EIT Health InnoStars podržao projekt – 3D virtualni navigacijski uređaj za pomoć Kirurzima

2
EIT Health InnoStars
  • Pobjednički projekt iz Hrvatske je 3D virtualni navigacijski sustav koji podržava pokrete ruku / prsta kao ulaz, bez dodira ruke.
  • Zahvaljujući pozivu – osnovano je 15 novih konzorcija iz osam zemalja.

EIT Health InnoStars odlučio je podržati 15 novih inovacija u zdravstvu koje su razvijene u naprednijim regijama srednje, istočne i južne Europe. Svaki projekt u 2020. godini dobiva do 75.000 EUR za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi. Ove je godine jedan od podržanih projekata sustav s 3D hardverskim senzorom koji podržava pokrete ruku/prstiju kao ulaz, bez dodira s rukom – pristup koji će omogućiti kirurzima da dobiju potpunu i beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije, gdje je neizbježno ‘preklapanje’ stvarnih i virtualnih anatomskih modela . Projekt razvijaju Rochester Institute of Technology (RIT Croatia) u Hrvatskoj, Bitmedix i Sveučilište u Zagrebu.

3D virtualni navigacijski uređaj ponudio bi alternativu postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje, a RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će koristiti stereo dubinske kamere visoke rezolucije i pružiti skup standardiziranih metoda za upravljanje medicinskim aplikacijama, kao što su npr. pokreti ruku/prstiju.Praćenje kretanja omogućuje preciznije virtualno kretanje, rotaciju, prostorno zaključavanje i mjerenje, kao i dubinsku analizu skupova podataka. Kako bi pružili najpreciznije iskustvo, koriste kameru za praćenje 3D prostora i kretanja koja ima aktivnu stereo rezoluciju s preciznim senzorima za analizu dubine do raspona do 2-3 metra, što kirurgu daje osjećaj slobode za vrijeme operacije.

– „Cilj nam je potaknuti razvoj zdravstvenih inovacija u našim krajevima. Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje koje podupire njihovu inovaciju, ali i osnažuje inovacijski ekosustav“ – rekla je dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Hub u Hrvatskoj.

– „Cilj nam je poticati novu generaciju inovatora i podržati osnivanje novih poduzeća koja se bave zdravstvom. Za nas je ovo više od samog finaciranja. Mi tražimo i unaprjeđujemo najbolje lokalne  istraživače za izgradnju konzorcija, uključujući i ostale igrače iz poslovne ili akademske zajednice. Dugoročno gledano, oni mogu postići razinu zrelosti koja će im omogućiti da unovče svoje inovacije ili povećaju svoje poslovanje“ – rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

Četiri zemlje na pobjedničkom postolju

Godine 2020. Rumunjska (4), Portugal (3), Italija (2) i Slovenija (2) bile su među najuspješnijim zemljama s najviše nagrađenih konzorcija. Ovo je druga godinau kojoj Rumunjska i Slovenija predstavljanju visokokvalitetne projekte na EIT Health RIS  inovacijskom pozivu. Ostali podržani projekti dolaze iz Hrvatske, Češke, Latvije i Litve.


Više o EIT Health RIS Innovation Call:

EIT Health RIS Innovation Call je ukupno podržao 30 konzorcija zdravstvenih inovatora od 2019. do 2020. iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova. Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hubs, lokalnim organizacijama koje podržavaju regionalni razvoj ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji i Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti.