Hoćemo li i dalje živjeti s „reliktima prošlosti“ ili je vrijeme za Hrvatsku 2.0?

0
Poduzetnički mindset

U specijalnoj emisiji Poduzetnički mindset sa Sašom Cvetojevićem snage su odmjerili Dražen Oreščanin, lider Udruge Glas poduzetnika i Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

 U desetoj emisiji Poduzetnički mindset sa Sašom Cvetojevićem sučelili su se Dražen Oreščanin, jedan od troje osnivača i partnera u tvrtki Poslovna inteligencija, vodećeg implementatora analitičkih IT sustava u Hrvatskoj te Vilim Ribić, osnivač Sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Budući da se već dugo Dražen Oreščanin i Vilim Ribić prepiru preko medija i društvenih mreža o ključnim razlikama između privatnog i javnog sektora te tko tu zapravo „puni državnu blagajnu“, Saša Cvetojević pozvao ih je da u emisiji koja promiče poduzetništvo i poduzetnički mindset uživo sučele svoje stavove te ih pojasne javnosti.

Rasprava je bila brza i žestoka, oko nekih pitanja približili su stavove i postigli određeno slaganje, no na nekim se putovima jednostavno nikada neće susresti. Udruga Glas poduzetnika poziva javni sektor na solidarnost s privatnim sektorom koji je snažno pogođen krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa. Za spas gospodarstva predlažu različite metode, od toga da država smanji svoje troškove do toga da se iz javnog sektora iščiste pojedinci koji su ondje instalirani političkim putem, tzv. uhljebi, do primjerice smanjenja „mase plaća“ u javnom sektoru. Solidarnost Oreščanin smatra ključnim konceptom modernog europskog društva.

Najdugovječniji sindikalist Vilim Ribić smatra apele UGP-a licemjernima argumentirajući to tezom da poduzetnici prije svih žele „manje države“ u svim sferama, smatrajući ju  „problemom“, a ne rješenjem, no kad zagusti traže pomoć te iste države. Prema Ribiću pojam solidarnosti nije upitan, no smatra da država može učiniti neke druge stvari da pomogne poduzetnicima, ali ne smije rezati plaće zaposlenicima u javnom sektoru. Ribić naglašava da su javni sektor i privatni sektor u organskoj povezanosti i da je protiv umjetnih podjela kakve se, prema njegovu mišljenju, plasiraju iz redova UGP-a.

Poduzetnici naprotiv, tvrdi Oreščanin, ne dvoje da je javni sektor potreban, ali u UGP-u se zalažu za to da on bude manji, efikasan i da se većina plaća i troškova smanji te da oni koji rade dobro u javnom sektoru budu nagrađeni nauštrb onih drugih. Hrvatska država, prema mišljenju UGP-a, nije efikasna i nije dobra te će se kao udruga u svom programu i dalje zalagati da se u ovoj krizi počne stvarati neka bolja Hrvatska ili kako ju simbolično nazivaju Hrvatska 2.0.

U nastavku rasprave Oreščanin i Ribić iznijeli su stavove o pitanjima parafiskalnih davanja, transparentnosti države, veličini imovine sindikata i njihovih povjerenika, o tome tko zapravo puni državnu blagajnu i što država mora napraviti da nakon ove krize ne bankrotira.

Na kraju emisije svaki gost dobio je dar iznenađenja – dječji autić Bentley s prigodnom porukom.

Budite prvi na izvoru poduzetničkih informacija! Učinite razliku, svaki ponedjeljak u 20 sati, u emisiji „Poduzetnički mindset“, samo na N1 televiziji! 

MEDIA VAL