5.Salon pjenušavih vina najavljen pjenušavim radionicama u Zagrebu – predstavljen Pjenušavi Kvarner!

0

Održane pjenušave radionice u hotelu Dubrovnik: Pjenušavi Kvarner & Prirodno pjenušavo

U Zagrebu je,  19.3.2021. u hotelu Dubrovnik najavljen 5. Salon pjenušavih vina dvjema edukativnim radionicama.

Pred vjernim posjetiteljima održane su pjenušave radionice: Pjenušavi Kvarner i Prirodno pjenušavo (Hrvatska & Slovenija).  Na prvoj je radionici na »slijepom«  kušanju predstavljeno šest vina proizvedenih metodom pét-nat, (fr. pétillant naturel).  S voditeljicom dr. sc. Ninom Levičnik, utemeljiteljicom mreže Salon of Sparkling wines i velikom ljubiteljicom “prirodnih” pjenušavih vina, polaznici su saznali što je zajedničko pojmovima pét-nat, méthode ancestrale i col fondo i po čemu se razlikuju od drugih metoda. Voditeljica je naglasila važnost „terroira” u proizvodnji vina ovom metodom predaka. Hrvatski predstavnici bili su Tomac, Šember, Veralda, a slovenski Atimo, Keltis i Štemberger.

Pjenušavi Kvarner

Na drugoj radionici polaznici su saznali da je Kvarner treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca. Nedavno osnovano Udruženje Vina Kvarnera danas broji čak 10 proizvođača pjenušaca koji su predstavljeni na radionici uz pokroviteljstvo TZ Kvarnera.  Pjenušci na Kvarneru proizvode se od izvornih sorti – žlahtine, belice, jarbole – charmat i tradicionalnom metodom. O zanimljivostima i posebnostima pjenušavog Kvarnera govorio je moderator dr. sc. Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera, jedan od najglasnijih promotora izvornih kvarnerskih vinskih sorti, organizator nekoliko vinskih manifestacija od kojih je najznačajnija Međunarodni eno – gastro festival WineRi. Polaznici su kušali 10 pjenušaca: Maličić vinarije Šipun, Porin Estate Winery Katunar, Valomet PZ Vrbnik, Gospoja PZ Gospoja, San Marino Vinske kuće Pavlomir, Soubze ugostiteljstva i trgovine Nada, Stara Bakarska Vodica PZ Dolčina Praputnjak, Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar, Plovanić – Plovanić vina te Ružić – OPG Ružić.

Pjenušavi Kvarner

Voditelj radionice dr.sc. Žarko Stilin ponosno je izjavio da pjenušci na Kvarneru imaju dugu tradiciju, a s Udruženjem Vina Kvarnera promocija će biti još vidljivija kroz mnoge aktivnosti, edukacije o kulturi stola, organizaciju okruglih stolova, predavanja i znanstvenih skupova koji će promovirati Kvarner uz podršku TZ Kvarnera.

O SALONU

Zagrebački salon pjenušavih vina jedini je vinski festival u Hrvatskoj koji stalnim (cjelogodišnjim) događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te time podiže vidljivost »pjenušavim eno-gastro destinacijama«. Ljubitelji vina  i profesionalci mogu na Salonu upoznati sve bogatiju pjenušavu ponudu vinske Hrvatske, ali i u vinogradima i podrumima saznati puno o proizvodnji pjenušaca. Salon promovira ponajprije hrvatska pjenušava vina, uz gostujuće izlagače iz Slovenije i neke hrvatske distributere;  upućuje publiku u sparivanje pjenušaca s hranom u svakodnevnim situacijama ( projekt »Sparkling Table«), a ne samo u posebnim prigodama.

Medijski partneri Salona su stručni horeca časopis Restaurant&Hotel, portali Foto Foodie i Savjetnik za putovanja s pripadajućim  stranicama i grupama  na društvenoj mreži facebook (Savjetnik za putovanja, Savjetnik za hranu i vino, Vino i čokolada, Champagne and  Sparkling wines lovers,  Abeceda finih zalogaja).  Partner 5. Salona pjenušavih vina Zagreb  je  HSK – Hrvatski sommelier klub, a partnerski festival je WineRi – međunarodni eno-gastro festival.

INFO:

WEB www.salonofsparklingwines.eu / FB  salonofsparklingwines / IG  salonofsparklingwines

Pjenušavi doručci: www.salonofsparklingwines.eu/sparkling-breakfast; Pjenušave staze: https://bit.ly/3qo2Gro

Foto: Julio Frangen