Božićni kolačići bez gorkog okusa

0
kolačići

Kolačići za pravi ugođaj

Svatko ima omiljeni božićni kolačić. Baš onaj bez kojeg nema prave blagdanske atmosfere, koji vraća u djetinjstvo. I ovog će se prosinca, čudnoj godini usprkos, tradicija pečenja božićnih kolačića sigurno održati u mnogim domovima. Jer ako nije uspio Grinč, neće ni pandemija ukrasti Božić.

Kratka povijest božićnih kolačića

Tradicija pečenja božićnih kolača u većini obitelji postoji oduvijek, a jeste li se ikada pitali kako su nastali ovi omiljeni deserti? Još u srednjovjekovnoj Europi, u benediktinskim samostanima, nastali su prvi recepti koji su se vezali uz proslavu Božića. U tim su se receptima mogli pronaći tada egzotični začini kao što je cimet ili papar uz dodatke ne uvijek dostupnih namirnica poput lješnjaka, badema i suhog voća. Kako su Europljani otkrivali nove namirnice, tako su nastajale i nove delicije. Nije trebalo dugo da cijela Europa otkrije čar božićnih kolača pa se od 16. stoljeća željno iščekuje najljepše doba u godini. Današnji kolačići poput krancla ili paprenjaka bili bi nezamislivi bez uporabe kalupa ili „modlica“ koji se koriste od 19. stoljeća kada su se počeli i zapisivati prvi recepti. Spomenut ćemo još samo da su se božićni kolačići prvi puta počeli prodavati na adventskom sajmu 1310. godine u Münchenu.

Foto: Marc Markstein, Unsplash

Kako do savršenih božićnih kolačića?

Kod pripreme božićnih kolačića ima više koraka, a svaki je važan i ne smije se preskočiti. Recimo, ako je baka ili mama stavljala određenu vrstu maslaca treba na vrijeme organizirati da je upravo taj u hladnjaku. Također, ako se u kolače stavlja domaći pekmez, valjalo je o tome misliti još na jesen kada je trebalo ukuhati svoj vlastiti, baš najukusniji. Da bi božićni kolači bili uspješni, treba odvojiti dovoljno vremena za pripremu jer je upravo vrijeme koje im posvećujemo onaj najvažniji sastojak.

Male tajne sretnih uspomena

Ne zaboravimo da svaka kuharica ima svoje male tajne pripreme zbog kojih običan kolač postane zalogaj božićne čarolije, a pečenje kolača se pretvori u jedinstveni događaj kojem se veselimo cijelu godinu. Tajni sastojci mogu biti razni – od mrvice više ili manje šećera, do zrna cimeta ili limunove korice, pjevušenja božićnih pjesama pri miješenju. Svatko ima svoje rituale.

KOLAČIĆI
Cicatridina proizvodi

Ali svaka iskusna kuharica zna da uz kvalitetne sastojke kuhinju mora opskrbiti i Cicatridina proizvodima – sprejom i masti. Jer male ozljede poput opekotina su česte, neugodne i bolne. Također, ako se ne tretiraju pravilno, opekotine se mogu zakomplicirati i inficirati. Zato je iznimno važno ozljedu tretirati kvalitetnim antiseptikom, a kako biste ubrzali stvaranje novog tkiva koristite proizvode koji „znaju što rade“ – Cicatridina proizvode koji osiguravaju uvjete za diobu stanica i potiču brže zacjeljivanje. Prednost Cicatridina spreja je i u tome što se može primijeniti direktno na otvorenu ranu, a njegovom primjenom ne dolazi do direktnog doticaja s ranom. Ukoliko rana zahtijeva komprese i zavoje, preporuka je koristiti Cicatridina mast koja će olakšati prematanje i ubrzati zacjeljivanje rane.

Blagdani su iza ugla. Dočekajte ih spremni. Neka vam božićne delicije unesu dodatnu slatkoću u život, a uz Cicatridina proizvode izbjegnite i eventualne gorke uspomene na koži.

ABECEDA KOMUNIKACIJE