KONFERENCIJOM O ODRŽIVOM TURIZMU, ZELENOJ I DIGITALNOJ TRANZICIJI # TURIZAM 2030 “The Future is Now”, GRAD NOVALJA OBILJEŽAVA 70 GODINA ORGANIZIRANOG TURIZMA

0
TURIZAM

Konferencijom # TURIZAM 2030 – “The future is now” koja će se održati u srijedu 25. listopada u novaljskom Kulturnom centru Gozdenica, Grad Novalja i Turistička zajednica grada Novalje, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ličko-senjske županije i Hrvatske turističke zajednice slave 70. obljetnicu organiziranog turizma u jednom od najljepših jadranskih otočnih gradova.

Program započinje u utorak 24. listopada izložbom “Mi i naši gosti“ koja će se uz klapsku pjesmu i gastro prezentaciju “Novaljska tavula” održati u Muzeju grada Novalje. Na konferenciji, koja je zakazana za dan kasnije, gostovat će brojni stručnjaci, poduzetnici, politički dužnosnici te predstavnici obrazovnih institucija i lokalnih samouprava, a obuhvatit će brojna predavanja i rasprave na temu održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije otoka. Cilj konferencije je prepoznati prilike koje donose zelena i digitalna budućnost te uz očuvanje postojećih resursa i tradicije zajedno zakoračiti prema održivoj transformaciji turizma. Uvodno predavanje imat će gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, dok je lista govornika – impresivna: svoja će zapažanja i stručna saznanja o turizmu izložiti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, župan Ličko senjske županije Ernest Petry, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak kao i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica te predstavnici Hrvatske turističke zajednice. Na kraju završna riječ pripast će županu ličko-senjskom Ernestu Petryu. Istaknimo i to da je 25. listopada na programu svečano uručenje priznanja “Cvet arburože” koje će se dodijeliti tvrtkama, organizacijama i pojedincima za najveća postignuća u turizmu grada Novalje. Taj je svečani događaj zakazan za 18.00 sati u Kulturnom centru Gozdenica, dok će u 20.00 sati na Trgu Bazilike nastupiti Petar Dragojević. Ova obljetnica nije samo proslava prošlosti, već i korak prema zajedničkoj budućnosti. Kroz dva panela raspravljat će se o održivosti, inovacijama i digitalnoj transformaciji turizma.

„Budite svjedoci kako se tradicija i moderna tehnologija isprepliću kako bismo stvorili održivu turističku destinaciju. Posjetitelje očekuje inspirirajući program, učenje od stručnjaka iz industrije i prilika za povezivanje s istomišljenicima. Dođite u Novalju 24. i 25. listopada i proslavite s nama. Budite pokretačka snaga promjena koje želimo vidjeti u budućnosti“, naglasio je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo. I na kraju, kao posebnu zanimljivost ističemo izložbu pod nazivom Novalja kroz povijest „Naši gosti i MI“ na kojoj će se putem dokumenata i fotografija prikazati razvoj proteklih sedam desetljeća novaljskog turizma. Pozvani su svi stanovnici grada Novalje kao i svi gosti Novalje, a sudeći prema prikupljenim materijalima, bit će to i više nego privlačna, dakako i nostalgična izložba. TURIZAM

Na velikoj svečanosti obilježavanja 70. rođendana novaljskog turizma održat će se i dva panela: „ Turizam 2030 “ – turizam za predstojeće desetljeće, te panel o zelenoj i digitalnoj tranziciji. U prvom panelu u središtu zanimanja bit će utjecaj nedavnih kriza na turizam, razvoj pametnih i održivih gradova kao što su Pula, Zadar, Mali Lošinj, Cres i Novalja, potpore EU za turizam kao i pokušaj dobivanja odgovora na pitanje: Što nam donosi novi Zakon o turizmu? Uz čelne ljude hrvatskog turizma svoje će mišljenje tom prigodom iznijeti i gradonačelnici Novalje, Pule, Cresa te Malog Lošinja – Dabo, Zoričić, Gregorović i Kučić. Zanimljiv je i sastav panelista drugog panela „Zelena i digitalna tranzicija“. Istaknimo predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Soptu, ravnateljicu Agencije za obalni i linijski pomorski prijevoz, Paulu Vidović, gradonačelnika Cresa Marina Gregorovića, kao i predsjednicu Pokreta otoka Maju Jurišić te članove projektnog tima ZEMC-a Krunu Fafanđela i Simona Ferjuca.

GRAD NOVALJA