Vino uz žlice u Campingu Plitvice

1
VINO

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu‘ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja modniALMAnah Women’s Days.

Gostovanje na Plitvicama bilo je više nego uspješno, a ostvareno je u suradnji sa zagrebačkim bistroom Lažni svjedok, kojeg je predstavio njihov voditelj poslovanja Marko Mažar, najavivši skoro otvaranje istoimenih podružnica na Cvjetnom trgu (pizza, tjestenine) i Jankomiru (grill).

Nino Đurina

Nino Đurina, chef Lažnog svjedoka, pobrinuo se za vrlo ambiciozan slijed od pet jela. Za dobrodošlicu, kao fingerfood, poslužene su Bruskete s patéom od jetara (pileća s tartufima, a pačja s komadićima prsa ukrašena klicama). Nepogrešivo ih je pratio živahno perlajući Brut pjenušac Soldo 2018 (od chardonnaya, rađen klasičnom metodom), čije je ovo bilo premijerno predstavljanje.

Fingerfood i Soldo Brut pjenušac

Glavna vinska zvijezda večeri bio je vinar Gojko Soldo iz Vetova, ponajboljeg položaja u kutjevačkom kraju, koji je uz pomoć sina Mirka promovirao još četiri etikete iz svog podruma. Uz Krem juhu od šparoga degustirao se Pinot sivi 2020, kojem je vrhunsku kvalitetu i povisok alkohol (13,5%) dala tuča, koja je znatno obrezala grozdove.

Juha od šparoga i Pinot sivi 2020

U jelu kao što je Crni rižoto s velikim kozicama i pestom od medvjeđeg luka, u kojem se koristilo maslinovo ulje Faustina, obično bi se uživalo uz robusni plavac ili neko drugo snažno crno vino. No, eksperiment s Graševinom 2019 jakog tijela pokazao je da je bilo vrijedno riskirati. Samo su poneki degustatori, nenavikli na al dente stil, poželjeli da je riža bila malo više kuhana.

Crni rižoto i Graševina 2019

Vjerojatno je to presudilo da su Dimljena pačja prsa na salati s čipsom od batata i butargom od cipla odabrani za najbolju kombinaciju s visokoalkoholnim (14,5%), ali vrlo pitkim Merlotom 2019.

Dimljena pačja prsa i Merlot 2019

Na kraju je slijedio slasni desert Semifredo uz lepršave arome Traminca mirisnog 2020.

Semifredo i Traminac mirisni 2020

Vinarija Soldo u svom podrumu ima još desetak etiketa, a sve ih karakterizira izvrstan odnos vrijednosti za novac u što se najbolje mogu uvjeriti vinoljupci koji se opskrbljuju u Vrutku.

Uzvanice su, osim u vinima, mogli uživati u likerima i rakijama Aura iz Buzeta (Teranino, Medenica i Biska) te koktelima na bazi Karbun Gina, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na prestižnom natjecanju World Spirits Awards 2021, a lani srebro na London Spirits Competitionu.

Istinske gastroljupke među novinarkama, glumicama i poslovnim ženama su, prema vlastitim afinitetima, dopunjavale poslužene delicije bučinim i hladno prešanim suncokretovim uljem OPG-a Mladena Cesarca iz zagorskog Oroslavja te ekstradjevičanskim maslinovim uljem Faustina OPG-a Josipa Kulaša iz Polače kraj Zadra.

FAMA / Foto: Nikola Zoko