14. Festival tolerancije poziva na Tolerance Talk Geneza zla

0
Tolerance

Nakon zanimljivog i edukativnog Tolerance Talka koji se bavio pravima žena nad kojima je izvršeno nasilje, u četvrtak nas na zagrebačkom Bundeku očekuje još jedna aktualna tema o fašizmu i rasizmu u Hrvatskoj, Europi i svijetu

Mizoginija je povijesna pojava, postoji diljem svijeta, ima mnogo razina i nijansi, a upravo na pitanju odnosa prema ženama polarizira se naše društvo i razdvaja se njegov moderni dio od onog manje modernog. O ovom problemu trebamo pričati što više i trebamo ga istraživati, jer se mizoginija hrani šutnjom i mrakom – zaključak je prvog ovogodišnjeg Tolerance Talka Mrak iza zatvorenih vrata, održanog u sklopu 14. open air Festivala Tolerancije na zagrebačkom Bundeku. O pravima žena nad kojima su izvršeni različiti oblici nasilja, uključujući silovanje, zlostavljanje u obitelji i sekundarnu viktimizaciju, razgovarale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja i psihoterapeutkinja Ženske sobe Marijana Senjak i urednica na Novoj TV Ivana Paradžiković, uz sjajno moderiranje Irene Radej Miličić, radijske autorice i voditeljice, profesorice na Sveučilištu Sjever.

Tolerance

Prema podacima koje je iznijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kod prekršajnih djela nasilja nad ženama u 78 posto slučajeva počinitelji su muškarci, a kad je riječ o kaznenim djelima oko 95 posto slučajeva riječ je također o muškarcima. Upravo je to razlog zbog kojeg se govori o rodno uvjetovanom nasilju koje mora biti dio nacionalnog kaznenog zakonodavstva.

Tko točno čini nasilje – muškarci ili društvo koje im to dopušta, kakav je pravni položaj žrtava nad kojima se vrši seksualno, psihičko i fizičko nasilje, kakva je medijska slika o žrtvama i što je s njihovom rehabilitacijom, ključna su pitanja za ovaj rašireni problem.

Hrvatsko društvo, Europa i svijet suočavaju se i s problemima fašizma i rasizma, koji su u fokusu još jednog Tolerance Talka – Geneza zla, koji će se održati sutra, 2. srpnja, u 20 sati, također u Amfiteatru na Bundeku. Filmski i književni kritičar Dragan Jurak i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dr. sc. Nebojša Blanuša, uz moderiranje novinarke i kolumnistice Nacionala Zrinke Vrabec Mojzeš, govorit će o razarajućim posljedicama ovih doktrina na moderno društvo. Osvrnut će se na izniman film o fašizmu u Nizozemskoj redatelja Luuka Bouwmana Svi protiv svih, temeljen na razdoblju između dva rata kada je ova zemlja imala nekoliko desetaka fašističkih pokreta.

Do nedjelje u sklopu Festivala tolerancije na zagrebačkom Bundeku u večernjim satima očekuje vas bogati filmski i glazbeni program, a u popodnevnim satima predstavljanje udruga: 2. srpnja od 17 do 20 sati Prava šapa, od 18 do 18:30 Zajednički put, dok se 3. srpnja od 18 do 19 sati predstavlja Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (YIHR).

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.

Više informacija: https://festivaloftolerance.com/zagreb

LOLIPOP