Inovativan hrvatski projekt dobio odobrenje za razvoj EIT Health InnoStars podržao projekt – 3D virtualni navigacijski uređaj za pomoć kirurzima

0
EIT Health InnoStars
 • Poziv za inovacijske projekte u EIT Health RIS1 održan je drugu godinu zaredom s ciljem potpore obećavajućim inovativnim projektima u zdravstvu koji se razvijaju u istraživačkim timovima iz naprednijih regija EU.
 • Pobjednički projekt iz Hrvatske je 3D virtualni navigacijski sustav koji podržava pokrete ruku / prsta kao ulaz, bez dodira ruke.
 • Zahvaljujući pozivu – osnovano je 15 novih konzorcija iz osam zemalja.

EIT Health InnoStars odlučio je podržati 15 novih inovacija u zdravstvu koje su razvijene u naprednijim regijama srednje, istočne i južne Europe. Svaki projekt u 2020. godini dobiva do 75.000 EUR za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi. Ove je godine jedan od podržanih projekata sustav s 3D hardverskim senzorom koji podržava pokrete ruku/prstiju kao ulaz, bez dodira s rukom – pristup koji će omogućiti kirurzima da dobiju potpunu i beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije, gdje je neizbježno ‘preklapanje’ stvarnih i virtualnih anatomskih modela . Projekt razvijaju Rochester Institute of Technology (RIT Croatia) u Hrvatskoj, Bitmedix i Sveučilište u Zagrebu.

3D virtualni navigacijski uređaj ponudio bi alternativu postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje, a RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će koristiti stereo dubinske kamere visoke rezolucije i pružiti skup standardiziranih metoda za upravljanje medicinskim aplikacijama, kao što su npr. pokreti ruku/prstiju.Praćenje kretanja omogućuje preciznije virtualno kretanje, rotaciju, prostorno zaključavanje i mjerenje, kao i dubinsku analizu skupova podataka. Kako bi pružili najpreciznije iskustvo, koriste kameru za praćenje 3D prostora i kretanja koja ima aktivnu stereo rezoluciju s preciznim senzorima za analizu dubine do raspona do 2-3 metra, što kirurgu daje osjećaj slobode za vrijeme operacije.

___________________________________
1EIT Health RIS Innovation Call usredotočen je na identificiranje i potporu inovativnih i obećavajućih lokalnih projekata na polju zdravstvenih inovacija koje dolaze iz regija EU u nastajanju, uključuju u Regionalnu shemu inovacija u zdravstvu EIT.

– „Cilj nam je potaknuti razvoj zdravstvenih inovacija u našim krajevima. Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health. Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje koje podupire njihovu inovaciju, ali i osnažuje inovacijski ekosustav“ – rekla je dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Hub u Hrvatskoj.

– „Cilj nam je poticati novu generaciju inovatora i podržati osnivanje novih poduzeća koja se bave zdravstvom. Za nas je ovo više od samog finaciranja. Mi tražimo i unaprjeđujemo najbolje lokalne  istraživače za izgradnju konzorcija, uključujući i ostale igrače iz poslovne ili akademske zajednice. Dugoročno gledano, oni mogu postići razinu zrelosti koja će im omogućiti da unovče svoje inovacije ili povećaju svoje poslovanje“ – rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Polovina odobrenih timova razvija nova zdravstvena rješenja poput flastera za liječenje psorijaze ili aktivni 3D sustav kulture stanica za primarne hepatocite. S druge strane, gotovo 40% nagrađenih konzorcija usredotočeno je na velike podatke, rješenja „u oblacima“, mobilne aplikacije i platforme. To je odraz globalnog trenda. Budući da pružatelji zdravstvenih usluga svakodnevno stvaraju i prikupljaju ogromne količine zdravstvenih podataka, hitno treba pronaći rješenja za te pružatelje usluga te pristup i interpretaciju podataka.

Četiri zemlje na pobjedničkom postolju

Godine 2020. Rumunjska (4), Portugal (3), Italija (2) i Slovenija (2) bile su među najuspješnijim zemljama s najviše nagrađenih konzorcija. Ovo je druga godinau kojoj Rumunjska i Slovenija predstavljanju visokokvalitetne projekte na EIT Health RIS  inovacijskom pozivu. Ostali podržani projekti dolaze iz Hrvatske, Češke, Latvije i Litve.

