U zagrljaju Drave i tišini Papuka otkrit ćete pravi zeleni raj

0
Virovitičko

Nekada su je voljeli plemići, tu su gradili dvorce i kurije, a danas privlači moderne putnike koji žive aktivno, traže još neotkriveno i uživaju u novim gurmanskim iskustvima. Vrijeme je da i vi posjetite Virovitičko-podravsku županiju

Oni imaju sve za savršeni odmor i bijeg od gradskog asfalta. Već i sam pogled na Dravu, padine Bilogore i Papuka prava su antistres terapija. Virovitičko-podravska županija zeleni je raj, tu se spajaju Podravina i Slavonija, živi se opušteno, mirno, u suglasju s prirodom, a među skrivenim adutima odabrali smo pet koji će običan izlet pretvoriti u pravi doživljaj.

Jedan od najljepših dvoraca koji ste ikada vidjeli

Virovitičko
Dvorac Janković, Suhopolje

Od kada je u 18. stoljeću izgrađen nije izgledao ljepše. Obnovljeni impresivni dvorac Janković u pitoresknom Suhopolju s 15 soba dostojnih kraljeva, 5D kinom, multimedijalnom dvoranom…, a uskoro i vinskim podrumom i wellness centrom kakvog nema istočno od Zagreba – postao je atraktivan Centar za posjetitelje. Ovo je sjajna polazišna točka za istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije s obnovljenim dvorcima i kurijama koji će vas oduševiti.

Dravi u zagrljaj

Dravska priča

Na Plemićkoj ruti je i obnovljeni ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća. Danas Informativno-edukativni centar i hostel Dravska priča, dobar je izbor za obiteljske izlete i školska putovanja. Svijet sova, bogata flora, kutak leptira, svijet riba, vodozemaca i gmazova, ptičja pjevaonica, dravske šume vila i vilenjaka – tek su mali dio onog što vas očekuje u Noskovcima. Prošećite perivojem – spomenikom parkovne arhitekture i uz rijeku poučnom stazom Dravi u zagrljaj na kojoj je odmorište i promatračnica za ptice.

Dolina na Papuku koja je oduševila grofa Jankovića

Danas poznato planinarsko izletište s domom sa 60 ležajeva, poučnim stazama, gorskim potocima, jezerima, špiljama i slikovitim slapom Skakavcem koji se s visoke stijene obrušava u kanjon Kovačice, životni je projekt Josipa Jankovića.  Voćinski plemić toliko se oduševio ovom gorskom dolinom da se tamo preselio, a nakon smrti pokopan je u jednoj od špilja. U njegovu čast po mnogima najljepša gorska dolina Parka prirode i UNESCO svjetskog geoparka Papuk nosi ime Jankovac.

Znate li gdje je živio Petar Preradović?

Rodna kuća Petra Preradovića

Možda niste nikada čuli za Grabrovnicu, ali za Petra Preradovića sigurno jeste. Ovaj poznati pjesnik 19. stoljeća živio je u ovom selu pokraj Pitomače, njegova rodna kuća jedna je od najljepših u Podravini i danas je Interpretacijski centar u kojem možete pisati perom, sjesti u školske klupe, razgledati izložbu, saznati sve o Preradovićevom životu putem holograma, čuda moderne tehnologije i u isto vrijeme uživati u pravoj seoskoj idili. Neprocjenjivo!

Gurmansko iskustvo o kojem ćete pričati

Slasni zalogaji

U Slatini živi neokrunjena kraljica hrvatskog slastičarstva, brončana i srebrna olimpijka Sandra Jadek. Nećete vjerovati kakve kreacije nastaju od lokalnih namirnica – meda, bundeva, lješnjaka, oraha, jabuka… Njezine neodoljive slastice, poput pralina, tope se u ustima, a pašu i uz prvi hrvatski pjenušac Slatinski biser, koji se proizvodi još od 1864. Želite li uživati u okusima tradicionalne podravske kuhinje morate posjetiti Zlatni Klas u Otrovancu. Nema pravog gurmana koji nije čuo za ovaj restoran, a ako niste znali, kuhinju u Pustari Višnjica preuzeli su brat i sestra Goran i Gorana Kočiš, poznati chef i slastičarka Michelinom okrunjenog zagrebačkog restorana Noel.

Više: http://www.tzvpz.hr/

Fotografije: Matija Turkalj

LOLIPOP KOMUNIKACIJE