IKEA snažno ustaje protiv eskalacije obiteljskog nasilja kampanjom „Siguran dom je bolji dom“

0
IKEA

Od izbijanja pandemije IKEA je donirala više od 4,5 milijuna kuna za pomoć zajednici, od čega više od pola milijuna kuna za žrtve obiteljskog nasilja, a uvodi i podršku za pogođene zaposlenike

IKEA Hrvatska pokreće kampanju protiv obiteljskog nasilja „Siguran dom je bolji dom“, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema uslijed pandemije. U sklopu kampanje, IKEA uvodi dva nova programa podrške za svoje zaposlene koji se suočavaju s posljedicama COVID-19, između ostalog, i obiteljskog nasilja: IKEA Fond solidarnosti i IKEA Program podrške za zaposlene.

IKEA

Zahvaljujući IKEA Fondu solidarnosti, zaposleni koji su žrtve obiteljskog nasilja mogu do 31. kolovoza 2021. godine ostvariti financijsku podršku. S druge strane, IKEA Program podrške za zaposlene pruža cjelodnevnu psihološku podršku u raznim područjima, kao i pravne savjete. Oba programa dostupna su i zaposlenima koji su i na druge načine pogođeni pandemijom, kao što je značajno smanjenje prihoda u kućanstvu, dugotrajna hospitalizacija ili imaju djecu koja spadaju u rizičnu skupinu zbog korona-virusa.

Ravnopravnost je oduvijek bila dio našeg DNA. Kampanjom „Siguran dom je bolji dom“ u Hrvatskoj želimo se baviti važnim aspektom rodne ravnopravnosti, a to je nasilje u obitelji. Želimo osvijestiti da svi mi – kao pojedinci, tvrtke i društvo – imamo odgovornost podržati žrtve i njihove obitelji, osobito u ovome trenutku kada je problem dodatno eskalirao uslijed pandemije. Zato snažnim vizualima prikazujemo domove u kojima je naizgled sve lijepo, ali pomnije gledanje ukazuje da ondje nešto stubokom nije u redu. Nasilje nad ženama, naime, nasilje je nad cijelom obitelji i čini dom nesigurnim za sve“, istaknuo je Nikolaos Migkianis, direktor robne kuće IKEA Zagreb.  

IKEA pomaže zajednici u borbi protiv obiteljskog nasilja

IKEA djeluje i u zajednici doniravši više od 575.000 kuna u proizvodima i gotovini kako bi podržala žene i djecu žrtve nasilja. Uz pomoć donacije Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja ove godine obilježava 30 godina rada, obnovljen je potpuno dotrajao namještaj, bijela tehnika i dječje igračke u Skloništu, poboljšano radno okruženje u Savjetovalištu i uredima te opremljena sigurna kuća na Braču.

Dio sredstava doniran je Zakladi SOLIDARNA koja je financijski podržala uređenje prostora Autonomne ženske kuće Zagreb koja je posebno pogođena tijekom potresa u Zagrebu. Zaklada SOLIDARNA podržala je i Fond #spasime za financiranje hitnih potreba žrtava nasilja kao što su odvjetnički troškovi, troškovi stanarine, terapije i zdravstveni troškovi.

IKEA

Donacija tvrtke IKEA došla je u pravom trenutku zbog krizne situacije uzrokovane korona-virusom i potresom u Zagrebu. Teško bismo same uspjele prikupiti potrebna sredstva za nužno opremanje Savjetovališta i Skloništa. Žene i djeca te aktivistkinje AŽKZ-a od srca zahvaljuju tvrtki IKEA na ovoj iznimno vrijednoj donaciji, kao i zalaganju svih koji su sudjelovali u procesu odlučivanja i realizaciji. Također nam je iznimno drago da je IKEA prepoznala važnost i donirala Fond 5,5 Zaklade Solidarna. Ovim donacijama IKEA pokazuje kako se trebaju ponašati društveno odgovorne korporacije i tvrtke koje rade u Hrvatskoj“, izjavila je Neva Tölle, jedna od osnivačica te dugogodišnja voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Ukupna donacija tvrtke IKEA od izbijanja pandemije veća je od 4,5 milijun kuna

Podsjetimo, od izbijanja pandemije Ingka Retail i Ingka Centers donirala je više od 1,55 milijuna kuna za pomoć zajednici: kao podršku zdravstvenim institucijama na početku pandemije, za borbu protiv obiteljskog nasilja te Fondu 5,5 za pomoć sugrađanima pogođenima potresom u Zagrebu.

Za Fond 5,5, koji je pokrenula Zaklada SOLIDARNA s ciljem pružanja podrške socijalno ugroženim kućanstvima i najteže pogođenima potresom iz ožujka ove godine, IKEA Hrvatska se uključila u projekt dodatnom donacijom namještaja za 43 socijalno ugrožene obitelji stradale u potresu, a osigurana je i ambalaža za preuzimanje hrane za pučku kuhinju Sveti Duh, sve zajedno u vrijednosti od oko 400.000 kuna.

„Hvala tvrtki IKEA što je prepoznala rad Fonda 5.5 i na donaciji namještaja građanima kojima su domovi stradali u potresu. Ovime smo najugroženijim Zagrepčanima i Zagrepčankama olakšali dugotrajnu borbu s posljedicama potresa. Uz donaciju namještaja, IKEA je osigurala i njegovu dostavu na kućne pragove. Kada smo pomagali jednoj starijoj gospođi odabrati namještaj koji joj treba, rekla nam je: ‘Ispunili ste mi dječju želju. Sada sjedim ovdje s vama i biram namještaj kakav želim. Nikad u životu nisam imala takvu priliku’“, rekao nam je Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda 5.5.

U tijeku je realizacija dodatne donacije u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna koju pruža Inter IKEA uz pomoć Zaklade SOLIDARNA u vidu zaštitne opreme za 329 institucija u Hrvatskoj: od vrtića i staračkih domova, preko domova zdravlja, patronažnih palijativnih timova do zavoda hitne pomoći. Time ukupna donacija zajednici tvrtke IKEA od izbijanja krize uzrokovane pandemijom iznosi više od 4,5 milijuna kuna.

MADISON