredstava, a procijenjena vrijednost investicije u Dolini je predviđena na gotovo 700 milijuna eura. Među najvažnijim ciljevima projekta je uspostava cjelovitog ekosustava temeljenog na zelenom vodiku u različitim sektorima, posebice onim industrijama koje se teško dekarboniziraju, ali i u teškom transportu. Predviđena je proizvodnja od najmanje 5000t od toga prekogranična razmjena mora iznositi barem 20%. Dolina vodika Sjeverni Jadran je prva transnacionalna dolina vodika na svijetu i proglašena je za najbolju dolinu vodika u EU u 2023.godini.

Ivan Kundid, Rukovoditelj sektora javnog gradskog prijevoza u Gradu Šibeniku

Ivan Kundid je šibenski magistar cestovnog prometa. Trenutno obnaša funkciju rukovoditelja sektora javnog gradskog prijevoza u Šibeniku, gdje se posvećuje razvoju kvalitetnih usluga i unapređenju sustava javnog prijevoza. Kroz svoju karijeru stekao je razumijevanje prometnih sustava i inovativnih tehnologija pa je tako prošle godine bio voditelj projekta uspostave JGP Šibenik i svojim vještinama doprinio renesansi JGP Šibenik, a sve u cilju poboljšanja mobilnosti i udobnosti građana.

Tin Koren, Tajnik udruge “Strujni krug”

Tin Koren je tajnik udruge osnovane 2019. u cilju promidžbe i poticanja korištenja i nabave električnih vozila kako bi se povećao njihov broj u Republici Hrvatskoj. Udruga je ujedno i nacionalni predstavnik Hrvatske pri europskoj agenciji za elektromobilnost AVERE.

Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet Sveučilište u Rijeci

Sa strašću prema tranziciji energije, djeluje kao energetski konzultant surađujući s privatnim i javnim sektorom, uključujući lokalne zajednice. Fokus mu je na razvoju planova za zelenu energetsku tranziciju, s posebnim naglaskom na dekarbonizaciji sektora prometa putem elektrifikacije voznog parka, promicanju elektromobilnosti te implementaciji obnovljivih izvora energije i rješenja za pohranu energije.

Otočni dijalog održava se u sklopu projekta “Energetska tranzicija otoka (ETO)” i financiran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Partneri i financijeri projekta su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Cres, LAG 5, Maslina Resort, Forte Solar d.o.o.