Upoznajte glavne enologe istarske vinarije Medea iz Vodnjana

0

 Vinarija Medea u Vodnjanu ima poseban način na koji prezentira svoja vina. Opisuju ih kao trenutak strasti. S obzirom da iza ove vinarije stoje dvoje mladih i ambicioznih enologa odlučila sam baš s njima popričati, ipak su oni jedni od ključnih ljudi.

Postoji nekoliko stvari koje je na samom početku važno napomenuti za samu vinariju. Vino koje proizvode dobivaju isključivo od vlastitih nasada i to s površine 52 hektara vinograda, a i to uskoro planiraju povećati na 55 hektara. Vinarija postoji od 1964. godine kada je bila i prva berba, ali brend Medea stvoren je 2010. godine.

Imaju 11 etiketa vina od kojih posebnu priču ima Punta Greca i čak 7 etiketa Salvela maslinovog ulja od kojih je važno izdvojiti najnovije ulje Punta Cissana.

Tko stoji iza Medea vina?

Prvenstveno dvije mlade, ambiciozne osobe, koje nisu mislile da će završiti u ovom poslu, ali su se u njega potpuno zaljubili. Ivana Perišić diplomirana je inženjerka agronomije i Marko Krstačić diplomirani je inženjer proizvodnje, a kako sami navode cijeli tim sastoji se od ljudi koji jako dobro poznaju i poštuju zemlju koju obrađuju.

Ponosni što su baš oni dio zahtjevnih procesa stvaranja sasvim drugačijih vina i maslinovog ulja. Iako su se oboje složili da je daleko zahtjevnije stvoriti vrhunsko vino, taj im je dio i samim time zanimljiviji. Posebno su ponosni na činjenicu da na tržištu nude nešto što svi žele i mogu probati, a što ih nikada ne ostavi ravnodušnima.

Punta Cissana – maslinovo ulje predstavljeno u Bruxellesu

Ovo ulje nastalo je u čast najvećem poznavatelju istarskog maslinarstva, Ediju Družetiću povodom njegovih 40 godina rada. Radi se limitiranoj liniji ulja s njegovim potpisom koje je nastalo assemblage metodom 4 sorte maslina. To znači da se od svake sorte napravi čisto ulje i tek se onda u određenim omjerima miješa u jedan proizvod. Punta Cissana nazvana je po gradu koji je nestao pod morem, a nastala je iz 4 iznimno lokalne sorte buže muške i ženske, buže puntože i rosignola od maslina starih 150 do 200 godina. Ovo je ulje nježnog i bogatog okusa, izrazito zelene boje i pikantno na kraju, a prvi je put predstavljeno u Bruxellesu.

Punta Greca – hvaljeno vino s posebne istarske pozicije

Vinarija Medea

Punta Greca ime je vina s kojim Medea potpuno osvaja svakoga tko ga je imao prilike probati. Ime je dobilo prema jedinstvenoj poziciji vinograda, a radi se o čistoj merlot sorti. Kako su mi objasnili Marko i Ivana, nekoliko je razloga zbog čega je ovo vino takve kvalitete i zbog čega se kao takvo nigdje drugdje ne može stvoriti.

  • Pozicija vinograda: ova skoro 4 hektra vinograda nalaze se na poziciji gdje je s tri strane okružen morem, nalazi se uz sam rub mora, a na udaru je bure i juga
  • Tlo: radi se o području s tri vrste tla, crvenice, pijeska i gline koje je karakteristično baš za ovo područje, posebno je važno naglasiti glinu, merlot kao sorta voli glinu pa na ovom području daje visoku kvalitetu
  • Berba i prerada: bere se isključivo ručno; ako grožđe nije na razini kvalitete, te se godine Punta Greca ne proizvodi, a kako bi provjerili kvalitetu ispituju sve vrijednosti grožđa; vino odležava u drvenim hrastovim bačvama i to na jedan poseban način – cijelo vrijeme mu svira glazba.

Kada prođe sve ovo i kada ste u blizini Vodnjana predlažem da svako posjetite njihovu predivnu kušaonicu, dogovorite degustaciju, prošetate vinogradima i maslinicima koji se nalaze u samo more.

Pratite Medea vina na Instagramu: www.instagram.com/medeavina/

Pratite i Punta Greca vina: www.instagram.com/puntagreca/

Salvela maslinovo ulje:  https://www.instagram.com/salvelaextravirgin/

 Izvor: Andrea Pančur

Fotografija: Đorđe Stošić