Likovi popularnog Harry Pottera više nisu rezervirani samo za male ekrane i imaginaciju

0
Harry

Pandemija koronavirusa za većinu je značila provoditi mnogo više vremena u udobnosti vlastitog doma, nego li što su to okolnosti prije dozvoljavale. Vrijeme koje bi inače provodili u aktivnostima izvan kuće ili s društvom obožavatelji Harryja Pottera zasigurno su iskoristili kako bi, možda, još jednom pogledali omiljene likove u svjetski poznatom serijalu. No, kako Harry, Hermiona, Ron, Hagrid i mnogi drugi junaci filmskog serijala imaju i psihoterapijski značaj, mnogi do sada zasigurno nisu znali.

harry
Dubravka Pešorda

Kako priče općenito, ali i one povezane s Harryjem Potterom imaju izuzetnu terapijsku i edukativnu važnost, smatra i Dubravka Pešorda, mag. psych. Mlada psihologinja i specijalizantica transakcijske analize provela je tisuće sati individualnog rada s ljudima te stotine sati održavajući predavanja na temu psihologije Harryja Pottera, a sve to potaknulo ju je na znanstveno i praktično istraživanje razloga zbog kojih nam određena knjiga, film ili serija postaju omiljenima.

Harry

Kako iskoristiti ljubav obožavatelja Harryja Pottera u psihoterapijskom radu, ako su u seriji prikazane traume, gubici, depresija i anksioznost te koje lekcije u rješavanju problema možemo naučiti? Pitanja su, među mnogima, koja se javljaju tijekom čitanja ovog teksta, a na koja odgovor neće pružiti pokret čarobnim štapićem, već radionica “Korištenje likova iz Harry Pottera u psihoterapijskom radu” koja se održava pod okriljem brenda edukacija Psihoterapijski praktikum, u organizaciji Bernays Akademije, Centra za cjeloživotno obrazovanje zagrebačkog privatnog visokog učilišta.

Radionica u trajanju od 120 minuta održat će se online, u subotu, 8. svibnja, a kako se prijaviti možete pronaći na mrežnim stranicama visokog učilišta. Godišnji ciklus stručnih i popularno-znanstvenih edukacija pokrenuo je Edward Bernays University College pod nazivom Psihoterapijski praktikum, a edukacije iz ciklusa organizira u suradnji s renomiranim psihoterapeutima, psihijatrima i psiholozima.