Vinski razgovori uz hercegovačku vinariju Podrumi Vukoje 1982 i ljubavne romane

0
Vukoje

Ovogodišnju sezonu “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom” svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje. Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba, u suvremen i multifunkcionalan prostor History cluba u Tkalčićevoj ulici, dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina.

Vukoje“Podrumi Vukoje 1982” se bave proizvodnjom vrhunskih vina, destilata i maslinovog ulja. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Proizvodnju isključivo usmjeravaju na kvalitetu, a da im to uspijeva pokazuju i mnogobrojna domaća i inozemna priznanja. Brojne nagrade sižu im i iz Kine, kamo već godinama izvoze dio svojih vina.
Radovan Vukoje je u Zagreb stigao u pratnji svoje supruge Jagode koja, uz to što mu je velika podrška, aktivno sudjeluje u radu tvrtke, posebice u radu Vinske galerije, njihovog restorana koji se nalazi u sklopu vinarije.


Publiku “Vinskih razgovora”, koje je ovog puta bilo više nego obično, počastili u s doista odličnim vinima, od kojih svakako treba izdvojiti žilavku i vranac kao autohtone sorte i velike vinske perjanice njegovog podruma. Vina su izrazito čista, sortna, mineralna, terroirski vrlo prepoznatljiva. Da je Radovan Vukoje na enološkoj specijalizaciji bio u Italiji, da se iščitati iz njegovih vinskih uradaka. Kušala su se sljedeća vina: Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011.


Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci.
Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremasto vino, izuzetno elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak i besmrtan život u našim čulima.
Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i izuzetne ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.
Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon tako da se čak i oko imena tog vina povela žustra rasprava i dok se to vino nekima izrazito svidjelo, drugima se nije svidjelo uopće. No to i jest poanta ovog vina. Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino – zato kameleon. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, idealnog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.
Vranac rezerva se proizvodi samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 – 30 ⁰C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18 – 20 °C. Da bi se u potpunosti spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.
Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha(7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 – 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C
Ugodne razgovore i vina Vukoje pratili su fini zalogaji, plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus, a uz vino se ne smije zanemariti ni voda – za osvježenje su bile “zadužene” vode Studena i Radenska.

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka; današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna ponuđenim suhomesnatim proizvodima, a posebno su ih oduševile odlične paštete.

Vukoje
Mljekara Latus je smještena u samom srcu Istre, na brežuljku ponad sela Orbanići, okružena pašnjacima. Načinom na koji je nona Šantina proizvodila sir, s uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka. Ponosni su na široku paletu proizvoda; sljedeći trendove u mljekarskoj industriji mljekara se neprekidno razvija i raste, ali ono što je temelj ostaje isto: tradicija, priroda, obitelj. Publika Vinskih razgovora kušala je Istarski tvrdi sir i zreli sir Veli Jože te ih ocijenila zadovoljnim osmijesima.
Kad su u pitanju vina Vukoje, većem se dijelu publike najviše svidjela Carska žilavka, ali isto tako su mnogi fantastično odreagirali na crvenu Selekciju. O svakom vinu se vodila konstruktivna rasprava i bilo je različitih mišljenja, ali u jednom se vi slažu – Radovan Vukoje je veliki vinar i svatko bi trebao što prije otići u Trebinje obići njegovu vinariju.
“Hercegovina je već sad velika vinska regija u kojoj se, naravno, ističu autohtone sorte koje mogu dati izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. Sad treba sve više raditi na brendiranju regije, jer kvalitetu već imamo.”, rekao je Radovan i dodao da blizina Dubrovnika, svega 20-30 km, omogućuje odličan razvoj vinskog turizma. Kroz Vinsku galeriju godišnje prođe 30-ak tisuća ljudi – tako da je i taj rad primijećen te nagrađen višestrukim priznanjima Bijelog grozda.
“Vinarija i sam Radovan na mene su ostavili izuzetan dojam još prilikom našeg prvog upoznavanja. Sada, kad se već godinama družimo, sa sigurnošću mogu reći da spada među najbolje vinarije u regiji. Radovan radi fantastična vina, a njegova Carska žilavka definitivno je jedno od mojih najdražih vina uopće.”, rekao je Tomislav Stiplošek.
Bitno je reći da je Vukoje u svoj rad implementirao povijest, još od doba Austrougarske, te tako stvorio odličnu prezentaciju svoje vinarije koja se koristi najmodernijim tehnologijama. I da, Radovan Vukoje je vizionar. Toliko vjeruje u sortu u koju je zaljubljen – hercegovačku žilavku, da je u svrhu brendiranja te sorte osmislio Salon žilavke koji se održava u kolovozu u njegovom restoranu Vinska galerija. Salon okuplja sve proizvođače žilavke iz regije koji nešto znače. U taj projekt uložio je znatna sredstva, trud i vrijeme, da bi podigao cijelu regiju, jer je svjestan da će njegova vinarija biti jača i bolja jedino ako to bude i regija.
Njegovih vina na hrvatskom tržištu ima u zanemarivim količinama i gotovo ih je nemoguće naći, što je velika šteta, ali je trenutno u potrazi za uvoznikom i distributerom pa se nadamo da će se to uskoro promijeniti.
Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane “Zagrljaj u koji pripadam” i “Kornelija broji oblake”. Oba romana objavljena su u izdanju tvrtke Beletra, koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.
„Zagrljaj u koji pripadam“ je klasični ljubavni roman koji Vlasta Janton osvježava novim dvojbama koje donose suvremeni odnosi, a glavnoj junakinji ostvarenje vlastitog talenta i prihvaćanje poslovnog izazova vodi i prema zadovoljstvu u ljubavi. “Ljubav je sadržaj života”, podsjetila je Vlasta Janton i iz romana izdvojila te recitirala ljubavnu pjesmu “Njemu bih dala da me voli”.
Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar koji je nakon umirovljenja počeo pisati beletristiku i osvajati književne nagrade. “Kornelija broji oblake” je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane, erotskih igara i romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.
“Hedonizam ljubavnih romana skladno upotpunjava priču o umjetnosti proizvodnje vina, a vlastito iskustvo neizostavno je i u umjetnosti stvaranja romana i u umjetnosti stvaranja vina”, podsjetio je Stjepo Martinović završivši večer gitarom i romantičnim kanconama.
**
“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje i ugodne razgovore, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije. Događaj upotpunjuju i drugi gosti, obično iz književnog, kazališnog i glazbenog svijeta.
Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se 6. 2. 2020. uz mladu istarsku vinariju Valenta. Broj mjesta je ograničen pa je za sudjelovanje potrebna pravovremena rezervacija. Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici događaja.

Fotografije:Rene Karaman