10 razloga zašto posjetiti Baraćeve špilje tijekom proljeća!

2
Baraćeve Špilje
Foto: Denis Stošić

Proljetni praznici su pred vratima, pa je ovo idealno vrijeme za planiranje vikend izleta u prirodu cijele obitelji. Baraćeve špilje nalaze se u srcu Like, u sklopu su Lika destinacije i pružaju nezaboravno iskustvo i zabavu. Posebno ukoliko u njima poželite biti cijeli dan i organiziran posjet Špilji kombinirati s ostalim sadržajima- prekrasnom šetnjom po označenim, kružnim stazama, badmintonom, uživanju u ležaljkama i pikniku…

Šišmiši su se upravo probudili iz zimskog sna, a u nastavku je 10 razloga zašto ne propustiti ovo prekrasno mjesto u prirodi!

Baraćeve Špilje
Foto: Denis Stošić

1. Lokacija – Iz Zagreba si tu za manje od 2 h (130 km), a samo malo duži put je iz Zadra (150 km) ili Rijeke (170 km). Kad dođete u Rakovicu, u centru skrente lijevo, ako dolazite iz smjera Zagreba, odnosno desno ako dolazite iz smjera Zadra i pratite znakove za Baraćeve špilje.

2. Destinacija – Baraćeve špilje smještene su u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, a dio su Lika destinacije koja je uvrštena u top 100 svjetskih održivih destinacija i to u top 15 finalista.

3. Vikend izlet – Baraćeve špilje idealno su jednodnevno izletište. Uz obilazak špilje ponuda je obogaćena dodatnim sadržajima kao što su pješačke staze, badminton igralište, dječje igralište, te ležaljke i prostor za piknik.

4. Aktivni odmor – ukoliko odlučite provesti vikend unutar destinacije, aktivnosti vam neće nedostajati. U neposrednoj blizini nalaze se dva adrenalinska parka, najam quad vozila, najam bicikala i organizacija vođenih biciklističkih izleta, a moguće je organizirati i jahanje plitvičkim dolinama. Svakako preporučujemo da, uz prethodnu najavu, posjetite i ranč Dolina jelena na području Drežnik Grada gdje možete iz blizine vidjeti i hraniti jelene.

Foto: Denis Stošić

5. Pristupačno za sve uzraste – do ulaza u špilju vodi blagi uspon duljine 200 metara, a lagana šetnja ne iziskuje veliki fizički napor. Obilazak je moguć samo uz pratnju vodiča, čija je interpretacija prilagođena svim dobnim skupinama.

6. Upoznajte šišmiše – u špilji su nastanjene dvije vrste šišmiša – mali i veliki potkovnjaci (Rhinolophus ferrumequinum, Rhinolophus hipposideros). Sada je vrijeme kada se bude iz zimskog sna (hibernacije) i kreću u lov na insekte. Gotovo su svakoj dvorani Gornje Baraćeve špilje možete vidjeti nekoliko šišmiša. Otkrijte izlaze li šišmiši iz špilje i vide li u mraku. Piju li krv te kako se hrane.

7. Autentičnost – u špilji su izloženi ostatci špiljskog medvjeda, starosti oko 30 000 godina. Špilja je bogato arheološko i paleontološko nalazište, u sebi skriva ostatke raznih perioda od ledenog doba, preko brončanog doba do srednjeg vijeka.

8. Novo iskustvo – znate li kako izgleda apsolutni mrak? U trenutku kada se ugase sva svijetla špilju prekrije potpuni mrak, bez ijednog izvora vanjske svijetlosti. Doživite špilju u svom prirodnom ambijentu, u tišini slušajte kapanje vode sa sigovina i izoštrite svoja osjetila u mraku.Baraćeve Špilje

  1. Individualan pristup- za organiziranje posjeta dovoljne su dvije odrasle osobe uz pratnju vodiča. Ulaznice nije potrebno kupovati unaprijed jer se obilazak organizira prilikom dolaska posjetitelja. Vodič vas dočekuje na info pultu, pruža vam osnovne informacije prije kupnje ulaznica te vas vodi u obilazak u trajanju od 60 minuta.
  2. Iskustvo naših posjetitelja – Tripadvisor je dodijelio titulu „Travellers choice“ Baraćevim špiljama, što znači da su one svrstane među 10% najboljih destinacija na Tripadvisoru s konstantnim priljevom izvrsnih recenzija. Jednako dobre recenzije mogu se vidjeti i na Google-u (4,7/5) te Facebook-u (5/5).

Pročitajte što su rekli posjetitelji:

„Na putu prema moru starom magistralom D1, odvojite sat vremena i pogledajte prirodni fenomen uz simpatične i stručne vodiče.“

„Prekrasna špilja, priroda, vodič vrhunski, sve preporuke!“

„Odlično mjesto za provesti dan u prirodi i nešto novo vidjeti i naučiti! Obilazak špilje moguć uz vodiča i nisku cijenu karte, a nije naporno za povesti djecu jer obilazak traje sve skupa sat vremena.“