Domaće šparoge srijemskih polja u Kauflandu

0
šparoge

Šparoge s razlogom uživaju kraljevski status, a u kombinaciji s jajima prava su  poslastica za cijelu obitelj

Često čujemo kako je najzdravije pripremati jela sa sezonskim namirnicama, a upravo je sezona šparoga u punom jeku. Kao ‘carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Tada su se mogle pronaći samo na carevom stolu, danas su srećom dostupne svima.

Osim nutritivnih vrijednosti, šparoga je poznata i po brojnim ljekovitim svojstvima. Ove zelene mesnate stapke niskokalorične su i pune vitamina i minerala, a nazivaju ih još i čistačima organizma. Iznimno su zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Česta konzumacija šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

To su prepoznali i naši Slavonci iz udruge „Vinkovačka šparoga“ koji su već nekoliko godina među većim uzgajivačima ove zdrave namirnice. Kako Kaufland brojne proizvode poput mesa, jaja, voća i povrća nabavlja lokalno te se velika pažnja polaže upravo na suradnju s domaćim proizvođačima kroz projekt Naše mi najbolje paše, tako su i domaće šparoge sa srijemskih polja dio njihove ponude.

Naslovna slika: prijedlog jutarnjeg doručka čije su zvijezde upravo domaće šparoge i svježa domaća jaja iz Kauflanda. Dobar tek!

ABECEDA KOMUNIKACIJE