Umjetnici neće zaboraviti HGZ

0
HGZ

Godine 1969. pijanistica Sretna Meštrović svirala je Mozarta na pozornici velike dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

„Bio sam tamo, u maminom trbuhu. Bio sam na toj pozornici i prije nego što sam se rodio, a prvi puta sam na njoj nastupio kada sam imao samo šest godina. Prizori ranjenog HGZ-a snažno su me potresli jer to je prostor u kojem sam odrastao, pozornica na kojoj sa odsvirao nebrojeno koncerata.“ – kaže skladatelj i pijanist Matej Meštović.

Svoju duboku povezanost s prostorom i tugu koju su izazvale fotografije Zvonimira Ferine snimljene nakon razornog potresa, Matej Meštrović je pretočio u klavirsku kompoziciju „HGZ Potresno“ i kreirao dojmljivi video.

HGZ je gotovo 200 godina stara udruga građana koju tijekom njene duge povijesti nije „podržavio“ niti jedan politički sistem. Jedinstvena je to pojava na našim prostorima i članovi udruge se s pravom ponose na tu činjenicu, ali u ovim iznimno teškim okolnostima neće biti lako prebroditi krizu jer se HGZ financira isključivo od vlastitih prihoda. Svojom nadahnutom kompozicijom Matej Meštrović pokazuje vlastiti doživljaj tragedije koja je zadesila najstariju hrvatsku glazbenu instituciju, ali i poziva na djelovanje.

Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu sada je potrebnija no ikad: https://www.hgz.hr/donacije/ . Materijalna šteta na zgradi je golema, a osobito je stradalo krovište koje se mora hitno sanirati jer predstavlja ugrozu  za zgradu HGZ-a, ali i za okolne zgrade te ljude na ulici.

Zebra komunikacije

Fotografija: Zvonimir Ferina