U Zagrebu održana konferencija ”Snaga hrvatske energetike”

0

Poslovni dnevnik, u suradnji s partnerima konferencije organizirao je u utorak, 17. rujna 2019. završnicu projekta „Snaga hrvatske energetike“, interaktivno konferencijsko događanje posvećeno problematici razvoja hrvatskog energetskog tržišta, tranziciji domaćeg energetskog modela te energetskim investicijskim projektima u Hrvatskoj i regiji.
Ovoga puta poseban naglasak stavio se na problematiku provedbe energetske Strategije za daljnji razvoj sektora do 2030. godine.
Događanje su pozdravnim govorima otvorili Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike RH.
Po završetku uvodnih govora stručnu prezentaciju kao uvod u panel diskusiju „Električna energija“ održala je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK. Na panel diskusiji s naglaskom na električnu energiju i ovisnost Hrvatske o domaćoj proizvodnji sudjelovali su prof.dr.sc. Željko Tomšić, profesor na Zavodu za visoki napon i energetiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva na Sveučilištu u Zagrebu; prof.dr.sc. Neven Duić, profesor na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Zagrebu; Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije d.o.o.; Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK i Goran Slipac, savjetnik Uprave HEP-a.
Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatske d.o.o., održala je uvodnu prezentaciju time najavivši panel diskusiju „Nafta i plin“ na kojoj su, uz nju, sudjelovali Marin Zovko, član Uprave Plinacro-a, Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova u INA-i, Ivana Ivančić, članica Uprave Prvog plinarskog društva d.o.o. i Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruga za plin.
Završetak konferencijskog događanja obilježila je panel diskusija „Obnovljivi izvori energije“ koju je najavilo izlaganje pod nazivom „Nova energetika“ dr.sc. Julija Domca, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a na panel raspravi sudjelovali su Ivan Ćutić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Boris Markota, pomoćnik direktora Sektora za vođenje elektroenergetskog sektora u HOPS d.o.o., dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i Dubravka Brkić, pomoćnica direktora u Hrvatskom operatoru tržišta energije d.o.o.
S ciljem okupljanja stručnjaka iz sektora energetike i povezanih industrija, konferencija je ponudila kvalitetne rasprave o izazovima s kojima se danas susreće hrvatsko energetsko tržište kao i ona u okruženju.

Fotografija:Luka Stanzl-Pixell