Fibran & arhitektura, most između starog i novog

0
FIBRAN

Jedan od najvećih europskih proizvođača toplinske izolacije i kamene vune najviše kvalitete – FIBRAN Grupa, organizirala je, u suradnji s Društvom građevinskih inženjera i tehničara Varaždin, jednodnevni posjet tvornici Fibran u mjestu Sodražica u Sloveniji te edukativnu šetnju Ljubljanom, prilikom koje su razgledane stare i nove arhitekture Ljubljane.

Fibran Grupa, osim proizvodnje i distribucije materijala, aktivno sudjeluje i dijeli svoja znanja s investitorima, arhitektima i izvođačima na projektima te posebnu pozornost posvećuje aktivnoj komunikaciji te samom procesu pravilnog korištenja i ugradnje materijala.

U sklopu putovanja odradili smo i kratki intervju s predsjednicom Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin, gđom. Martinom Cesar-Kelemen, koja je pojasnila kako je došlo do ove suradnje:

„Tvrtku Fibran upoznali smo tijekom njihovih prezentacija i predavanja. Izuzetno nam se svidjela kolegica Tanja Herr, koja nas je svojom energijom, pozitivom, znanjem, iskustvom i načinom komunikacije oduševila. Nakon prvog njezinog predavanja zamolili smo je ponovno za suradnju te da i studentima približi ono što se događa u praksi. Studenti su bili oduševljeni kao baš kao i mi. Upravo tijekom tog predavanja, u razgovoru sa kolegicom Tanjom rodila se ideja posjete tvornici, što je za nas bio veliki izazov i želja da ostvarimo nešto takvo. Obzirom da nemamo često priliku posjetiti takve pogone, ovo stručno putovanje činilo se kao idealna prilika. Posjetiti tvornicu, vidjeti pogon, čuti sve o načinu proizvodnje i distribucije materijala koje proizvodi tvrtka Fibran te imati priliku porazgovarati s ljudima koji tu rade i koji znaju svaki detalj o materijalima koje svakodnevno koristimo u projektiranju, izvođenju ili kod određenih sanacija nekih drugih dotrajalih ili loših rješenja”. Nadalje, gđa. Cesar-Kelemen ističe: „Društvo kontinuirano radi na promicanju struke, organiziranju seminara te stručnih putovanja. Također, sudjelujemo u stvaranju novih zakona kroz e-savjetovanja, te aktivno sudjelujemo u radu krovnog društva HSGI u Zagrebu. Imamo stalnu suradnju sa drugim društvima, a želja nam je ostvariti kontakte sa društvima iz susjednih država. Plan nam je u Društvo pridobiti mlade članove koji bi promicali struku i dalje nadograđivali 60-godišnju tradiciju Društva građevinskih inženjera i tehničara iz Varaždina.”

Stručni posjet započeo je obilaskom tvornice. Voditelj proizvodnje g. Franc Levstek, proveo je predstavnike Društva kroz tvornicu u okviru kojeg su predstavljena Fibranova rješenja u graditeljstvu te detaljnije tehničke karakteristike materijala.

Nakon obilaska tvornice, arhitekti su se uputili u razgledavanje arhitekture Ljubljane, prilikom kojeg su posjetili i neke od referenci Fibran Grupe poput Kulturno pastoralnog centara. Zatim, posjetili smo najvišu zgradu u srednjoj Europi 1933. godine, koja je ujedno i najviša zgrada na Balkanu do Drugog svjetskog rata, “Nebotičnikom”, kojeg je arhitekt Vladimir Šubić smatrao jednim od najpoznatijih spomenika kulture i Ljubljane i Slovenije. Uslijedile su „najživahnije“ ljubljanske građevine Zadružne komercijalne banke arhitekta Ivana Vurnika, inače začetnika jedinstvenog nacionalnog arhitektonskog stila i suosnivača arhitektonskog odjela u Sloveniji. Zatim je uslijedila šetnja do “Tromostovja”, trokrakog mosta koji vodi na Prešernov trg. Tromostovje je najpoznatiji slovenski arhitekt Plečnik pretvorio u istinsko arhitektonsko djelo. Plečnikovu Ljubljanu obilježila je i obližnja, glavna tržnica, koja se sastoji od zatvorenog i otvorenog dijela, a nalazi se uz samu rijeku Ljubljanicu, koja protječe najužim dijelom Ljubljane. Najživlji dio društvenih aktivnosti u centru, odvija se na dva trga. Plečnikova arhitektura je pratila predstavnike Društva i u šetnji Kongresnim trgom, gdje se održavaju razne kulturne priredbe. Ovaj se trg nastavlja do “Zvezdinog trga”, a oba su okruženi važnim ljubljanskim građevinama, kao što su sjedište Sveučilišta u Ljubljani i Slovenska filharmonija, kao i najnoviji element u tom povijesnom prostoru: Spomenik žrtvama svih ratova. Za kraj, predstavnici Društva posjetili su i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Ona se smatra Plečnikovim najvažnijim dijelom, gdje se blokovi od opeke i kamena isprepliću dovoljno dinamično, da kipovi, koji se uobičajeno nalaze na ovakvi monumentalnim izdanjima, uopće ne nedostaju.

Fibran Grupa osnovana je 1974. godine te danas djeluje u 2 strateška segmenta – jedan su proizvodi iz segmenta: F I B R A N x p s, F I B R A N g e o, F I B R A N e p s, a drugi segment je proizvod: F I B R A N g y p s.

FIBRAN kao proizvođač iznimnu pažnju pridaje kvaliteti proizvoda i usklađenosti s EN normama te provodi sva ispitivanja u laboratorijima nezavisnih instituta kao što su FIW München, DIBt Berlin, ZAG Ljubljana, IGH Zagreb.

FIBRANxps toplinsko izolacijske ploče namijenjene su učinkovitoj toplinskoj zaštiti u najzahtjevnijim uvjetima – pod izuzetno visokim pritiskom i u vlažnom okruženju gdje većina toplinsko izolacijskih materijala ne zadovoljava: ispod temeljnih ploča pasivnih kuća, u podrumskim i industrijskim podovima, na podrumskim zidovima, fasadama i soklovima, na ravnim krovnim površinama, kosim krovovima i drugo.