Podržani projekti koji će svi biti završeni do kraja 2020. godine usredotočeni su na:

 • IP – uređaj vođen umjetnom inteligencijom (AI) za otkrivanje lijekova u ranoj fazi (Latvija)
 • Softverske usluge Big Data za podršku odlučivanju u preciznoj medicini (Italija)
 • Inovativni robotski sustav za liječenje raka (Rumunjska)
 • Dijagnostički i follow-up sustav temeljen na algoritmima umjetne inteligencije i transtorakalnoj ultrazvučnoj analizi slike za difuzne bolesti pluća (Rumunjska)
 • Daljinsko upravljanje terapijom kod bolesnika s kroničnim zatajenjem srca (Slovenija)
 • Flasteri za liječenje psorijaze (Litva)
 • Digitalna platforma za promicanje i održavanje zdravih navika kod pretilosti (Portugal)
 • Jačanje kognitivnih alata (igara, karata) za ljude starije životne dobi – sprječavanje demecije i jačanje kognitivnih sposobnosti (Slovenija)
 • Uređaj za nošenje s funkcijom praćenja i kontrole emocija za djecu s dijagnozom ADHD (Rumunjska)
 • Platforma za otkrivanje pada, procjenu rizika od pada i prevenciju (Portugal)
 • Aktivni 3D sustav kulture stanica za primarne hepatocite (Češka)
 • Pomoć u pridržavanju liječenja hipertenzije i samokontrole krvnog tlaka pomoću ugrađene kamere za pametni telefon i naprednije korištenje slika
 • 3D virtualna navigacija koja integrira stereo kameru visoke rezolucije s medicinskim sustavima za vizualizaciju slika u stvarnom vremenu pomoću beskontaktne kontrole kirurga upravljanjem gestama (Hrvatska)
 • Poboljšanja postojećeg 3D prototipa parodontnog skenera slobodnim rukama koristeći tehnike dvodimenzionalne neuronske mreže vođene segmentacijom (Rumunjska)
 • FGD dozimetar – brzi i precizni dozimetar za poboljšanje terapija raka provedenih zračenjem (Italija)


Više o EIT Health RIS Innovation Call:

EIT Health RIS Innovation Call je ukupno podržao 30 konzorcija zdravstvenih inovatora od 2019. do 2020. iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova. Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hubs, lokalnim organizacijama koje podržavaju regionalni razvoj ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji i Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti.

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

Ukratko o EIT Health

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno-privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. EIT Health, koja okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta. Uloga EIT Health-a je izgraditi ekosustav koji omogućava razvoj zdravstvene skrbi za budućnost kako bi europski građani mogli živjeti dulje i zdravije. EIT Health nadograđuje vještine zdravstvenih radnika diljem Europe, ulažući u najbolje talente Europe, i olakšava komercijalizaciju inovativnih zdravstvenih proizvoda / rješenja u EU. EIT Health je jedna od najvećih javno financiranih zdravstvenih inicijativa, a podržava je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), kao tijelo Europske unije. Za više informacija posjetite: www.eithealth.eu

Ukratko o EIT Health InnoStars

Klaster InnoStars jedno je od sedam zemljopisnih područja EIT Health-a. Obuhvaća polovicu Europe, uključujući Poljsku, Mađarsku, Italiju i Portugal, kao i dodatne regije uključene u EIT-ov regionalni inovacijski program – Baltičke države, Hrvatska, Slovačka, Češka, Slovenija, Grčka i Rumunjska. Ovo je skupina zemalja koje je European Innovation Scoreboard (EIS) kvalificirala kao umjerene inovatore. InnoStars je usmjeren na promicanje poduzetništva, inovacija i obrazovanja na području zdravstva, zdravog načina života i aktivnog starenja u regiji, kao i na premošćenje jaza između vodećih regija i regija u razvoju.

Ukratko o Regionalnom Inovacijskom Programu EIT-a (EIT RIS)

Regionalni Inovacijski Program EIT (EIT RIS) formiran je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kako bi premostio jaz između vodećih regija u inovaciji i regija u razvoju. Program se provodi uz sudjelovanje lokalnih čvorišta. Program se na području zdravstva razvija od 2016. godine, a koordinira ga EIT Health InnoStars. Program uključuje 14 EIT Health Hub-ova smještenih u 13 zemalja diljem Istočne, Središnje i Južne Europe. Ova čvorišta služe kao pristupne točke do paneuropske mreže najboljih sveučilišta, tvrtki i njihovih projekata. Cilj programa je inkubiranje regija u kojima djeluje, otkrivanje njihovih jedinstvenih inovacijskih sredstava i uključivanje lokalnih inovatora za sudjelovanje u paneuropskim programima i natjecanjima.

PRESENT COMMUNICATIONS