Vina odsad možemo čuvati u prvoj banci vina u Istri

0
vina

Vinski sef je idealno mjesto za vaša vina

Od danas čuvaj svoja vina u Motovunu

Iako su banke vina u svijetu dosta popularne, kod nas ovakve inicijative još nije bilo. Tomislav i Andreja Furlan, prepoznali su potencijal i interes za takvu ponudu i odlučili otvoriti upravo takvu banku u Istri. S jednim od najljepših pogleda na Motovun, na sada već poznatoj Casa Rossa lokaciji ljubitelji dobre kapljice dobivaju nešto u čemu će sigurno uživati.

vina
Tomislav Furlan

Za sve one koji možda ne znaju ili do sada nisu imali priliku posjetiti Motovun, Casa Rossa rustikalna je kuća sagrađena 1910. godine, potpuno adaptirana 2018. i od tada nudi vrhunski smještaj, kvalitetnu ponudu hrane i naravno impresivnu vinsku kartu. Od petka 26. lipnja ove godine u svojoj ponudi imaju i banku vina čije je otvaranje bio pun pogodak.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su poznati motovunski vinari Tomaz, Fakin, Bertoša, Valenta, Benvenuti, Roxanich i Novak sa svojim vinima. Vlasnik Tomislav Furlan srdačno je pozdravio sve prisutne goste i zaželio dobrodošlicu. Uručio je ključeve sefa predsjedniku Turističke zajednice Istarske županije Denisu Ivoševiću te Davidu Matkoviću, voditelju Ureda Turističke zajednice Općine Motovun. David Matković pozdravio je sve prisutne goste te istaknuo važnost otvaranja vinske banke kao dodatnu turističku ponudu koja će u ovim trenutcima privući i dodatne goste.

Što je točno banka vina i zašto bi ju netko koristio?

Možda toga nekada nismo svjesni, ali Hrvatska ima privilegiju ponude vina različitih sorti zbog potpuno različitih podneblja koja pruža. Zbog pogodne klime na tim podnebljima naši vinari imaju priliku proizvoditi vina vrhunske kvalitete. Oni koji u tom vinu istinski uživaju svjesni su koliko je to vrijedno i naravno da imaju želju posjedovati kvalitetna vina, pogotovo ona koja mogu odležavati.

Ali kvalitetno vino nije dovoljno imati, o njemu se treba znati brinuti, a tu je prije svega skladištenje. Mnogi kolekcionari i zaljubljenici u vino imaju želju posjedovati određene boce vina, ali na žalost nemaju mogućnost pravilnog skladištenja. Rješenje za to je vinska banka.

Casa Rossa banka vina

Banka vina u Istri sastoji se od 39 sefova u posebnom vinskom podrumu. Osim sefova, prostorija je uređena tako da svoje čuvano vino možete tamo i isprobavati sami ili u društvu. Svojim korisnicima nude mogućnost najma sefa u koji oni mogu skladištiti boce po svojoj želji. Boce korisnici mogu poslati sami iz bilo kojeg kraja svijeta, kupiti u Casa Rossi, a neke određene za njih može nabaviti i spremiti tim koji stoji iza cijele priče. Prostor za ispijanje vina korisnicima sefova potpuno je besplatan, a osim toga u konobi mogu probati vrhunske istarske specijalitete i prenoćiti u jednoj od njihovih 8 moderno opremljenih soba. Ovo je zapravo idealan način za organiziranje druženja u samom srcu Istre.

Kome je ovako nešto namijenjeno?

Ukratko svima koji uživaju u vrhunskom vinu, ali posebno onima koji znaju vrijednost odležanog vina, rijetkih etiketa, pravilno skladištenog vina, kolekcionarima i svima koji vole istraživati i putovati, ali imati i mogućnost osiguranja privatnosti za druženja s dragim ljudima. I sve to naravno uz vrhunsko vino.

Andrea Pančur

Fotografije: Rino Gropuzzo