Završena 10. Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova

0
međunarodna

Alternativno rješavanje sporova kao preduvjet investiranju u RH

Uspješno je održana 10. Međunarodna konferencija „Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), 23. i 24. listopada, a koja je i ovaj put ugostila domaće i međunarodne stručnjake.
Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni ugledni gosti, a konferenciju je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović otvorio predsjednik Vrhovnog suda RH, Đuro Sessa.
Tom prigodom je naglasio je kako prostora za unaprjeđenje izvansudskih rješavanja sporova ima, no kako je potrebna motivacija u vidu oslobađanja od troškova ili pristojbi.
Uvodno u ime predsjednika HOK-a okupljene je pozdravio potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil te izjavio: „Uz ostale, pravna sigurnost je nezaobilazan, uvjet koji čini zemlju konkurentnom i privlačnom za investitore. Zadovoljenje te pretpostavke potiče ulaganja među kojima važnu ulogu uz već poznatu arbitražu sve više ima i medijacija kao investitorima poznati način izvansudskog rješavanja sporova. Efikasnim rješavanjem sporova poduzetnicima i njihovim poslovnim partnerima, među kojima je i sama država, omogućava se brži i sigurniji završetak poslovnih projekata. Hrvatska obrtnička komora se zalaže za poticanje velikih investicija i projekata s obzirom da su naši članovi najčešće na njima angažirani kao podizvođači te im je efikasno rješavanje svih spornih situacija tijekom realizacije projekata između investitora i glavnog izvođača izuzetno važno kako bi mogli pravovremeno naplatiti svoje odrađene poslove“.
Ispred Ministarstva pravosuđa, koje je i suorganizator ovog događanja, okupljene je pozdravio državni tajnik Josip Salapić rekavši kako medijacija kao jeftiniji i brži postupak od onog na sudovima omogućava jednu važnu stvar – obostrano zadovoljstvo stranaka po završetku procesa.
Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta rekla je kako je upravo Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta prije dvije godine odabralo tijela potvrđena i od Europske komisije akreditirana za rješavanje potrošačkih sporova. Istaknula je važnost online platformi u ovom procesu, koje je omogućeno i preko Europskog potrošačkog centra koji djeluje pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.
U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, sudionicima se obratila zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić te naglasila kako Grad Zagreb, svjestan važnosti alternativnog rješavanja sporova daje punu podršku ovoj stručnoj konferenciji.
Radni dio prvog dana započeo je uvodom u teme konferencije tajnice Suda časti i Centra za mirenje HOK-a Suzane Kolesar. Nakon toga uslijedila su predavanja na temu „Medijacija u Europskoj uniji“ te „Digitalizacija pravosuđa“. Drugi dan konferencije otvoren je osvrtom na projekte i aktivnosti Europske komisije u području zaštite potrošača, a potom je uslijedila glavna tema „Hrvatska – destinacija za međunarodne investicije, uz medijaciju (i/ili arbitražu) kao efikasan način rješavanja sporova“.
Pokrovitelji konferencije su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH te Ministarstvo pravosuđa RH koje je i suorganizator te se u suradnji s tim ministarstvom i Vijećem Europe, uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) ovom konferencijom obilježava i Europski dan pravosuđa 2019. u RH.