EIT Health podupire inovativne start-up tvrtke iz Europe s preko milijun eura u RIS inovacijskom pozivu za 2021.g.

1
EIT Health
  • EIT Health treću godinu zaredom organizira RIS poziv za inovacije EIT Health RIS Innovation Call  s ciljem podrške obećavajućim inovativnim zdravstvenim projektima
  • RIS poziv za inovacije podržao je 3 inovativna poduzeća iz Hrvatske u posljednje dvije godine, a kao rezultat natječaja podržano je 28 europskih konzorcija inovatora u zdravstvu u 2019.-2020. s ukupno 2 milijuna eura

Cilj godišnjeg poziva za inovacije RIS-a, EIT Health RIS Innovation Call  EIT Health-a je podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u istraživačkim timovima smještenim u naprednijim regijama Srednje, Istočne i Južne Europe, uključujući obećavajuća hrvatska start-up poduzeća. U posljednje dvije godine odobreno je financiranje za 6 start-upova iz Rumunjske i Slovenije, 3 iz Italije, Portugala i Hrvatske te 1 iz Estonije, Slovačke, Grčke, Češke, Latvije i Litve. U natječaju svaki odabrani projekt dobiva bespovratna sredstva, mogućnosti dobivanja mentorstva i pronalaženja partnera te pristup mreži elitnih zdravstvenih dionika u Europi kako bi im pomogao u razvoju njihovih inovativnih rješenja.

Projekti odobreni u Hrvatskoj:

  • KneEMG – uređaj je koji daje povratne biološke informacije, osmišljen kako bi pomogao ljudima da izbjegnu ozljede koljena i posljedičnu atrofiju određenih mišića nogu. Uređaj mjeri signale iz više mišića u koljenu i vrši analizu za procjenu mišićne aktivnosti i zamora mišića u stvarnom vremenu. Korisnik odmah dobiva povratne informacije o tome je li vježba izvedena pravilno. Uređaj podržava infrastruktura u oblaku i ona osobi (primjerice, liječniku) koja daljinski nadzire ispitanika omogućuje pružati uputa o potrebnim promjenama u načinu ili režimu treninga.
  • COM2LLD – uređaj je namijenjen sprječavanju razvoja mišićno-koštanih problema u ljudi s odstupanjem u duljini nogu (LLD). Statistički podaci ukazuju na to da do 90% stanovništva pati od odstupanja u duljini nogu, a to prema jednom ispitivanju svaku zemlju EU-a u prosjeku košta milijardu eura za troškove liječenja i radnih sati. COM2LLD je vizualni uređaj koji mjeri cjelovito držanje tijela dok prati ciljane anatomske točke kako bi se odredio centar tjelesne mase. Obradom podataka softver pomaže pacijentima da isprave držanje na način da obje noge budu podjednako opterećene.
  • Beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku – Sustav s 3D hardverskim senzorom koji će omogućiti kirurzima beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije. Riječ je o konceptu kirurgije koji se temelji na tehnologiji digitalne slike. Kirurzima omogućuje predoperativno planiranje i preciznu navigaciju kiorurškim instrumentima tijekom operacije. 
  • Zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici širom svijeta ove su se godine morali suočiti s vrlo ozbiljnim izazovima zbog pandemije koronavirusa te se tom izazovu nažalost ne nazire kraj. Zbog toga je sada još važnije podržati nove, pionirske i revolucionarne zdravstvene inicijative koje pružaju nova rješenja i mogu olakšati život pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja, a proces ozdravljenja učiniti učinkovitijim. Cilj nam je podržati sljedeću generaciju inovatora u uspostavljanju novih tvrtki koje se razvijaju u zdravstvu – rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

 Dok je 33% odobrenih projekata u 2019.godini bilo  usredotočeno  na tehnologiju velikih podataka, rješenja u oblaku, mobilne aplikacije i platforme, njihov se  broj u 2020.g. povećao na gotovo 40% – ta tendencija ide u korak s globalnim trendom: budući da pružatelji zdravstvenih usluga stvaraju ogromnu količinu podataka svaki dan postoji velika potreba za pronalaženjem rješenja koja su u stanju analizirati i protumačiti ove podatke što je još važnije u vrijeme pandemije. Prošle godine polovica odobrenih timova razvila je nova zdravstvena rješenja kao što su flasteri za liječenje psorijaze ili aktivni sustav 3D kulture stanica za primarne hepatocite.

