Gordana Deranja: „Mi u privatnom sektoru naviknuti smo nažalost biti zadnja rupa na svirali“

0
Gordana Deranja

U četrnaestoj emisiji Poduzetnički mindset na N1 televiziji sa Sašom Cvetojevićem gostovala je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta i donedavna predsjednica HUP-a

 U sinoćnjoj emisiji Poduzetnički mindset na N1 televiziji Saša Cvetojević ugostio je Gordanu Deranju, donedavnu predsjednicu HUP-a i predsjednicu Uprave pulskog brodogradilišta ‘Tehnomont‘. Ova iskusna menadžerica tijekom svog jednosatnog gostovanja iznijela je zanimljiva stajališta o tome kako ublažiti recesiju koja neizbježno stiže, kakvo je stanje u hrvatskoj brodogradnji i nautičkome turizmu, zašto je unatoč neprestanim naporima i dalje nedovoljno žena na upravljačkim funkcijama u Hrvatskoj, kako to da recimo finske državne tvrtke posluju odlično, dok hrvatske istovremeno služe nekim drugim planovima te što je politika, a što bi ona zapravo trebala biti.

U kontekstu predstojećeg izbora novog vodstva Hrvatske udruge poslodavaca dala je ocjenu  svog petogodišnjeg mandata na njenom čelu, komentiravši svoja očekivanja kada je riječ o izboru novog Predsjedništva do jeseni.

Brodogradnja kao gospodarska grana u Hrvatskoj je posljednjih 20-ak godina uvijek jako delikatna tema i redovito izaziva oprečna mišljenja u javnosti kada je riječ o njenoj budućnosti i daljnjoj ulozi države. Deranja je referirajući se na aktualnu krizu izazvanu epidemijom koronavirusa objasnila da je kad je riječ o njezinim posljedicama na malu brodogradnju i poslovanje tvrtke Tehnomont na čijem je čelu, u ovom trenutku stanje stabilno. Knjiga narudžbi popunjena je na vrijeme i dovršavaju se preuzeti poslovi, no jesen će svakako biti izazovna jer svi kalkuliraju, čekaju što će biti pa očekuje probleme s nabavom i novim ugovorima. Dodala je kako je trenutno najviše pogođen nautički turizam koji se još uvijek nije pokrenuo.

Osvrćući se na Vladine mjere za pomoć hrvatskom gospodarstvu pogođenom krizom, pohvalila je paket iz travnja, no kritički se odnosi prema raspuštanju Sabora i raspisivanju izbora u vremenu najveće nesigurnosti u državi. Smatra da su prečeste promjene vladajućih struktura u Hrvatskoj pojava u kojoj nijedna nova Vlada ne nastavlja ono što je prethodna započela, čak i ako je to što je započeto korisno za državu i njene građane. Upravo to smatra glavnim uzrokom nestabilnog i nepoticajnog okruženja za gospodarstvenike, uz naravno postojanje više od 440 parafiskalnih nameta, nelogičan teritorijalni ustroj Hrvatske i dr.

„Puno toga izašlo je na vidjelo u vrijeme ove korona krize, poput apsurda tolikog broja jedinica lokalne samouprave, općina i gradova zbog čega se moralo izdavati bezbroj e-propusnica kako bi ljudi praktički samo izašli iz svojih domova. Vidjelo se kako se digitalizacija i rad od doma mogu provesti u dva dana i kako produktivnost ne mora zbog toga stati, kao i kako se određeni dokumenti, na koje si ranije čekao mjesecima, mogu izdati online“, istaknula je tijekom svog gostovanja Gordana Deranja.

Želja joj je da svi zajedno nešto naučimo iz ove krize, no kako kaže ima previše iskustva i godina da bi u to i povjerovala.

Naposljetku je zaključila da koja god Vlada nakon ovih izbora preuzme vođenje zemlje može očekivati velike probleme na jesen te da su svi oni koji godinama rade u privatnom sektoru u Hrvatskoj nažalost naviknuti biti „zadnja rupa na svirali“ i izvan kriznih perioda.

Budite prvi na izvoru poduzetničkih informacija! Učinite razliku, svaki ponedjeljak u 20 sati, u emisiji „Poduzetnički mindset“, samo na N1 televiziji! 

MEDIA VAL