Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održao proširenu sjednicu s predstavnicima ugostitelja svih županija

0
ugostitelja

Ugostitelji iz čitave Hrvatske složni: poslovanje nam je ugroženo, sektoru potrebna pomoć

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održao je proširenu online sjednicu u koju su se uključili predsjednici cehova ugostitelja na županijskoj razini, a kako bi raspravili stanje u sektoru te se dogovorili  o daljnjim aktivnostima i postupanjima.

Nove preporuke i odluke propisane za ugostiteljsku djelatnost, a koje uređuju njihov rad za vrijeme trajanja pandemije, bile su glavna tema rasprave.

Sudionici sjednice, predstavnici ugostitelja na razini županija podržali su opravdana traženja Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a upućenih nadležnim institucijama. Pandemija je ovoj djelatnosti donijela teško razdoblje u poslovanju, u kojem je održivost i očuvanje radnih mjesta upitno, stoga prijedlozi struke proizašli iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika imaju za cilj oporavak ove branše.

Prijedlozi gospodarskih mjera Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a za oporavak ugostiteljskog sektora:

 • Izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a od 13% na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu
 • Priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu kao izdatka
 • Ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu
 • Utvrđivanje zakonskog okvira koji omogućava jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu
 • Smanjivanje zakupnine u visini od 50% za poslovne prostore u vlasništvu države
 • Ponovna aktivacija posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom koja je bila otvorena u travnju, ali je nažalost vrlo brzo zatvorena. Smatramo da bi trebalo ubrzati proces i pojednostavniti postupak prijave za ovu kreditnu liniju
 • Osnivanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko – turističkom sektoru
 • Zakonski osigurati uvjete za proglas moratorija za ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti

Također, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika donio je i zajednički stav vezan uz najnovije mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u kojem se traži:

 1. Obveza po kojoj ugostitelji (vlasnici barova i restorana) moraju osigurati prostor od najmanje 4m² korisne površine po gostu nije održiva

Predlažemo organizaciju u   barovima i restoranima na način da se osigura fizički razmak između posjetitelja od 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju mora biti najmanje 1,5 m.

 1. Odgovornost ugostitelja za nepridržavanje mjera od strane gostiju

Tražimo da punu odgovornost snose gosti odnosno korisnici usluge, a ugostitelj-pružatelj usluge snosi odgovornost ukoliko pruži uslugu gostu koji se ne pridržava epidemioloških mjera.

 1. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Predlažemo da se Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i primjena Preporuka donosi i revidira svakih 10 dana, u skladu s epidemiološkim pokazateljima i vremenskom periodu koji je propisan za obaveznu samoizolaciju. Propisano radno vrijeme od 6,00 do 24,00 sata u potpunosti stavlja cijelu jednu ugostiteljsku branšu u situaciju neodrživosti, poput noćnih i disko klubova ili barova.

Predlažemo dati mogućnost da, ovisno o povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, pojedine lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu dodatno produžiti radno vrijeme.

 1. Jasnije definiranje ovlasti COVID-redara

U navedenim preporukama uvedena je nedorečena i nejasna obveza angažiranja covid-redara na svakih 50 osoba. Nužno je jasnije definirati i propisati prava i obveze, edukaciju te kompetencije takve osobe, ali i na koji način će ista biti formalno pravno prijavljena.

 1. Organizacija vjenčanja i sličnih priredbi

Zabranom plesa u potpunosti je dovedena u pitanje svrha i cilj organizacije ovakvih događanja. Apeliramo da dozvolite, u prihvatljivim granicama, ples osobama iz zajedničkog kućanstva ili osoba koje tijekom svečanosti sjede za istim stolom. Podsjećamo da je definiranjem COVID-redara svakako uveden način na koji se može osigurati provedba i primjena ovog prijedloga.

 1. Tražimo da predstavnici Hrvatske obrtničke komore i dalje budu uključeni u sastanke Stožera CZ RH vezano uz organizaciju rada ugostiteljskih objekata kako bismo na vrijeme mogli reagirati i predložiti mjere i pomoći u donošenju mjera i preporuka za ovaj sektor.

HOK PR