Više o EIT Health RIS Innovation Call:

EIT Health RIS Innovation Call je ukupno podržao 30 europskih konzorcija zdravstvenih inovatora od 2019. do 2020. iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova. Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hub-ovima, lokalnim organizacijama koje podržavaju razvoj regionalnog ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji,  Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti, Institute of Transdisciplinary u Mađarskoj, Hellas National Documentation u Grčkoj, Medicinsko sveučilište u Gdanjsku u Poljskoj, T-Systems u Slovačkoj i Tartu Biotechnology Park u Estoniji. Svaki od ovih projekata je dobio do 75,000 eura za daljnji razvoj proizvoda i rješenja.

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u natječaju  mogu dobiti više informacija tijekom internetskog web-seminara RIS-ovog poziva za inovacije 26.10.2020. na linku: RIS Innovation Call Webinar i prijaviti se na program od 15.10.2020. do 15.11.2020. preko poveznice  https://eithealth.eu/opportunity/eit-health-ris-innovation-call-2021/

Start-up tvrtke mogu se prijaviti na natjecanje ako ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • dio su partnerstva koje se sastoji od poslovnog partnera (obavezno) i najmanje 1 aktera (akademski partner ili istraživačka ustanova / zdravstvena ustanova)
  • Vodeći partner trebao bi imati registriranu podružnicu u regiji NUT2 gdje se nalazi jedan od EIT Health HUB-ova
  • Završen IML 2 (Ideja) i započet IML 3 (Dokaz koncepta) u barem 2 od 4 domene.

Ukratko o EIT Health

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno-privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. EIT Health, koji okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta. Uloga EIT Health-a je izgraditi ekosustav koji omogućava razvoj zdravstvene skrbi za budućnost kako bi europski građani mogli živjeti dulje i zdravije. EIT Health nadograđuje vještine zdravstvenih radnika diljem Europe, ulažući u najbolje talente Europe, i olakšava komercijalizaciju inovativnih zdravstvenih proizvoda / rješenja u EU. EIT Health je jedna od najvećih javno financiranih zdravstvenih inicijativa, a podržava je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), kao tijelo Europske unije. EIT Health je u Hrvatskoj zastupljen putem Sveučilišta u Zagrebu koje je EIT Health Hub za Hrvatsku.

Za više informacija posjetite: www.eithealth.eu

Ukratko o EIT Health InnoStars

Klaster InnoStars jedno je od sedam zemljopisnih područja EIT Health-a. Obuhvaća polovicu Europe, uključujući Poljsku, Mađarsku, Italiju i Portugal, kao i dodatne regije uključene u EIT-ov regionalni inovacijski program – Baltičke države, Hrvatska, Slovačka, Češka, Slovenija, Grčka i Rumunjska. Ovo je skupina zemalja koje je European Innovation Scoreboard (EIS) kvalificirala kao umjerene inovatore. InnoStars je usmjeren na promicanje poduzetništva, inovacija i obrazovanja na području zdravstva, zdravog načina života i aktivnog starenja u regiji, kao i na premošćenje jaza između vodećih regija i regija u razvoju.

Ukratko o Regionalnom Inovacijskom Programu EIT-a (EIT RIS)

Regionalni Inovacijski Program EIT-a (EIT RIS) formiran je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kako bi premostio jaz između vodećih regija u inovaciji i regija u razvoju. Program se provodi uz sudjelovanje lokalnih čvorišta. Program se na području zdravstva razvija od 2016. godine, a koordinira ga EIT Health InnoStars. Program uključuje 14 EIT Health Hub-ova smještenih u 13 zemalja diljem Istočne, Središnje i Južne Europe. Ova čvorišta služe kao pristupne točke do paneuropske mreže najboljih sveučilišta, tvrtki i njihovih projekata. Cilj programa je inkubiranje regija u kojima djeluje, otkrivanje njihovih jedinstvenih inovacijskih sredstava i uključivanje lokalnih inovatora za sudjelovanje u paneuropskim programima i natjecanjima.

PRESENT COMMUNICATIONS