Jamstveni žig ”Živjeti zdravo” – jeste li ga već uočili i znate li što on znači?

0
Živjeti zdravo

Prehrambeni proizvodi, koji na svojim pakiranjima imaju otisnut jamstveni žig ”Živjeti zdravo”, garantiraju zdravstvenu ispravnost ali i kvalitetu sukladnu propisanim kriterijima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Proizvodi s jamstvenim žigom imaju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, zadovoljavaju preporučeni omjer energije i hranjivih tvari te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina zbog čega pozitivno utječu na naše zdravlje i kvalitetu života.
Jedna od glavnih boljki modernog doba su nepravilne prehrambene navike, koje su često povezane s brzim i dinamičnim načinom života koje za posljedicu imaju povećanje kroničnih, nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih, a sve one mogu utjecati na kraći životni vijek. Takvih navika nisu pošteđena niti djeca pa je rezultat toga pretjerana pretilost i porast prekomjerne tjelesne mase.
Kako bi unaprijedili prehranu i prehrambene navike, potrebno je provesti reformulaciju proizvoda te realizirati mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane.
Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima. Jamstveni žig ”Živjeti zdravo” kojeg su uspostavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, namijenjen je poticanju proizvodnje i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, reformulacije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane te pomaže potrošačima u bržem i zdravijem izboru.
Analiza proizvoda sukladno Kriterijima koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je besplatna za proizvođača, a Jamstveni žig se dodjeljuje na period od tri godine. Više o kriterijima koji mogu nositi jamstveni žig ”Živjeti zdravo” pronađite na sljedećem linku.

Projekt Živjeti zdravo provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) , a provodi se od 2016.-2022. godine. „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.
Jamstveni žig garantira poticanje kvalitetniju ponudi, bolje prepoznavanje nutritivno povoljnih proizvod i proizvodnih tehnologija.